Ik help je meer klanten te vinden met een ijzersterke blogstrategie.

Geef je nu op voor mijn praktische blogtips, dan help ik je direct op weg.

Sjoukje Bakker - Profbloggers
maart 30, 2021
7 manieren om bezoekers langer op je site te houden - Sjoukje Bakker - Profbloggers

Als bezoekers langer op je site blijven, heeft dat een aantal voordelen:

  • Ze hebben meer tijd om je content te lezen en kijken er waarschijnlijk aandachtiger naar. Dat vergroot de kans dat ze onthouden wat je geschreven hebt.
  • Google wordt er blij van: hoe vaker bezoekers intern doorklikken, hoe beter dat is voor je Google posities. Bovendien vertelt het Google ook dat je informatie waardevol is. Anders zouden je lezers wel vertrekken.
  • Hoe langer bezoekers op je site zijn, hoe meer ze kunnen zien, en hoe groter de kans dat ze een product van je tegenkomen (en misschien wel kopen!). En daar was het allemaal om te doen toch?

Al met al is het dus heel handig om je bezoekers zo lang mogelijk op je site te houden. Daarom hierbij 7 manieren om bezoekers langer op je website te houden. 

1) Publiceer geweldige content

Open deur misschien, maar het is toch echt waar. Als jij steengoeie blogs schrijft, hebben lezers veel meer reden om op je site te blijven, en lekker door te lezen. Hoe meer goede blogs, hoe meer tijd ze nemen. 

Publiceer dus regelmatig goede blogs. En schrijf ze over onderwerpen waar jouw ideale klant echt iets aan heeft. Dat vergroot niet alleen de kans dat ze lang op jouw website blijven, maar ook de kans dat ze je content delen. En dat ze fan van je worden. 

Lees ook de blog 10 blogfouten die jij wil vermijden

2) Gebruik de juiste zoektermen en introducties

Als mensen vanuit Google of social media jouw site bezoeken, blijven ze veel langer hangen als ze vinden wat ze zochten. Als jij gebruik maakt van zoektermen die eigenlijk niet bij de inhoud aansluiten, of van titels die wel heel nieuwsgierig maken, maar die de lading helemaal niet dekken… dan ben je die nieuwe bezoeker ook direct weer kwijt.

Zorg dus dat je de juiste zoektermen gebruikt. En dat je je berichten aankondigt met echte informatie, in plaats van met “clickbait”.

Ontdekken hoe je wel echt goede titels maakt? Lees Hoe bedenk je catchy blogtitels? (met 12 handige voorbeeldtitels)

3) Houd je website rustig en overzichtelijk

Hoe meer afleiding er op je website staat, hoe sneller mensen de draad kwijtraken en wegklikken. Door je site rustig en overzichtelijk te maken, blijven mensen veel langer plakken. 

Kijk ook eens wat je zelf prettig vindt op andere websites. Welke sites bezoek jij graag, en welke juist niet? Probeer daar bij je eigen website ook rekening mee te houden. 

4) Plaats interne links

Door intern goed door te linken op je blog zorg je ervoor dat lezers ook je andere artikelen zien. Als je iets hebt geschreven dat interessant is, willen ze waarschijnlijk verder lezen. Door ze op andere artikelen te wijzen, is de kans aanwezig dat ze doorklikken. En dan gaan niet alleen je pageviews, maar ook de tijd die ze op je website doorbrengen omhoog. 

Vergeet ook niet om regelmatig oude blogs door te lopen en daarin juist naar nieuwere blogs te linken. Je weet maar nooit welke blog de eerste blog is die je bezoekers gevonden hebben. Door je linkstructuur zo uitgebreid mogelijk te maken, help je ze allebei de kanten op.

Plus - en dat is een extra bonus - Google vindt het fijn om te zien welke artikelen bij elkaar horen. Dus het zorgt er ook weer voor dat je artikelen sneller stijgen in Google. 

5) Maak gebruik van een zoekfunctie

Als je rechts van mijn blogs kijkt, zie je helemaal bovenaan een zoekbalkje staan. Door zo’n zoekfunctie op je site te zetten, kunnen je lezers heel makkelijk andere artikelen vinden op jouw website. 

6) Maak gebruik van extra navigatie-opties

Door je blogs in te delen in categorieën, geef je je lezer extra informatie over wat er nog meer op je site vinden is. Zo heb ik bijvoorbeeld de categorie Starten met bloggen. Als je een blog uit deze categorie leest, is het makkelijk om hierop door te klikken en andere blogs te lezen voor startende bloggers.

Ook kun je gebruik maken van widgets (zoals hier rechts) met “Je meest recente blogs” (die ik net anders genoemd heb), met “Gerelateerde blogs” of met “De meest populaire blogs”

7) Vertel je lezer de volgende stap

Door je blogs af te sluiten met een duidelijke call-to-action, help je je lezer met het nemen van de volgende stap op je site. Door bijvoorbeeld te verwijzen naar een andere blog, of naar een weggever weten ze wat ze nog meer op je site kunnen doen. 

Alhoewel het verleidelijk is om in elke blog naar een product te verwijzen, is dat geen aanrader. Dan vergroot je juist de kans dat je nieuwe bezoeker direct weer vertrekt. Het doel van een blog is niet om mensen tot koop over te halen, maar om mensen vertrouwd te maken met jouw bedrijf. En dat zou je daarom ook in je call-to-action moeten weerspiegelen. 

Meer over het schrijven van een geweldige call-to-action lees je in de blog Hoe schrijf je een sterke call-to-action voor je blog

Meten is weten

Hoe lang blijven bezoekers nu op je website? Dit kun je opzoeken op Google analytics. Je kunt hier zowel je gemiddelde sessieduur (kijk bij Doelgroep) als de gemiddelde tijd op een pagina (kijk bij Gedrag). Hier is niet echt een richtlijn voor te geven. 

Het is wel leuk om dit regelmatig te checken, zeker als je deze tips toe hebt gepast. Hopelijk wordt het dan steeds langer. 

Meer blogtips ontvangen?

Wil jij beter leren bloggen om zo meer klanten te krijgen? En meer van dit soort handige tips rechtstreeks in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan nu in voor mijn mailtips. 

Over de auteur

Sjoukje Bakker

Hallo, mijn naam is Sjoukje Bakker en ik help jou met al je blog- en online marketingvragen.

Wil je meer klanten? Ik kijk graag met je mee. Samen ontwikkelen we een online strategie die jou langdurig succes brengt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}