Ik help je meer klanten te vinden met een ijzersterke blogstrategie.

Geef je nu op voor mijn praktische blogtips, dan help ik je direct op weg.

Sjoukje Bakker - Profbloggers
juni 1, 2020
Wat zijn de beste social media voor jouw bedrijf_ Trap niet in deze 2 valkuilen - Sjoukje Bakker Profbloggers

Als mijn klanten ergens vaak over klagen, is het wel over hoeveel tijd ze kwijt zijn aan social media. En... ook hoe weinig dat vaak oplevert. Dat heeft vaak twee oorzaken:

  • Ze zitten op het verkeerde medium
  • Ze verspreiden hun tijd tussen alle sociale media

En allebei deze strategieën hebben geen zin. 

Hoe bedoel je: het verkeerde medium?

Elk social medium-kanaal heeft zijn eigen karakteristieken. Ze trekken verschillende doelgroepen. En mensen gaan er ook met een verschillend idee naar toe.

Op Facebook willen mensen het liefst geëntertaind worden, en op Instagram en Pinterest is juist inspiratie een belangrijk doel. En waar je op Instagram juist heel persoonlijk met je doelgroep kunt praten, is Pinterest juist weer anoniem om maar een paar voorbeelden te geven.

Door te kiezen voor een social medium met een compleet andere doelgroep en een andere doelstelling dan jij voor ogen hebt, raak je direct een hoop effectiviteit kwijt. En dat terwijl je waarschijnlijk wel een goed resultaat zou kunnen behalen als je het juiste medium kiest. 

Doe nu de
social media test

En ontdek direct wat de beste sociale media zijn voor jouw bedrijf

Wat niet werkt op Facebook...

Een heel zakelijk verhaal op Facebook werkt vaak stukken minder goed dan op LinkedIn. Daar komen mensen vooral voor hun entertainment, en om te connecten met anderen. Zeker als er geen enkele vorm van entertainment in zit en het duidelijk bedoeld is voor de (groot)zakelijke markt heeft zo'n bericht dus geen enkele zin. 

Werkt vaak juist wel op LinkedIn. En andersom.

En andersom heeft het ook niet zo heel veel zin om reclame te maken voor iets dat de privésfeer raakt op LinkedIn. Daar leest je baas per slot van rekening ook mee. Reageren op een pittige stelling over hun privéleven zullen de meeste mensen daarom niet zo snel op LinkedIn doen. 

Is LinkedIn jouw ideale social medium? Lees hier wat je het beste kunt posten.

Instagram is persoonlijk, net als een Facebook-groep

Instagram zit daar mooi tussen. Hoewel het niet per se anoniem is, komt het op de meeste mensen wel anoniemer over. Je kunt prima reageren op foto's van anderen, zonder direct gezien te worden door iedereen die jou volgt. Dat zorgt ervoor dat mensen veel sneller persoonlijk worden op Instagram. 

Ook op Facebook-groepen vind je vaak hele persoonlijke gesprekken. Ideaal dus, als je graag een band met jouw mensen wil krijgen. 

Meer lezen over het verschil tussen een Facebook-groep en Facebook-pagina? Lees Facebook-pagina of groep – waar kies jij voor?

En Pinterest is een zoekmachine

Pinterest tot slot is eigenlijk helemaal geen sociaal medium, maar een zoekmachine. Daar kun je helemaal anoniem op zijn. Daarom leent juist Pinterest zich zo goed voor bijvoorbeeld human interest-producten en diensten. En door het visuele aspect natuurlijk ook voor allerhande fysieke producten die op de consumentenmarkt gericht zijn. 

Elk medium heeft zijn eigen specialiteit, dat mag duidelijk zijn. Door de juiste te kiezen, bespaar je veel tijd en moeite. 

Ook een snelle start maken op Pinterest? Doe mee met onze gratis Pinterest-challenge

Meer blogtips ontvangen?

Schrijf je nu in voor mijn blogmail. Dan ontvang je ze rechtstreeks in je mailbox!

Maak een keuze

Het tweede probleem dat veel mensen hebben is dat ze overal actief willen zijn. Ze willen geen markt missen. En alhoewel het heel logisch klinkt, snijden ze zichzelf daar wel mee in de vingers. 

Op elk medium waarop je aanwezig bent, moet je actief zijn. Inactiviteit wordt door alle media namelijk direct bestraft. Hoe minder jij reageert op jouw volgers, hoe minder mensen van je te zien krijgen. 

En zoals het gaat met alles in het leven: als je je aandacht moet spreiden, ben je nergens echt sterk. Je kunt veel beter heel actief aanwezig zijn op 1 juist gekozen medium, dan een beetje aanwezig op allemaal. 

Wat zijn de beste social media voor mijn bedrijf??

Dat leidt tot de volgende vraag:  Wat moet ik nou kiezen? Wat zijn de beste social media voor mijn bedrijf?

Dat is afhankelijk van een aantal factoren, zoals bijvoorbeeld:

  • Wat is je doel met social media? Wil je vooral nieuwe mensen werven? Of wil je graag meer contact met je huidige volgers?
  • Wie is je doelgroep? Zijn dat consumenten? Kleine ondernemers? Of grotere bedrijven?
  • Wat voor type product of dienst verkoop je? Hoe open zijn mensen over de aankoop hiervan? Laten ze dat graag hun vrienden en/of collega's weten? Of.. zijn ze er liever niet te expliciet over?

 Ik heb deze punten naast elkaar gezet, en daar vervolgens een handige test van gemaakt. Vul de test in, en je weet precies wat voor jou het ideale social medium is. 

Doe nu de
social media test

En ontdek direct wat de beste sociale media zijn voor jouw bedrijf

De uitslag

En... wat kwam er uit de test? Wat is jouw ideale social medium? Ben je daar al actief op?

Over de auteur

Sjoukje Bakker

Hallo, mijn naam is Sjoukje Bakker en ik help jou met al je blog- en online marketingvragen.

Wil je meer klanten? Ik kijk graag met je mee. Samen ontwikkelen we een online strategie die jou langdurig succes brengt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Verder lezen

Heb jij geen idee waarover je kunt bloggen?

Vraag nu mijn handige brainstormvragen aan.  Die helpen je op weg naar de beste blogideeën om jouw ideale klant binnen te slepen.