hoe belangrijk is een blogniche

Moet je een blogniche kiezen?

Na dik anderhalf jaar schrijven over besparen, ben ik dat onderwerp soms een beetje zat. Alhoewel ik het onderwerp van mijn finance blog nog steeds heel leuk vind, ben ik er soms ook wel een beetje op uitgeschreven. Dat is naar mijn idee ook het nadeel van een blogniche. Op een gegeven moment heb je zelf alles wel gelezen en bekeken, en dan moet je toch weer iets nieuws bedenken.

Dat brengt me tot de volgende vraag… Hoe belangrijk is een niche?

Toen ik begon met bloggen las ik het overal: zoek de juiste niche en schrijf daarover! Nu had ik die niche toen al (geld en stress), want ik ben mijn hele leven al redelijk geobsedeerd door dit onderwerp. Toch denk ik dat het overtrokken is, dat je een niche MOET hebben. En dat er ook wel veel op gegooid wordt.

Allemaal tegengestelde meningen

Zo lees ik regelmatig dat het veel makkelijker is om geld te verdienen met je blog als je in een unieke niche zit. En ik hoor ook wel eens dat het juist makkelijker is om meer publiek te krijgen als je niet over een te specifiek onderwerp schrijft.

Pas las ik op dezelfde dag op Facebook in twee verschillende bloggroepen dat het veel makkelijker én veel moeilijker is voor mamabloggers om succes te krijgen. Ik hoorde van iemand anders dat bespaar- of finance bloggers eigenlijk nooit geld verdienen. Ook hoor ik best vaak dat je, om echt veel publiek te krijgen, eigenlijk in het Engels moet schrijven.

Allemaal onzin

Mijn visie: allemaal onzin. 😊 Ik denk dat beide kanten gelijk hebben.

Zo las ik bijvoorbeeld op de site van een mediabureau dat de blog KellyCaresse maandelijks dik 800.000 pageviews heeft. Ja, dat zie je goed. 800.000! Zullen we dus nu maar ophouden met beweren dat het in Nederland eigenlijk niet mogelijk is om echt succes te hebben met je blog? En ook dat mamabloggers nooit echt groot kunnen worden?

En andersom?

Andersom klopt het natuurlijk ook. Er zijn letterlijk duizenden en duizenden mamablogs die helemaal geen succes hebben. Het ligt dan ook niet aan Kelly’s nichekeuze dat ze zo groot is. Dit zit hem veel meer in het verhaal achter haar blog en haar enorme inzet om iets moois neer te zetten.

Voor financebloggers geldt hetzelfde. Ik weet niet wie de grootste van Nederland is, maar ik weet wel dat ik een eind kom inmiddels. Nederlandse finance bloggers sluiten zich minder snel aan bij bureaus die hun cijfers publiceren, dus het is veel moeilijker te achterhalen. Ik denk in ieder geval wel dat het juist voor financebloggers mogelijk is om veel geld met hun blog te verdienen. De best betaalde Amerikaanse bloggers zijn namelijk (in ieder geval van oorsprong) finance bloggers.

Nog een misverstand

Oh en nog een misverstandje over niches: er is niet zoiets als de mamabloggersniche. Of de finance niche.

Ik schaar mezelf eerlijk gezegd namelijk ook rustig onder de lifestyle-niche, als het zo uit komt. En onder de bespaarblogs. En onder de ondernemersblogs. Net wat mijn lezer wil horen.

In andere woorden: de keuze van je niche heeft helemaal niet zoveel invloed op jouw succes. En de breedte van je niche eigenlijk net zo min.

Wat is wel belangrijk?

Wat wel invloed heeft? Dat jij een keuze maakt. Die mag zo smal en zo breed zijn als jij maar wil. Als je er maar achter staat en de logica ervan maar aan je publiek weet te verkopen. Dat is de truc.

Of je nu specifiek schrijft over een bepaalde ziekte of over mama zijn in het algemeen. En of je nou schrijft over jouw avonturen op reis of over geldzaken: zorg dat het iets is dat jij helemaal fantastisch vindt en waar genoeg onderwerpen over zijn die eraan linken. Want dan kan je nog eens uitbreiden. Zolang jij vol passie schrijft, blijven die lezers wel terugkomen.

Mijn oplossing

Mijn oplossing voor mijn bespaarmoeiheid? Ik heb mijn niche wat uitgebreid. Ik schrijf nog steeds veel over besparen. Maar ik wil ook graag meer gaan schrijven over meer verdienen, door bloggen bijvoorbeeld. En… daarom heb ik nu ook deze blog over bloggen. Mooi hè, hoe dit cirkeltje weer rond komt.

Profbloggers - blogniche
Heb je echt een blogniche nodig?
*Disclaimer: Dit artikel bevat afbeeldingen van Shutterstock.com 

 

Leave a Comment:

3 comments
nicole says 5 March 2018

Ik vind dit altijd een interessante discussie. Zelf heb ik beide: een aantal niche blogs en een algemeen blog. zo heb ik het beste van twee werelden.

Reply
Jorien says 6 March 2018

Interessant artikel. Zelf vind ik dit lastig, mijn blog gaat over fantasy en alles wat daar mee te maken heeft. Het is eigenlijk heel breed en dat maakt het soms juist lastig en soms is dat fantastisch.

Reply
Melanie says 19 October 2018

Ik begon als mamablog die over werkelijk alles schreef. Dit zorgde voor veel samenwerkingen. Nu schrijf ik alleen nog maar over diy met en zonder kinderen. Mijn bezoekers stijgen hierdoor enorm omdat ze weten wat ze kunnen vinden. Samenwerkingen stuk minder.

Reply
Add Your Reply