Ik help je meer klanten te vinden met een ijzersterke blogstrategie.

Geef je nu op voor mijn praktische ondernemers- en blogtips, dan help ik je direct op weg.

Sjoukje Bakker - Profbloggers
november 24, 2020
Boekentips voor ondernemers - Sjoukje Bakker - Profbloggers

Lezen is altijd al mijn grootste hobby geweest. Nog altijd breng ik mijn vakanties het liefst volledig lezend door. Niet dat dat mag van mijn gezin natuurlijk, maar dat terzijde. Ik vind het heerlijk, even je gedachten verzetten met de gedachten van iemand anders. Op vakantie zijn het overigens vaak van die heerlijke onzinverhalen. Thuis lees ik het liefst business boeken en boeken over persoonlijke ontwikkeling.  

Als ondernemer vind ik het namelijk ook heel belangrijk om veel te lezen. Er is zoveel te leren uit boeken! In deze blog deel ik mijn 10 favoriete boekentips voor ondernemers met je. En geef ik je een fijne bonustip!

Boekentip 1: Alles is uitvogelbaar

Alles is uitvogelbaar, het optimistische boek van Marie Forleo vind ik om meerdere redenen een geweldige aanrader. Ten eerste alleen al de titel. Ik heb hem zelfs een paar maanden als screenshot op mijn telefoon gezet, als reminder. Als ik dan tegen een muur aanliep (want dat gebeurt nog wel eens hè, als ondernemer), dan hielp dat direct om het even te laten bezinken en op zoek te gaan naar een andere richting. 

Wat ik ook heel fijn vind van dit boek is dat het je in je waarde laat, maar toch in actie zet. Het geeft niet als je niet weet hoe iets moet of waar je heen wil, maar blijf er niet in hangen, is de overkoepelende boodschap van Marie. Ga ervoor! Vogel het uit. En als het linksom niet lukt, dan is rechtsom ook een optie. Hup!

Heerlijk leesvoer dus!

Boekentip 2: Heart and sell

Het tweede boek dat ik graag adviseer is Heart and sell van Shari Levitin. Dit boek is een stuk onbekender in Nederland, maar zeker niet minder de moeite waard. Ik stuitte erop toen ik een ander (veel minder leuk) boek over verkopen luisterde op mijn luisterboekenapp

Shari Levitin is een sales professional in hart en nieren. Maar dat komt vooral omdat ze zo goed luistert naar haar klanten, niet omdat ze zo pusht tijdens het verkopen. Het belangrijkste dat ze je mee wil geven is dat je je sales proces moet afstemmen op het proces dat je klant mee maakt. 

Sinds ik haar tips toepas in mijn verkoopgesprekken, verkoop ik niet per se heel veel meer. Maar, en dat is de dikke winst, ik heb ook geen annuleringen meer. En dat is wel zo fijn natuurlijk: dat mensen die ja zeggen daar ook echt achter staan. 

Boekentip 3: The power of self-confidence

Brian Tracy is in Nederland vooral bekend van zijn boek Eat that frog, een boek over het voorkomen van uitstelgedrag. En hoewel dat een leuk boek is, (dat ik eigenlijk veel meer toe zou moeten passen), is dat niet het boek dat ik op je lijstje wil zetten. Hij heeft namelijk nog veel meer boeken geschreven, zowel over succesvol verkopen als over time management. (En ja, ik heb ze allemaal gelezen/geluisterd, voor zover ze beschikbaar zijn op de Nederlandse markt of via Storytel).  

The power of self-confidence is een boek dat je zelfvertrouwen direct al versterkt, alleen al door het lezen van de eerste hoofdstukken. Ik was ooit in dit boek bezig toen ik op weg was naar een sollicitatiegesprek. Het was het beste sollicitatiegesprek dat ik ooit gevoerd heb, en het leidde ertoe dat ik tijdens het gesprek al te horen kreeg dat ik door was. 

Ook in mijn ondernemerschap heb ik zijn lessen nog vaak gebruikt. Het is echt zo’n boek dat je keer op keer opnieuw wil lezen, als je een boost nodig hebt. 

Boekentip 4: Fail until you don’t

Inmiddels valt het misschien op dat er bijna alleen maar Amerikaanse boeken op mijn lijstje staan. Dat is niet omdat ik Nederlandse boeken niet goed vind (lees maar verder hieronder), maar vooral omdat Amerikanen zo ontzettend goed zijn in het bedenken van catchy titels, die direct uitnodigen tot doorlezen. Boekentip 4, Fail until you don’t van Bobby Bones, is ook zo’n mooi voorbeeld. Ik kocht het een paar jaar geleden op het vliegveld van Houston, omdat het me zo toe lachte. En het is ook echt een heerlijk motiverend boek. 

De ondertitel verraadt waar het over gaat: fight, grind, repeat. En zo werkt het ook, dat ondernemen. Het is een kwestie van bloed, zweet en tranen op de reis van falen naar niet meer falen. Elke keer als ik een succes boek, realiseer ik me hoe ver ik gekomen ben. 

Lezen dus!

Boekentip 5: Winstgevende plannen

Een heel fijn Nederlandse boek voor ondernemers vind ik Winstgevende plannen van Femke Hogema. Of het voor jou ook een aanrader is, is helemaal afhankelijk van jouw ondernemersreis. Dat zal ik even uitleggen. 

Het is sowieso een goed boek, net als alle boeken van Femke Hogema. Maar wat ik aan deze wel heel irritant vind, is dat startende ondernemers er heel ongelukkig van worden. En dan heb je juist winstgevende plannen nodig. Maar als je net begonnen bent, kun je nog niet voorspellen hoeveel je verkoopt. En wat dat oplevert. En dat is nu juist de basis van die plannen in dit boek.

Ik vind dit boek dus wel echt een aanrader, maar alleen voor mensen die al langer dan een jaar bezig zijn, en daadwerkelijk klanten hebben. Als je die nog niet hebt, pak dan liever Profit First (vertaald door dezelfde schrijfster). Dat is wel zo prettig.

Boekentip 6: The Pumpkin Plan

Profit first is in het Nederlands weliswaar vertaald door Femke Hogema, maar de oorspronkelijke versie is geschreven door Mike Michalowicz. En die heeft nog veel meer geweldige boeken geschreven. Zowel voor ervaren ondernemers (zoals bijvoorbeeld Het clockwork-effect) als voor starters, zoals The toilet paper entrepreneur (helaas niet meer verkrijgbaar).

 Het boek The Pumpkin plan is eigenlijk een must read. Deze mag echt niet ontbreken in mijn boekentips voor ondernemers, zowel starters als ervaren ondernemers. Het helpt je bij het bepalen van een succesvolle strategie, waarbij je je vooral concentreert op hetgene waar jij het best in bent. 

Ik heb het al meerdere keren gelezen, en het staat weer op het lijstje voor volgend jaar, omdat het blijft inspireren.

Boekentip 7: The miracle morning for entrepreneurs

Het boek The miracle morning van Hal Elrod is inmiddels een klassieker. Hierin leer je waarom je belachelijk vroeg op zou moeten staan, in combinatie met het dagelijks uitvoeren van 6 gewoontes (zoals visualiseren, bewegen, schrijven en dergelijke). 

Inmiddels zijn er ook een aantal varianten op verschenen, die geschreven zijn door anderen in samenwerking met Hal Elrod. The Miracle morning for entrepreneurs vind ik een heel fijn boek. Dezelfde principes staan erin beschreven, maar dan specifiek toegepast op het leven van een ondernemer. Handig!

Er is ook een Miracle morning for sales people verkrijgbaar. Deze heb ik nog niet gelezen, maar staat wel op mijn lijstje.

Boekentip 8: Dé Kick Ass code voor succesvol ondernemen

Het boek Dé Kick Ass code voor succesvol ondernemen van Veronique Prins zou ik het liefst al mijn klanten cadeau willen geven. Als ik het zou samenvatten, zou ik zeggen: Ondernemen is niet makkelijk, maar erover zeuren helpt al helemaal niet. Ga ervoor! Dat is de visie die Veronique in haar boek uitstraalt. En alhoewel ik het lang niet met al haar marketingadviezen eens ben, sta ik wel achter haar ondernemersvisie. Ondernemen is niet iets dat je erbij doet, het is iets waar je vol voor moet gaan. Mocht je wat extra peper kunnen gebruiken, dan is dit boek een heerlijke motivator.

Boekentip 9: Focus aan/uit

Ook een verrassing van Nederlandse makelij is het boek Focus aan/uit van Mark Tigchelaar. Dit boek is echt geweldig voor iedereen die wel eens last heeft van afleiding. Goed, iedereen dus. 🙂

Het helpt je bij het bepalen van je belangrijkste prioriteiten en bij het daadwerkelijk uitvoeren hiervan. Omdat je inzicht krijgt in het waarom van je uitstelgedrag, kun je veel beter focussen en bereik je meer. 

Het verschil met het boek van Marie Forleo, dat ik als eerste besprak, is dat het niet per se een boek is dat je wil motiveren, maar vooral een boek dat toelichting geeft. Een hele andere invalshoek dus, maar net zo effectief. 

Boekentip 10: Online invloed

Het laatste boek van dit lijstje is voor iedereen die graag meer online wil verkopen: Online invloed van Bas Wouters en Joris Groen. Dit boek is heerlijk toepasbaar en ligt al maanden op mijn bureau. Elke keer als ik een mail stuur of een landingspagina maak, helpt het me weer verder op weg. De praktische tips zijn voor iedereen toepasbaar en werken ook echt. 

Het boek is onder andere gebaseerd op de wetenschappelijke inzichten van Amerikaanse gedragswetenschappers, die zelf ook weer hele fijne boeken hebben geschreven, zoals:

Bonustip

Stiekem bevat dit lijstje natuurlijk al veel meer dan 10 boeken. Maar ik heb toch nog een bonustip. De laatste jaren lees ik mijn boeken namelijk meestal niet alleen op papier, maar luister ik ze. Vooral als ik buiten wandel met de hond, of ergens heen fiets, heb ik vaak een boek aan staan. Heerlijk! 

Al luisterend sla ik hele andere dingen op dan wanneer ik een boek op papier (of met de e-reader) lees. Ik moet zelfs toegeven dat ik boeken die ik echt heel interessant vind, soms zelfs dubbel aanschaf: als luisterboek en als papieren (of e-book). 

Wil je het luisteren ook eens uitproberen? Neem dan een abonnement op Storytel. Daar vind je een groot deel van de Engelstalige boeken uit dit lijstje. Ze hebben ook steeds meer Nederlandstalige titels. En met een beetje geluk komen de boeken uit mijn lijstje daar ook bij. 

Veel leesplezier!

Heb jij ook leuke leestips? Deel ze vooral hieronder!

Meer blogtips ontvangen?

Schrijf je nu in voor mijn blogmail. Dan ontvang je ze rechtstreeks in je mailbox!

Over de auteur

Sjoukje Bakker

Hallo, mijn naam is Sjoukje Bakker en ik help jou met al je blog- en online marketingvragen. Wil je meer klanten? Ik kijk graag met je mee. Samen ontwikkelen we een online strategie die jou langdurig succes brengt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Verder lezen

Heb jij geen idee waarover je kunt bloggen?

Vraag nu mijn handige brainstormvragen aan.  Die helpen je op weg naar de beste blogideeën om jouw ideale klant binnen te slepen.