Over de naam van mijn personal finance blog heb ik echt jaren nagedacht. Dat kwam ook wel een beetje omdat ik er jaren over gedaan heb om mijn blog te starten. Toen ik de naam “Meer geld, minder stress” bedacht, wist ik dat ik een winnaar had. Ik heb de naam geclaimd en vervolgens de blog ook maar gelijk gestart.
De keuze voor je blognaam is belangrijk, hoe beter gekozen, hoe makkelijker het wordt om mensen naar je site te krijgen.
De eerste eis noemde ik al, het is wel fijn als je de naam langdurig leuk vindt. Dat is lastig te voorspellen weet ik ook uit ervaring. Maar als je nu al twijfelt, dan is de kans dat je je er aan gaat ergeren wel groot.
Ook zou je blognaam op de één of andere manier moeten reflecteren waar je blog over gaat.
Tot slot is het belangrijk dat je blognaam uniek is. Niets is zo vervelend als je net je hele ziel en zaligheid in het lanceren van je blog hebt gestopt, en er blijkt al een blog te zijn met bijna dezelfde naam. Dan moet je blijven uitleggen welke van jou is.
Een blognaam bedenken is eigenlijk net zoiets als een bedrijfsnaam bedenken. Ga in ieder geval eerst eens uitgebreid brainstormen. Schrijf eens voor jezelf op waar je blog over gaat. Als je een goed beeld hebt bij over welke onderwerpen je wil gaan bloggen, ben je al een heel eind.
Ik wilde graag bloggen over meer geld verdienen en stress verminderen. 🙂 Dat was eigenlijk niet heel ingewikkeld he, wat dat betreft is het best suf dat ik er zo lang over na heb gedacht. Soms moet je ook niet te lang nadenken, dat blijkt wel weer.
Spar er ook eens over met andere mensen. Vertel je algemene blogonderwerp en kijk waar ze mee komen. Je weet maar nooit of daar net het juiste pareltje tussen zit.
Smaken verschillen, wat voor de één een geweldige blognaam is, is voor de ander helemaal niets. Maar toch zijn er wel een paar algemene richtlijnen waar je je aan kunt houden:
Als je Sjoukje Bakker heet, kun je zeker je eigen naam gebruiken. Of eigenlijk niet, want die heb ik natuurlijk allang geclaimd. Maar alle redelijk unieke namen kun je prima als blognaam gebruiken. Zeker als je een algemene lifestyleblog hebt.
Als je een wat vaker voorkomende naam hebt, dan is de kans dat de url nog beschikbaar is veel kleiner. Toch kun je ook dan nog steeds wel iets met met je naam doen, door bijvoorbeeld je koosnaam als blognaam te gebruiken. Of door je naam te combineren met een ander woord.
Als je een nicheblog hebt, dan zou ik niet direct adviseren om je volledige eigen naam als blognaam te gebruiken, tenzij je je naam combineert met een woord dat op je niche slaat. Zo werkt Annabakt.nl prima voor een foodblog, terwijl Annavandeberge.nl toch een stuk minder voor de hand ligt als het over eten gaat.
Zodra je een naam hebt die je leuk vindt, en die past bij jouw blog, onderzoek dan altijd direct of deze al bestaat. Dan kun je doen op de site van Xel.nl. Dan zie je ook direct of het mogelijk is om je url te claimen. Dit is slimmer dan je idee als url in te typen. Soms lijkt het dan namelijk alsof de betreffende url nog vrij is, terwijl deze wel al gereserveerd is (en niet altijd zomaar over te nemen).
Google de naam wel altijd nog even, zelfs als de url nog vrij is. Dan kom je op sites die een soortgelijke naam hebben en weet je direct of het slim is om deze naam te kiezen. Als je blognaam lijkt op een bestaand bedrijf bijvoorbeeld, kun je beter nog even verder zoeken.
Heb je de ideale blognaam gevonden en is deze nog vrij? Claim hem direct! Zelfs als je nog niet zeker weet of je deze echt gaat gebruiken. Om een domeinnaam te parkeren ben je maar een paar euro per jaar kwijt. Mocht je de naam dan achteraf niet gebruiken, dan is er geen man overboord.
Als je hem daarentegen niet claimt en iemand anders komt net op hetzelfde idee, dan kan je hele zoektocht opnieuw beginnen. Zonde!
Na al deze tips kan ik me voorstellen dat het je ook wel een beetje verlamt, de zoektocht naar de ideale naam. Gelukkig is het ook weer niet zo belangrijk dat je direct goed kiest. In tegenstelling tot de namen van je kinderen is je blognaam niet in beton gegoten per slot van rekening. Als je na een tijdje merkt dat je naam toch niet werkt, dan kun je altijd nog overstappen. En hoe je dat doet, daar schrijf ik nog wel een andere keer over.
Veel brainstormplezier!