Ik help je meer klanten te vinden met een ijzersterke blogstrategie.

Geef je nu op voor mijn praktische ondernemers- en blogtips, dan help ik je direct op weg.

Sjoukje Bakker - Profbloggers
februari 16, 2021
hoe maak je je blog leuk en lekker leesbaar - Profbloggers

“Die blog schrijven was dus echt heel saai! Ja, ik durf het bijna niet te zeggen. En ik ben ook bang dat mijn blog nu ook heel saai is om te lezen.” Maria, één van mijn coachingsklanten durft het nauwelijks toe te geven. Maar ze heeft wel een belangrijk punt te pakken. Bloggen kan inderdaad heel saai zijn. En ook hele saaie teksten opleveren. 

Toen ik haar blog las, snapte ik direct wat ze bedoelde. Het onderwerp was niet saai. En haar blog zelf was supernuttig. Maar of de combinatie hiervan nu iets lekker leesbaars op had geleverd? Nee. 

Samen bespraken we een aantal tips om haar blog minder saai te maken. En haar blogplezier ook gelijk te verhogen. 

Schrijf zoals je praat

De allerbelangrijkste alomvattende tip is om te schrijven zoals je praat. Maar dan dus beter. Ik zal het even in stukjes ontleden.

Tip 1: Praat tegen je lezer

Praat ook als je schrijft tegen je lezer. Niet letterlijk, je hoeft je tekst niet voor te lezen als je schrijft (al moet ik eerlijk toegeven dat ik dat dus wel altijd doe. Echt. Geen idee waarom. Dat zijn zo van die dingen die je ontdekt als je thuiswerkt met je kinderen aan de keukentafel...)

Maar als je schrijft, denk je dan in dat degene aan wie je schrijft tegenover je zit. Dat je met een echt mens praat. Net zoals ik nu deze blog aan Maria schrijf. 

Dat maakt de tekst direct prettiger te lezen, voor haar, maar ook voor jou. 

Tip 2 Gebruik de woorden van je lezers

Maria vond haar blog saai. En dat is dus ook het woord dat ik in deze blog gebruik. Praat regelmatig echt met je lezers en ontdek wat hun problemen zijn. En gebruik de woorden die zij gebruiken. Dan wordt je blog direct echter. Authentieker. En dus ook leuker om te lezen. 

Lees ook: 10 blogfouten die jij wil vermijden

Tip 3: Gebruik uitroepen

Zeggen jouw lezers dingen als OMG? Gebruik die dan ook in je blog. Ik lach vaak tijdens het schrijven, en in mijn blog kom je dan ook regelmatig een zeer gemeend Hahahaha tegen. Ook uitroepen als “Oh nee!” en “Help!” maken je tekst een stuk leuker om door te komen. 

Vind je het lastig om dit soort uitroepen te bedenken? Open je Facebook en scroll langs je timeline. Je komt er vast een hoop tegen. 

(Oh en voor de zekerheid: uitroepen. Niet uitroeptekens. Zie tip 4).

Tip 4: Gebruik zo min mogelijk uitroeptekens

Ik heb de neiging om mijn teksten te larderen (oh, mooi woord!) met uitroeptekens! Herkenbaar hè! Maar niet nodig. Als je vlot schrijft, en je punt duidelijk maakt, heb je die uitroeptekens vaak helemaal niet nodig. 

Ik heb ooit geleerd dat je maar maximaal 1 uitroepteken per a4 zou moeten gebruiken. Dat is me nog nooit gelukt (tel ze ook maar in deze tekst.), ik ben nogal van het uitroepen. Maar het is een mooi streven.

Tip 5: Laat je leraar Nederlands achter op je middelbare school

Op de middelbare school heb je waarschijnlijk zakelijk leren schrijven. Nette zinnen, en zeker geen spreektaal. Nu is het handig om de spellingsregels wel toe te passen. Maar al die andere strenge regels voor wat er in een zakelijke tekst hoort… die mag je bij het bloggen acuut vergeten. 

Zo krijg ik af en toe een reactie van een lezer die me erop wijst dat ik mijn zinnen nogal eens met "En" begin (serieus meer dan eens gebeurd!). En dat mag dus officieel niet. Maar ik doe het toch. Want het hoort bij mijn schrijfstijl. Net als zinnen beginnen met Want. En Maar. En zo. 

Tip 6: Gebruik korte zinsfragmenten

Gebruik korte zinsfragmenten. Zoals deze. Ok, dat is geen hele zin. Dat weet ik wel. Maar soms is het even nodig om kort en bondig te zijn. Juist om aandacht op iets te vestigen. Is het correct Nederlands? Nee. Is het leuk om te lezen? Vind ik wel. 

Betekent dat dat je random punten achter je woorden moet gooien om je tekst leuk te maken? Nee zeker niet. Gebruik ze bewust. Het moet wel kloppen. Maar als je weet wat je doet, en je doet het bewust… Dan mag je veel meer punten gebruiken dan je denkt dat officieel grammaticaal correct is. 

Tip 7: Schrijf zo simpel mogelijk

Toen ik nog voor een financiële instelling werkte, kregen we altijd de opdracht om op B1-niveau te schrijven. Wat dat is, is me nog altijd niet helemaal helder (ja ja, niveau brugklas of zoiets, maar wat dat nou in de praktijk betekent? Welke woorden mogen wel en welke niet? Geen idee.)

Maar los van die ingewikkelde omschrijving is het wel een goed advies. Hoe eenvoudiger je schrijft, hoe beter. En hoe leuker. Voor iedereen. 

Tip 8: Vermijd jargon

Nu weet ik als blogexpert ook wel dat het bijna onmogelijk is om jargon te vermijden (ja, want wij bloggers hebben ook jargon, heus.) Maar het is toch verstandig om het zoveel mogelijk te doen. Dat vermijden dus. Van jargon. 

Natuurlijk kun je wel woorden toelichten. Maar ga er nooit vanuit dat iedereen wel weet wat iets uit “jouw wereldje” betekent. Dat maakt je blog direct een stuk saaier voor iedereen die het niet weet. 

Tip 9: Vermijd lange uitwijdingen

Probeer lange uitwijdingen zoveel mogelijk te vermijden. Daar ben ik zelf ook heel slecht in, dat geef ik eerlijk toe. Maar hoe minder je uitwijdt met details die er helemaal niet toe doen… Hoe beter je blogs worden. Beloofd. 

Het is eigenlijk net als in een gewoon gesprek. Als je maar blijft doorpraten, verlies je je gesprekspartner. Die zal meestal wel beleefd blijven zitten. Op het scherm zijn mensen niet zo beleefd. Teveel details? Onzintekst? Saai? Daar vliegt de muis al naar het kruisje. Helaas…

Tip 10 Schrijf actief

Als ik iets vaak uit blogs van klanten wegstreep, is het wel passief taalgebruik. Even een voorbeeld:

  • De afspraak wordt gemaakt - ik maak een afspraak
  • De blog is geschreven - ik heb een blog geschreven
  • Er wordt gemopperd - lezers klagen (over die saaie blogs denk ik dan)

Zie je het verschil? Het leest gewoon een stuk lekkerder als je het mensen ziet doen, in plaats van dat “het gebeurt”.

Tip 11: Gebruik hij of zij of meervoud

Als je schrijft wil je natuurlijk heel correct zijn en niemand buitensluiten. Dus dan krijg je van die draken als “hij/zij vindt”. Nu kun je drie dingen doen:

  • Consequent “hij” schrijven, en denken dat je lezer wel snapt dat “zij” ook van harte welkom is. Als vrouw vind ik dat dus best irritant dat dat overal gebeurt.
  • Consequent “zij” schrijven. Maar dan denkt iedereen dat je een statement wil maken. (Wat natuurlijk onzin is, want dat hoor je ook niet als je consequent “hij” schrijft, maar het komt toch wel zo over.)
  • Of… en dat doe ik tegenwoordig: gewoon alles meervoud maken. Mijn lezers, zij vinden dat fijn. Toch?

Tip 12: Vergeet overbodige bijwoorden en overbodige zinnetjes

Er zijn van die woorden die iedereen gebruikt en die helemaal niets toevoegen. Hoe minder je die in je blog gebruikt, hoe beter. Overigens. Echter. Desalniettemin. (Ok, die laatste vind ik dus wel heel mooi. Desalniettemin raad ik het gebruik echter toch af. Helder lijkt me.)

Als aanvulling hierop kun je overbodige zinnetjes die je door één woord kunt vervangen ook beter schrappen. “Met behulp van” kun je ook schrijven als “met” voorbeelden. “Zorg dragen voor” is “zorgen”. Probeer dit soort overbodige zinnetjes zoveel mogelijk door een korte variant te vervangen. Dat is zoveel gezelliger.

Tip 13: Gebruik geen woorden die je ook niet zou zeggen

Andersom zijn er ook veel woorden die niemand gebruikt, maar die wel ineens in blogs opduiken. Alle woorden die je niet zou zeggen, moet je ook gewoon niet schrijven. Daar maak je je teksten direct al beter mee. 

Voorbeelden? Natuurlijk, ik gooi er een paar tegenaan. Anderszins. Enigerlei. Betreffende. Louter. Allemaal redundant. Abject zou ik bijna willen zeggen. En ook bijzonder ambetant. You get the point. (Meer leuke voorbeelden van woorden die je niet zou moeten gebruiken? Kijk eens op www.moeilijkewoorden.org, bijzonder vermakelijk.) 

Tip 14: Vergeet Google

Het is bijna onmogelijk om een leuke, lekker leesbare blog te schrijven als je constant denkt aan alle zoekwoorden die je in je tekst moet verwerken. Natuurlijk is het verstandig om aan de slag te gaan met woorden waarop gezocht wordt. Maar dat betekent niet dat je die om die 6 woorden in je blog moet gooien.

Ga gewoon lekker schrijven! De kans dat jij bovenaan Google terecht komt met een goede blog die lekker leest is namelijk vele malen groter dan wanneer je een tekst eruit knalt die technisch perfect is en SAAI. Hoe meer echte mensen jouw blog lezen, hoe meer waarde Google eraan geeft. Echt waar. 

Zie ook mijn blog Waarom ik nooit in SEO geloofde – en er nu toch aan werk

Tip 15: Maak het leuk voor jezelf

En de allerlaatste tip: maak het schrijven leuk voor jezelf. Misschien helpt het om humor in je  blog te stoppen. Of om er plaatjes bij te zoeken. Of om het in te korten. Maar zorg dat je het schrijven leuk vindt. Anders wordt het wel heel lastig voor je lezer om het lezen ervan leuk te vinden. Dat beloof ik je nu al. 

Natuurlijk moet je af en toe over een onderwerp schrijven dat je minder aantrekt, omdat het belangrijk is dat je bij het begin begint. Dat je de basis aantikt. Maar zelfs dan is het belangrijk dat je het leuk maakt voor jezelf. Dan zet je direct de goede toon.

Wil je je lezers langer vasthouden op je website? Lees ook: Hoe je van nieuwe bezoekers direct fans maakt

Niet saai meer

Maria’s blog was eigenlijk best heel leuk, toen ik hem eenmaal te lezen kreeg. Het herschrijven was haar ook een stuk beter bevallen, zo vertelde ze me. 

Wil jij je blog ook lekker leesbaar maken? Zorgen dat mensen zich erin herkennen? Ga dan aan de slag met deze 15 tips. Laat je me weten hoe het gaat?

Meer blogtips ontvangen?

Vond je dit een lekker leesbare blog en denk je: ja! Meer van dit soort leuke tips? Schrijf je dan in voor mijn blogmail. Dan verschijnen ze vanzelf in je mailbox. Handig!

Gratis
blog template ontvangen?

Blogschema - Profbloggers

Wil je snel geweldige omzetverhogende blogs leren schrijven? Download dan nu mijn gratis blogtemplate. Succes gegarandeerd!

Over de auteur

Sjoukje Bakker

Hallo, mijn naam is Sjoukje Bakker en ik help jou met al je blog- en online marketingvragen. Wil je meer klanten? Ik kijk graag met je mee. Samen ontwikkelen we een online strategie die jou langdurig succes brengt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Verder lezen

Heb jij geen idee waarover je kunt bloggen?

Vraag nu mijn handige brainstormvragen aan.  Die helpen je op weg naar de beste blogideeën om jouw ideale klant binnen te slepen.