Ik help je meer klanten te vinden met een ijzersterke blogstrategie.

Geef je nu op voor mijn praktische blogtips, dan help ik je direct op weg.

Sjoukje Bakker - Profbloggers
augustus 27, 2020
hoe lang moet een blog zijn

“Sorry, ik heb weer veel te veel woorden gebruikt. Wil jij eens kijken wat er allemaal uit kan?” Mara heeft me een geweldige blog geschreven, en durft hem nog niet op haar site te plaatsen. De angst voor teveel woorden zit haar altijd hoog. Ze heeft geleerd dat kort en bondig schrijven heel erg belangrijk zijn online. “Ik heb gewoon altijd heel veel woorden nodig om mijn punt te maken”, heeft ze tijdens coachingssessies ook al eens geroepen. 

Ik klik de bijlage bij de mail nieuwsgierig open en begin te lezen. Mara heeft inderdaad veel woorden nodig in haar blogs. Maar… ik vind dat niet zo erg. Ze heeft ook erg veel te melden namelijk. Haar blogs zijn zonder uitzondering bijzonder leerzaam en informatief. 

Kort en bondig is verstandig

Natuurlijk is het slim om kort en bondig te schrijven. Sterker nog, als ik blogs voor mijn klanten nakijk is schrappen inderdaad het grootste deel van mijn werk. Veel mensen gebruiken allerlei extra woorden, die niets toevoegen. Oeverloos lange zinnen die best wat punten kunnen gebruiken. En heel veel wol.

Hoe sneller en concreter jij je punt maakt, hoe beter je lezer je begrijpt. Dus inkorten en schrappen is altijd een goed idee.

Maar… dat hoeft niet tot korte blogs te leiden

Maar ook als je kort en bondig schrijft, kun je hele lange blogs schrijven. Dat is namelijk helemaal niet erg. Het aantal woorden van een blog is niet heilig. Er is geen regel waaruit blijkt dat blogs van 300 woorden beter zijn dan blogs van 1000 woorden. 

Wat is dan wel heilig?

Wat wel heel erg belangrijk is, is om je punt over te brengen. Het doel van een blog is altijd om mensen te informeren, adviseren, overtuigen of entertainen. Als je daarin slaagt, doe je het goed. En of je daar nu 300 of 3000 woorden voor nodig hebt, dat is van ondergeschikt belang.

Is er geen richtlijn voor hoe lang een blog moet zijn?

Nu vraag je je misschien af, is er dan geen richtlijn? Ja, die is er wel. Tenminste… als je ook gevonden wil worden door zoekmachines bijvoorbeeld. Google wil graag blogs tonen die echt iets toevoegen. En dat heeft Yoast vertaald met minimaal 300 woorden. Er is dus wel een richtlijn voor het minimaal aantal woorden te vinden. 

Maar er is geen richtlijn voor het maximaal aantal woorden. Als jij een uitgebreide blog schrijft waarin je iets van A tot Z helemaal toelicht, dan kan een blog zomaar 10.000 woorden of meer bevatten. En dan kan het nog steeds keurig kort en bondig beschreven zijn. 

Is het aan te raden om lange blogs te schrijven?

Nu is het ook niet per se nodig om altijd hele lange blogs te schrijven. Zeker als je je punt ook snel kunt maken, is er geen enkele reden om heel veel woorden te gebruiken. 

En als je veel verschillende onderwerpen raakt, kun je die ook beter opsplitsen in meerdere blogs. Als je echter een volledig stappenplan wil schrijven, dan is dat wel zo handig om gewoon allemaal bij elkaar te zetten.  Bijvoorbeeld mijn blogs over hoe je als ondernemer een blog start en over hoe je een mailfunnel inricht, zijn enorm lange blogs. Maar wel heel volledig (en naar mijn mening ook beknopt genoeg). 

Mijn blog over dat een blog geen geschreven tekst hoeft te zijn is weer heel kort. Logischerwijs. 😉

Waar het om gaat is dat je je doel bereikt, en soms kan dat een stuk beknopter dan anders.

Toch veel aangepast

In de blog van Mara heb ik uiteindelijk toch best veel aangepast. Niet per se omdat ze veel te veel woorden gebruikte, maar wel omdat ik de volgorde niet logisch vond. Toen ik het middenstuk naar boven haalde, liep het ineens een stuk beter door. We ontdekten dat er zelfs nog wat informatie miste. Haar uiteindelijke blog was nog altijd enorm lang. Maar wel bijzonder nuttig. En dat was het punt.

Meer blogtips ontvangen?

Schrijf je nu in voor mijn blogmail. Dan ontvang je ze rechtstreeks in je mailbox!

Over de auteur

Sjoukje Bakker

Hallo, mijn naam is Sjoukje Bakker en ik help jou met al je blog- en online marketingvragen.

Wil je meer klanten? Ik kijk graag met je mee. Samen ontwikkelen we een online strategie die jou langdurig succes brengt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}