“Ik wil echt wel bloggen, maar ik heb gewoon geen idee waarover!” De vraag schiet me meer dan eens per week om de oren. Het is soms ook gewoon lastig om met ideeën te komen.
Weet jij ook niet waarover je moet bloggen op jouw website? Probeer dan eens één van deze ideeën uit te werken.
Idee 1: Deel een strategie
Laat mensen zien hoe je in een aantal stappen resultaat kunt behalen. Wat is het startpunt? Wat moeten ze niet over het hoofd zien? En welke resultaten kunnen ze verwachten?
Hiermee geef je misschien een deel van jouw kennis weg. Maar je versterkt ook je fanbasis. Mensen vinden het fijn als je ze meer inzicht geeft.
En als ze er echt mee aan de slag gaan, komen ze vanzelf wel bij jou terug voor het advies op maat.
Wil je meer weten over mijn strategie? Vraag dan mijn gratis e-book In 7 stappen naar een online strategie aan.
Idee 2: Schrijf over een klantresultaat
Vertel iets over één van je klanten en de resultaten die je klant behaald heeft. Daarmee sla je drie vliegen in één klap:
- Je zet één van je klanten in the spotlight.
- Je vertelt iets over jouw dienstverlening en geeft bewijs voor de werking ervan.
- Je hebt een leuke blog die echt over iemand gaat. Dat maakt de tekst direct leuk om te lezen.
Aanrader dus!
Idee 3: Vertel het proces dat jouw klanten doorlopen
Wat zijn de stappen die jouw klanten doorlopen, vanaf het moment dat hun probleem ontstaat, totdat ze tevreden weg gaan? Wat komt er allemaal langs in het proces? Neem je lezers mee aan de hand en vertel ze precies wat ze allemaal te wachten staat als ze voor jou kiezen. Daarmee verschaf je een hoop helderheid.
In mijn blog Waarom leest niemand mijn blog? Check deze 7 stappen zie je hier een voorbeeld van.
Idee 4: Vertel jouw verhaal
Hoe ben je gekomen op het punt waar je nu bent? Schrijf uit wat ertoe geleid heeft dat jij nu jouw onderneming hebt en wat anderen daaraan kunnen hebben.
Probeer wel altijd te focussen op het laatste: wat kan je lezer hiervan leren? Alleen dan is het voor anderen ook interessant genoeg om te lezen en delen.
Mijn verhaal lees je in de blog: Hoe ik honderdduizenden lezers binnenhaalde – en wat jij hiervan kunt leren
Idee 5: Vertel over een succes
Mensen lezen graag succesverhalen. Als jij iets hebt geleerd, en daar een succes mee hebt behaald, vertel het je lezers. Daar kunnen zij ook van leren. Zeker als je je blog voorziet van wat extra tips.
Idee 6: Schrijf over jouw inspiratiebronnen
Van wie heb jij het meest geleerd over jouw vakgebied? Wie inspireert jou? En waarom? Wat waren die belangrijke lessen? Vertel niet alleen wat jij geleerd hebt, maar ook wat jouw lezers hiervan kunnen leren. Dat inspireert hen ook weer.
Wees niet bang om over anderen te schrijven. Iedereen zal begrijpen dat jij je kennis ergens vandaan hebt, en het maakt je sterker als je vertelt waar vandaan. Dat vergroot jouw eigen geloofwaardigheid alleen maar.
Een voorbeeld van een blog waarin ik schrijf over één van mijn inspirators lees je hier: Voor wie schrijf jij eigenlijk?
Idee 7: Deel jouw missie
Waarom ben je gestart met jouw bedrijf? Wat wil je ermee bereiken? Vertel hierover in je blog. Leg uit waarom je het zo belangrijk vindt. En wat anderen hieruit kunnen halen. Dit is het type blog dat op Google niet erg hoog zal komen. Maar… het helpt jouw lezers wel om een beter beeld van jou als ondernemer te vormen. En dat versterkt weer de kans dat de juiste mensen contact met je opnemen.
Je kunt ook mooi naar deze blog linken vanuit je Over mij-pagina (en terug natuurlijk).
Idee 8: Vertel wat jou anders maakt
Waarom ben jij anders dan anderen in jouw vakgebied? Wat maakt jou bijzonder? Schrijf hier een blog over, waarbij je focust op jouw bijzonderheden, zonder anderen naar beneden te halen. Dan geef je je lezer een positief gevoel. En hoe duidelijker je over jouw speciale vakgebied bent, hoe groter de kans dat mensen het onthouden, en er later op terugkomen.
Idee 9: Vertel iets bijzonders over jouw vakgebied
Als specialist op jouw vakgebied zijn er vast onderdelen die mensen heel interessant vinden en waar zij weinig over weten. Door een “specialisten”-onderwerp toegankelijk te maken voor je lezer, zul je ook veel mensen boeien.
Zelfs als beginner kun je al veel kennis delen. Als jij je ergens in verdiept hebt, dan zijn er altijd mensen die minder weten dan jij. Deel je kennis en trek ze het vakgebied in!
In mijn blog Wat is een blog? En waarom zou je bloggen als ondernemer? vertel ik wat leuke feitjes over het nut van bloggen.
Idee 10: Vertel over iets nieuws dat je geleerd hebt
Heb je iets nieuws geleerd? Daar kun je ook een blog aan wijden. Vertel bijvoorbeeld waar je het geleerd hebt en waarom je er zo blij mee bent. Leg uit wat je lezer hier aan kan hebben. En leg de link met jouw expertise, zodat het ook duidelijk is waarom het zo goed is om dit van jou te horen.
Idee 11: Schrijf over een mislukte actie
Als tegenhanger daarvan is het soms ook juist sterk om te schrijven over iets dat je niet gelukt is. Dat maakt je direct een stuk menselijker en daardoor benaderbaarder.
Zorg wel altijd dat je met een positieve conclusie eindigt. Het idee is dat je mensen laat weten dat je wel kunt falen, maar dat je daar ook weer uit bent gekomen.
Mijn SEO-troubles beschrijf ik in de blog Waarom ik nooit in SEO geloofde – en er nu toch aan werk
Meer blogtips ontvangen?
Schrijf je nu in voor mijn blogmail. Dan ontvang je ze rechtstreeks in je mailbox!
Idee 12: Deel een testimonial
Heeft iemand een leuke review of testimonial voor je achtergelaten? Vertel het verhaal hierbij in een blog (met tips erbij) en plaats de mooie woorden van je klant onderaan de blog. Doordat je je focust op het verhaal van je klant, is het ook leuk om te lezen voor anderen.
Idee 13: Vertel iets over je producten
Je kunt ook een blog schrijven waarin één van jouw producten wordt uitgelicht. Door je te focussen op de resultaten van je klanten, kun je voorkomen dat het verkoperig overkomt. En het handige van een blog is dat je veel uitgebreider kunt schrijven over je product dan je vaak op je productpagina’s kan doen.
Idee 14: Geef je beste tips
Wat zijn de allerbeste tips die je je klant zou kunnen geven? Maak daar een overzicht van. Je kunt een blog schrijven over je allerbeste tip. En je kunt ook een lijstje van 10 handige tips geven, die bij elkaar passen. Blogs met tips doen het goed op Google, en worden ook graag gelezen op social media.
Mijn meest gelezen blog is een tips-blog: 10 tips om je blog viraal te laten gaan
En ook mijn blog met 12 catchy blogtitels doet het bijzonder goed altijd.
Idee 15: Deel een verrassend feitje over je vakgebied
Is er iets dat jouw klanten altijd verbaasd als ze met je gaan werken? (Bij mij is dat bijvoorbeeld dat iedereen snel goede teksten kan leren schrijven…) Schrijf daar een blog over. Door het verrassingseffect van je verhaal zal de inhoud lang blijven hangen.
Idee 16: Geef antwoord op een dringende vraag
Is er een probleem waar al jouw klanten tegenaan lopen? Iets dat ze altijd vragen? Ook hier kun je een mooie blog aan wijden. Door in je blog een snelle en concrete oplossing te geven, laat je zien wat je allemaal in huis hebt. En dat smaakt naar meer.
Door een lijst te maken van problemen waar jouw klanten mee zitten, heb je waarschijnlijk inspiratie genoeg voor nog een berg fijne blogs.
Driemaal raden waar deze blog vandaan kwam...
En deze over persoonlijk bloggen.
Idee 17: Geef antwoord op veelgestelde vragen
Welke korte vragen krijg je vaak? Schrijf een blog waarin je antwoord geeft op deze vragen. Die kun je vervolgens ook inzetten als je de vraag weer via mail krijgt. Handig!
Mijn blog over hoe je eigenlijk een blog start is gebaseerd op mijn eigen veelgestelde (korte) vragen.
Idee 18: Vertel over handige tools
Zijn er handige tools waarmee jouw klanten kunnen werken? Daar kun je uitgebreid over schrijven. Leg uit hoe ze werken, vertel wat ze kosten, en als belangrijkste… wat ze opleveren. Dit is ook het soort informatie waar mensen op googelen, dus mogelijk haal je er ook nog nieuwe lezers mee binnen.
Je kunt hier misschien ook een serie van maken. Dan kun je meerdere blogs schrijven over verschillende tools. Je kunt bijvoorbeeld verschillende merken met elkaar vergelijken in een blog. Of over elke tool een blog schrijven waarin hoe een tool werkt, waar en hoe je hem koopt en waarom jij voor deze variant gekozen hebt.
Een voorbeeld van zo'n blog is Wil jij meer lezers? Gebruik deze 3 handige tools
Idee 19: Deel jouw mening over een actuele gebeurtenis in jouw vakgebied
Is er een hele nieuwe ontwikkeling gaande in jouw vakgebied? Deel jouw ideeën hierover. Moeten mensen hierin mee gaan? Of juist niet? Wat biedt het voor nieuwe kansen? Of is het juist een bedreiging? Waarom?
Door jouw visie te delen, help je je lezers om ook een stevigere mening over het onderwerp te vormen.
Idee 20: Schrijf een tutorial
Lopen je klanten vaak op hetzelfde punt vast? Schrijf eens een tutorial, waarin je precies uitlegt hoe ze iets moeten doen. Dit type blogs doet het goed op Google, maar ook op sociale media. En je klanten worden er sowieso heel blij van natuurlijk.
Een van mijn langste blogs is een veelgelezen tutorial: Hoe verkoop je doorlopend via de mail (zonder constant aan het werk te zijn) De tekst hiervan kun je ook downloaden trouwens. Extra tip!
Idee 21: Vertel wat je juist NIET zou moeten doen
De meeste blogs gaan over wat je zou moeten of kunnen doen. Schrijf ook eens een tegenhanger: een blog van wat je juist niet zou moeten doen.
Deze blog is hier geen perfect voorbeeld van, maar... komt wel uit die richting.
Idee 22: Vertel wat je graag had willen weten als starter
Als je toen al wist wat je nu weet… dan had je alles misschien heel anders aangepakt. Schrijf eens uit wat je had willen weten toen je begon. Daarmee kun je anderen enorm goed op weg helpen. Je kunt ze voor de fouten behoeden die je zelf ook niet had willen maken. En daarmee versterk je weer je eigen expertstatus.
Mijn blog over te weinig inkomsten voor ondernemers is speciaal voor starters bedoeld.
Idee 23: Deel je eigen creatieve proces
Hoe ga jij zelf te werk? Hoe bedenk jij je producten en diensten? Ook dat kan een heel interessant verhaal zijn voor je klanten om te lezen. Daarmee geef je ze een beeld van hoe gedegen jouw dienstverlening in elkaar zit. En het laat zien wat er allemaal bij komt kijken. Dit verhoogt de waarde van jouw werk.
Idee 24: Deel je portfolio
Het grote voordeel van een blog is dat je je producten en diensten op allerhande manieren onder de aandacht kan brengen. Zo kun je ook een blog wijden aan al je afgeronde projecten. Maak foto’s tijdens het proces en van het resultaat, als je iets creatiefs levert. Of neem een foto van je klant tijdens het laatste contact, en schrijf hier kort het verhaal onder. Heel inspirerend om te zien voor anderen!
Idee 25: Doe een interview
Neem een interview af, bijvoorbeeld met een klant of met iemand uit je vakgebied. Dat levert vaak hele leuke andere inzichten op. Je kunt hier ook een serie van maken. Je kunt je lezers ook vragen om mee te denken over leuke vragen die je aan je gasten kunt stellen.
Idee 26: Maak een lijstje
Lijstjes zijn altijd enorm populair. Bijvoorbeeld een lijst met x- aantal blogideeën, hahaha. In mijn ervaring vinden mensen lijstjes altijd leuk om te lezen, die blogs doen het altijd het beste.
Lijstjes kunnen overal over gaan, bijvoorbeeld over tips en ideeën, over boeken, over producten, en ga zo maar door. Maak er een catchy titel bij, en blogsucces is gegarandeerd.
De blog hiervoor is een mooi voorbeeld van een lijstjesblog. Daarin bespreek ik mijn favoriete ondernemersboeken.
Idee 27: Maak een round-up blog
Heb je meerdere blogs over een soortgelijk onderwerp geschreven? Maak dan eens een round-up blog: een verzamelblog waarin je linkt naar alle eerdere blogs en ze kort toelicht. Zo’n round-up blog is goed voor je interne doorklikratio’s. En Google is er ook blij mee omdat je hiermee duidelijk verbanden legt tussen je verschillende blogs. Tot slot vinden je lezers dit type blogs vaak prettig omdat het ze overzicht geeft van wat ze zouden moeten weten.
Deze blog is door alle voorbeelden die ik noem zelf eigenlijk ook een round-up-blog.
Idee 28: Deel misverstanden
Zijn er bepaalde misverstanden over jouw vakgebied? Maak een blog waarin je ze bespreekt en jouw visie erop deelt. Zo schreef ik al eens een blog over dat blogs niet kort hoeven te zijn, omdat ik dat misverstand vaak in de praktijk tegenkom.
Het voordeel van zo’n misverstandenblog is dat mensen uit je vakgebied hier ook vaak blij mee zijn, en je blog spontaan voor je zullen delen.
Veel mensen denken dat blogs kort en beknopt moeten zijn. Ik maak korte metten met dit misverstand in de blog Waarom blogs niet kort hoeven te zijn. (Beetje een inkopper hè, die titel.)
Nog een blog waarin ik misverstanden aanhaal is: De 3 misverstanden over het verzamelen van e-mailadressen.
Idee 29: Deel het beste (en slechtste) advies dat je ooit gekregen hebt
Wat is het beste advies dat jij ooit gekregen hebt? Kun je daar anderen ook blij mee maken?
Dat geldt ook voor het slechtste advies dat je ooit gekregen hebt. Je kunt hier één blog van maken, maar je kunt er natuurlijk ook twee van maken. Of een blog met de 3 slechtste adviezen over je vakgebied die je ooit tegen bent gekomen. Het is vaak heerlijk leesvoer!
Idee 30: Deel een sterke quote en jouw visie daarop
Ken je sterke quotes over je vakgebied? Of kun je er zelf eentje bedenken? Schrijf er een toelichting bij, en je hebt een mooie blog. Als je van zo’n zelfbedachte quote ook nog een “tegeltje” bij maakt die anderen makkelijk op social media kunnen delen, is het helemaal slim. Zet daar wel duidelijk je url op, zodat mensen weten wat de bron is.
Als je een quote van iemand anders leent, zet er dan altijd netjes de bron bij. En schrijf je in je blog waarom je het zo’n goede quote vindt. Ook hierbij kun je natuurlijk een tegeltje maken om te laten delen, maar zet hier dan ook de bron op. Niets is zo slordig als een gejatte quote met jouw naam erbij. Dan bereik je juist het tegenovergestelde van wat je wilde.
Idee 31: Breng je hoogtepunten in kaart
Wat waren de hoogtepunten van het afgelopen jaar? Of van je eerste jaar als ondernemer? Of van je gehele ervaring als ondernemer? Of over een hele andere boeg: wat waren je meest gelezen blogs? Wat zijn je best verkopende producten?
Met wat leuke foto’s erbij kun je hier een hele inspirerende blog van maken. Zolang je je lezer maar centraal stelt, zullen dit type blogs ook graag gelezen worden.
Idee 32: Deel statistieken
De meeste mensen zijn dol op cijfertjes. Misschien niet obsessed dol, zoals ik, maar in de praktijk lezen mensen graag blogs waarin je resultaten illustreert met echte cijfers. Je kunt eigen cijfers delen, maar bijvoorbeeld ook googelen op cijfers die belangrijk zijn voor jouw onderwerp.
Zo schreef ik een keer een blog over allemaal blogstatistieken. Die doet het bijzonder goed, omdat hij ook bewijsvoering geeft voor wat belangrijk is bij het bloggen.
Idee 33: Voer een onderzoek uit
Doe een onderzoek onder je lezers en publiceer de resultaten. Zowel het onderzoek zelf als de resultaten kunnen leuke blogs vormen, die de kennis over jouw vakgebied versterken. Als je bovendien nog wat cijfers weet te publiceren, kan de resultatenblog ook nog een bron vormen voor andere ondernemers die een statistiekenblog (zoals hierboven) publiceren. Win-win.
Schrijf over alles wat jouw lezer kan interesseren
Als je graag meer mensen naar je blog wil trekken, zijn er dus tientallen dingen waarover je zou kunnen schrijven. Het allerbelangrijkste is dat je deelt waar andere mensen echt iets aan zou kunnen hebben. Dan komen ze vanzelf naar je toe.
Zelf aan de slag met het bedenken van een hele berg nieuwe blogideeën? Check dan ook eens deze blog: Hoe verzin je meer dan 100 blogideeën? - 7 tips.
Meer blogtips ontvangen?
Schrijf je nu in voor mijn blogmail. Dan ontvang je ze rechtstreeks in je mailbox!