Laptop met bankbiljetten - geld verdienen met bloggen - 5 manieren

Hoe kun je geld verdienen met bloggen? 5 manieren die werken

"Wat is nou eigenlijk jouw businessmodel?" Onderzoekende blik mijn kant op... Ik was in gesprek met een leuke ondernemer over onze bedrijven. En in tegenstelling tot wat ik had aangenomen, had hij eigenlijk geen idee wat ik deed. En al helemaal niet hoe je nu echt geld kunt verdienen als blogger. Advertenties en sponsoring, dat komt meestal wel snel bovendrijven. Maar verder?

Hoe kun je geld verdienen met bloggen is een vraag die ik bijna dagelijks in één of andere variant krijg. Tijd voor een overzicht: want hoe zit het nou eigenlijk? Hoe kun je nu genoeg geld verdienen met bloggen? En... waarom denk ik dat jij er nog veel meer mee kunt verdienen dan je nu doet?

Hoe kun je geld verdienen met bloggen?

Er zijn 5 manieren waarop je geld kunt verdienen met bloggen:

Deze zal ik eerst even kort toelichten op volgorde van lucratiefheid. Daarna kun je voor jezelf bepalen wat voor jou een goede strategie is om geld mee te verdienen. 

Verdienmodel 1: Maak en verkoop je eigen producten

De meest lucratieve manier van geld verdienen via je blog is (over het algemeen) het verkopen van je eigen producten. Dat kunnen zowel fysieke producten zijn als digitale producten. In die laatste categorie kun je zo creatief in zijn als je wil. Je kunt printables maken (pdf’s die mensen zelf kunnen printen), cursussen, e-books, trainingen, lespakketten…. Als jij het kunt bedenken, kun je het verkopen.

Daarnaast kun je natuurlijk ook allerhande fysieke producten verkopen zoals zelfgemaakte kleding, en allerhande andere creatieve uitspattingen.

Meer verdienen met je blog?

Bestel nu mijn praktische cursus, boordevol money making tips!


Verdienmodel 2: Plaats affiliate links in je blogs

Een affiliate link is een link naar een product van iemand anders. Als iemand via jouw link dat product koopt, krijg je een commissie. Het gaat echt om verkopen hierbij, alleen doorklikken levert geen geld op.

Het grote voordeel hiervan is dat het percentage per verkocht product ook hoog kan liggen. Er zijn affiliate producten waarbij je een paar procent krijgt, maar er zijn ook producten waar je bijvoorbeeld € 40 tot zelfs wel € 70 per verkoop krijgt. Dan loopt het flink op.

Meld je aan bij Daisycon en Ultimate bundles om de producten te vinden die het meest opleveren.

Meer lezen over affiliate programma’s? Lees Affiliate programma’s op een rij: welke kun jij het beste kiezen?

Meer verdienen met affiliate marketing?

Bestel nu mijn online cursus en leer in 7 stappen hoe jij direct meer verdient.

Verdienmodel 3: Begin een webshop

Als webshopondernemer kun je ook behoorlijk goed verdienen. In dat geval verkoop je spullen die je hebt ingekocht. Meestal gaat deze ontwikkeling omgekeerd: je begint een webshop en daarna maak je er een blog bij om meer bezoekers op je site te krijgen.

Toch kun je als blogger wel gebruik maken van deze manier van geld verdienen. Je hebt het publiek per slot van rekening al. Je kunt bijvoorbeeld nicheproducten verkopen die aansluiten op het onderwerp waarover jij blogt.

Verdienmodel 4: Laat je blogs sponsoren

Sponsoring wil zeggen dat je een artikel op je blog publiceert in opdracht van een bedrijf. 

Er zijn verschillende varianten denkbaar:

 • Je schrijft zelf een artikel en noemt daarin het product. Een productreview is daar een voorbeeld van.
 • Je ontvangt tekst van het bedrijf en plaatst dat onder de noemer “gastblog”.
 • Op verzoek van een bedrijf plaats je een link naar de site van dat bedrijf in een al eerder gepubliceerd artikel.

Zo'n gesponsord artikel wordt ook wel een advertorial genoemd.

In overleg met de sponsor bepaal je de vergoeding die je hiervoor krijgt. Dit kan zowel een financiële vergoeding zijn, als een barterdeal. Bij een barterdeal ontvang je een product in ruil voor een blog.

Om sponsors te vinden, kun je je bijvoorbeeld aanmelden bij Linkpizza. Daar vind je wekelijks nieuwe opdrachten waarop je je kunt inschrijven.

Meer lezen over hoe je een goede pitch schrijft om meer sponsoring binnen te halen? Check deze blog: Hoe schrijf je de perfecte pitch voor sponsorblogs?

Verdienmodel 5: Voorzie je blog van advertenties

Als je blog minimaal een paar maanden bestaat, en je meer dan zo’n 1000 bezoekers per maand langs krijgt, kun je je aanmelden bij Google Adsense. Dan kun je advertenties op je blog zetten. Je krijgt vervolgens betaald per klik op zo'n advertentie. 

Het grote voordeel van dit verdienmodel is dat het makkelijk verdienen is, het enige dat je hoeft te doen is zoveel mogelijk mensen naar je blog krijgen. En dat wilde je waarschijnlijk toch al. Het nadeel van deze inkomstenbron is dat je echt heel veel bezoekers op je blog moet hebben om hier een goed inkomen uit te halen.

Even als voorbeeld: Tot ik stopte met Adsense verdiende ik er op mijn personal finance-blog —met zo’n 100.000 pageviews per maand— zo’n € 100 tot € 200 per maand mee.

Als je dat omrekent, begrijp je dat je echt miljoenen pageviews moet hebben om hier een succesvol businessmodel van te maken. Het is leuk extra inkomen, misschien genoeg om je kosten te dekken, maar voor de meeste bloggers geen echt salaris.

Lees meer hierover in de blog Waarom ik Adsense gedumpt heb – en gelijk meer verdiende

Waar ga jij voor?

Nu je weet welke manieren er zijn om geld te verdienen met je blog, kun je bepalen wat voor jou de beste route is om profblogger te worden.

Je hoeft trouwens niet te kiezen, je kunt meerdere manieren naast elkaar toepassen. Dat is zelfs heel verstandig: dan heb je meerdere inkomstenbronnen, en spreid je het risico een beetje.

Veel Nederlandse bloggers verdienen hun eerste geld met sponsorblogs. Dan komt er vaak een Bol.com-affiliate linkje bij. En tot slot wat advertenties.

Op zich kan dat prima werken, maar niet op de lange termijn. De meeste bedrijven sponsoren een blog maar één keer. Of willen exclusiviteit. Er zijn maar weinig bloggers die langdurig genoeg geld verdienen met het schrijven van sponsorteksten.

Meestal lukt het wel een tijdje om er een maandinkomen mee te verdienen, maar alleen de echt grote bloggers kunnen daar na een paar jaar nog steeds prettig van leven.

Denk verder

Ik adviseer daarom altijd om verder te denken, richting eigen of affiliate producten. Ook bij affiliate producten moet je voldoende publiek hebben om hier een goed inkomen uit te halen. Maar het voordeel is wel dat je uit een blog die je eenmaal geschreven hebt en van links voorzien hebt, jarenlang inkomen kunt halen. Zo verdien ik al dik een jaar aan een blog over overstappen van bank. (Overigens ook lang niet genoeg om van te leven, maar daar is dan juist die combinatie met andere manieren zo handig voor.)

The sky is the limit

En met eigen producten is “the sky the limit”. Je kunt er zoveel maken als jij wil. En je kunt ze ook de prijs geven die jij wil. Natuurlijk werkt dat hetzelfde als altijd: als je te weinig vraagt, moet je er heel veel verkopen om er genoeg mee te verdienen. En als je teveel vraagt, verkoop je het niet. Maar daar kun je wel mee spelen, en zo ontdekken wat er werkt in jouw markt

Meer verdienen met affiliate marketing?

Bestel nu mijn online cursus en leer in 7 stappen hoe jij direct meer verdient.

Wil jij meer verdienen met je blog? Check deze 5 manieren om meer te verdienen #betaaldbloggen #geldverdienenmetbloggen #onlinegeldverdienen #profbloggers

Leave a Comment:

17 comments
Joanne says 27 February 2019

Wat een handig en duidelijk artikel. Dat kan voor veel bloggers goed van pas komen!

Reply
Felice Veenman says 27 February 2019

wat je aangeeft klopt allemaal, maar in mijn ervaring kost het veel tijd en doorzettingsvermogen om het ook voor elkaar te krijgen…

Reply
  Sjoukje Bakker says 27 February 2019

  Klopt. Bloggen is geen manier om snel rijk te worden. Maar… je kunt er wel een succesvol bedrijf mee opbouwen.

  Reply
Ilse Verhoeven says 27 February 2019

Producten die ik zelf maak verkopen… daar zit nog wel wat in denk ik soms. Patronen misschien of volledig uitgewerkte lessen… Ik denk daar al langer over…

Reply
  Sjoukje Bakker says 27 February 2019

  Had jij je toevallig al opgegeven voor een gratis review? ik heb wel wat ideeën voor jou in ieder geval. Laat even weten of je interesse hebt, voor jou maak ik nog wel een plekje vrij. 🙂

  Reply
kiki hasselton says 27 February 2019

ik heb bewust geen advertenties op mijn blog. Dit vind ik af doen aan mijn bloguiterlijk

Reply
Geke says 27 February 2019

Wouw! Nuttige informatie!

Reply
nicole orriens says 28 February 2019

Ik vind het stoer als mensen hun eigen product hebben dat ze kunnen verkopen.

Reply
Daniëlla says 28 February 2019

Interessant! Met affiliate doe ik al het een en ander, maar advertenties nog niet. Vind het zelf altijd irritant als een website advertenties heeft dus ik twijfel of ik ze zelf er wel op wil hebben.

Reply
Lifeisacatwalk says 1 March 2019

Ik heb met plezier jouw blog gelezen!
Ik ben ook nog op zoek hoe ik op de juiste manier die cookies/akkoord van de lezer kan krijgen. Welke plugin gebruik jij hiervoor?

Reply
MC Kleuver says 1 March 2019

Een duidelijk artikel dat zegt welke opties je hebt om geld binnen te halen met je blog. Ik ben vooral benieuwd hoe ik mijn gedichtenbundel goed in the picture kan zetten.

Reply
Aya says 2 March 2019

Goed uitgelegd. Ik beperk me los van mijn andere collega´s maar tot en met affiliatie marketing en productreviews. De rest daar heb ik liever niets mee. Wat een gedoe.

Reply
Nadia says 2 March 2019

Ik heb vooral advertorials en affiliate links… Wel houd ik er altijd rekening mee dat het bij mij past.

Reply
íngrid says 3 March 2019

en een goede strategie en niet alles accepteren. het moet wel bij je passen

Reply
Joyce says 21 April 2020

Super fijn zo’n duidelijke blog! Ik wist elke keer niet waar ik kon beginnen nu is het allemaal duidelijk.

Reply
Add Your Reply