Ik help je meer klanten te vinden met een ijzersterke blogstrategie.

Geef je nu op voor mijn praktische blogtips, dan help ik je direct op weg.

Sjoukje Bakker - Profbloggers
maart 17, 2018
Hoe schrijf je een blog die viraal gaat - Sjoukje Bakker - Profbloggers

Een blog schrijven is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Tenminste... dat zou je denken als je ziet hoeveel er elke dag verschijnen. Maar een goede blog schrijven die iedereen wil lezen en blijft delen... Een blog die viraal gaat...  Dat lijkt voor veel bloggers een hele uitdaging. Echt goede content opleveren waar je lezer elke keer meer van wil, en elke keer voor terugkomt? Hoe schrijf je die? Waar let je op? Wat moet je in ieder geval altijd doen? En... wat kun je beter laten?

Om een blog echt te laten landen, is het belangrijk dat je lezer je kan volgen. Dat die de gedachten die je uiteen zet, logisch vindt. Het maakt niet uit waar je blog over gaat en wat je doel ermee is. Het enige dat telt is dat je je lezer zo boeit dat deze blijft lezen en terug wil blijven komen.

Tip 1: behandel 1 centraal idee

Een goede blog behandelt slechts één centraal idee. Als je meerdere verhalen wil vertellen, dat kun je beter meerdere blogs schrijven. Natuurlijk kun je wel meerdere onderdelen beschrijven. En... meerdere tips geven. Maar alle tips zouden tot hetzelfde punt moeten leiden.

Als je meerdere punten wil maken, schrijf dan meerdere blogs. Dan kun je je punt veel sterker maken.

Het werkt echt

Ik moet toegeven, daar heb ik in het begin van mijn personal finance-blog Meer geld, minder stress veel moeite mee gehad. Ik had zoveel te vertellen! En ik maakte mezelf wijs dat mijn lezers dat ook prettig vonden. Sterker nog, dat dat juist mijn kracht was. Mijn blog las als een tijdschrift, zo hield ik mezelf voor.

Tot ik overstapte op de 1-centraal-idee-per-blog-strategie. Toen bleek dat mijn lezers van het eerste uur nog steeds kwamen. En... dat ze vriendjes meenamen. 🙂 Sinds ik kortere blogs schrijf, met een helder punt, worden mijn blogs vele malen vaker gedeeld. En... de tijd die mensen op mijn blog doorbrengen is ook niet afgenomen. Dus blijkbaar lezen ze nu nog net zoveel als toen.

Tip 2: bepaal vooraf wat je doel is van je blog

Elke blog kan ook maar 1 doel hebben: informeren óf beïnvloeden. Wil je uitleggen hoe iets werkt? Of wil je je lezer beïnvloeden om iets te denken of geloven? Als je dat vooraf voor jezelf niet helder hebt gemaakt, dan is het heel moeilijk om je punt te maken.

Natuurlijk kun je wel mensen informeren om ze zo tot een standpunt te krijgen, maar dan blijft het doel "beïnvloeden". Als je mensen iets wil leren, dan is beïnvloeden niet zo nodig. In zo'n geval bouw je je blogpost heel anders op.

Bij beïnvloeden geef je je standpunt en schrijf je daarna argumenten die samen opbouwen tot een hoogtepunt. Bij informeren geef je samenhangende tips of stukjes informatie die allemaal ongeveer dezelfde waarde hebben.

In deze blog wil ik je graag informeren. Had je het gemerkt? 🙂

Tip 3: Verzin een ijzersterke titel

Met een ijzersterke titel krijg je de mensen in eerste instantie op je blog. Met de titel overtuig je je lezer ervan dat je blog de moeite waard is om te lezen. En de beste manier om dat te doen is om je lezer het idee te geven dat ze iets aan je blog hebben. "What's in it for them?"

De beste titels zijn:

 • titels met een vraag
 • titels met een uitleg "hoe doe je....?"
 • of titels met een aantal erin (9 tips om...)
 • of titels met een prikkelende stelling

Tip 4: Schrijf een sterke opening

De opening van je blog is - na je titel - de belangrijkste plek om je lezer binnen te krijgen. Je opening moet sterk zijn, anders is je blog al weggeklikt voor je lezer goed en wel begonnen is. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, je kunt bijvoorbeeld een vraag stellen. Of een anekdote vertellen (dat is mijn favoriet). Je kunt ook een statistiek er tegenaan gooien. Of een stevige stelling. Zolang het maar iets is dat je lezer direct zou kunnen boeien en uitnodigt tot verder lezen.

Een veelgemaakte fout in openingsartikelen is een terugverwijzing naar een eerdere blog. "Zoals ik al eerder schreef" of "Je kent me inmiddels wel..." of iets dergelijks. Dat is leuk voor vaste lezers, die inderdaad al die eerdere blogs al gelezen hebben. Maar hiermee stoot je nieuwe lezers direct af. En vaste lezers trouwens ook wel een klein beetje, als ze wel regelmatig, maar niet al je blogs lezen.

Tip 5: schrijf voor je lezer

Eigenlijk zou dit tip 1 moeten zijn, omdat het zo belangrijk is. Je lezer zal een blog alleen uitlezen, als zij ervan overtuigd is dat ze er iets aan heeft. En een blog delen, dat gebeurt echt alleen maar als je lezer denkt dat iemand anders er ook iets aan heeft. Als zij vindt dat anderen het ook moeten lezen. Schrijf dus altijd met je lezer in je achterhoofd. Wat gaat die hieruit halen? Waarom is het voor deze persoon zo zinvol dat zij er haar nuttige tijd in moet stoppen om te lezen?

Natuurlijk over jezelf vertellen kan ook heel nuttig zijn voor je lezer. En aan entertainment heeft je lezer ook iets, dat zeker. Maar als je schrijft om mensen te entertainen, geldt deze regel alleen nog maar meer: dan moet het ook wel echt een entertaining verhaal zijn.

Meer lezen over schrijven voor je lezer? Lees Voor wie schrijf jij?

Tip 6: zorg voor een logische opbouw

Zeker als je een statement wil maken, mensen van jouw kant van een verhaal wil overtuigen, dan is het belangrijk dat je tekst logisch is opgebouwd. Spring niet van de hak op de tak, maar begin met een heldere punt, en schrijf er een aantal alinea's bij die jouw punt benadrukken. Haal er geen dingen bij die eigenlijk niets met dit verhaal te maken hebben.

Dat is best lastig, dat geef ik ook direct toe. Het helpt hierbij vaak als je eerst je belangrijkste punten op papier zet. Wat wil je duidelijk maken in je blog? Welke argumenten heb je daarvoor? Als je dat schema gemaakt hebt, is het makkelijker om er een logische opbouw in te zien en daarna pas op te schrijven.

Ik begin ook regelmatig gewoon met schrijven, als ik al een hele verhaal in mijn hoofd heb zitten. Maar dan doe ik het achteraf vaak alsnog. Centraal punt, argumenten, afsluiting. Sluiten ze op elkaar aan? Zo niet: ga dan schuiven en aanvullen, net zolang tot het wel klopt.

Tip 7: Begin bij het begin

Deze tip sluit aan bij de vorige, maar wordt toch vaak over het hoofd gezien. Als schrijver van je blog heb je al vanalles in je hoofd. Je maakt veel expliciete aannames. Je lezer weet die lang niet altijd. Als je iets wil vertellen, begin dan bij het begin en niet ergens halverwege. Als je iets wil schrijven over een boek, dan vertel je meestal als eerste wat de titel is. Logisch, toch? Maar als je schrijft over een ontwikkeling in je leven, dan moet je daarbij ook vermelden hoe het eerst was. Ga er niet vanuit dat jouw lezer weet wat jouw startpunt was. En dat geldt ook voor als je schrijft over iets dat je hebt meegemaakt. Vertel eerst hoe je in die situatie kwam.

Lees ook Waarom het woord "ik" verboden is

Tip 8: Profileer jezelf als expert óf als experiencer - niet allebei

Veel bloggers schrijven over dingen die ze meemaken, of die ze ontdekt hebben. Hun doelgroep bestaat uit mensen die ook dit soort dingen meemaken. En dat is een prima basis. Dit is de experiencer-rol (de "mee-maker").

Er zijn ook veel bloggers die graag mensen iets willen leren. Iets dat ze zelf geleerd hebben en waarvan ze denken dat anderen er ook profijt van hebben. Hun doelgroep bestaat uit mensen die ze zelf waren, maar dan een paar jaar terug bijvoorbeeld. Of mensen die ze kennen, waarvan ze denken dat die er iets aan zouden hebben als ze deze informatie hadden. Ook een prima basis. Dit is de expert-rol.

Niet wisselen

Wat niet werkt is om die twee rollen constant te wisselen. Je vertelt over jezelf om medestanders te vinden, of je geeft je lessen en leert mensen iets hiermee. Nu hoef je als expert niet alles te weten, en je mag ook best vertellen hoe je iets geleerd hebt, of hoe je iets aan het leren bent. Maar het werkt niet als jij zegt dat je iets niet weet en er wel mensen iets over wil leren. En andersom werkt het ook niet als jij je altijd profileert als onhandig of onwetend, en je ineens tips wil geven over dat onderwerp.

Tip 9: Lees je blog goed na

Van oorsprong ben ik Neerlandicus. Ik heb dus echt officieel Nederlands gestudeerd aan de universiteit. De spellingregels zijn er echt ingemept in die jaren, voor zover ik dat niet al kon. En toch he... Toch maak ik wel eens een spelfout. En ook wel eens een typefout. Ik kan bijna garanderen dat er in elke tekst die ik schrijf wel een foutje zit. Dat vind ik niet erg. Tenminste... zolang het nog niet live staat. (En ok, als het live staat ook niet, alleen hoop ik altijd wel dat ik het zie voordat iemand anders het door heeft).

Fouten maken mag, absoluut. Maar... het leest wel vervelend. Zeker als er veel fouten in je teksten zitten. En als je je probeert te profileren als expert, dan werkt dat niet echt heel goed, als je tekst vol met fouten zit. Zeker als het fouten zijn die je had kunnen voorkomen door je tekst nog eens goed na te lezen.

Of vraag hulp

Als je nu weet van jezelf dat je veel taalfouten maakt, laat je teksten dan altijd even nalezen door iemand anders. Of, als dat niet kan, lees je teksten zelf nog een keer na voordat je op "publiceren" klikt. Als je je tekst een paar uur of een dag laat rusten, vind je veel fouten wel.

Tip 10: feedback helpt

Je leert het snelst als je weet wat je kunt verbeteren. Dat geldt voor alles in het leven. En het helpt bij bloggen ook. Wil je eens feedback op een van jouw blogs? Laat je link achter op mijn Facebook-groep of stuur me een bericht. Dan kijk ik met plezier met je mee.

Een goede blog schrijven: Zo makkelijk nog niet

Het is zo makkelijk nog niet hè, een goede blog schrijven, die zo aanslaat dat hij viraal gaat. Maar het leuke is: oefening baart kunst. Als je maar vaak genoeg schrijft, dan worden je blogs steeds beter en beter. En daarmee vergroot je de kans dat je blog viraal gaat. Door deze 10 tips toe te passen, kom je in ieder geval vast een heel eind!

Meer handige tips ontvangen?

Wil jij regelmatig een mail met handige blogtips ontvangen? Schrijf je dan nu in voor mijn blogmails boordevol tips! 

Je blog viraal laten gaan? 10 tips om dat te bereiken

Over de auteur

Sjoukje Bakker

Hallo, mijn naam is Sjoukje Bakker en ik help jou met al je blog- en online marketingvragen. Wil je meer klanten? Ik kijk graag met je mee. Samen ontwikkelen we een online strategie die jou langdurig succes brengt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 1. Goeie en bruikbare tips. Enkel met die titel heb ik het soms moeilijk omdat het net al vergeven is met lijstjes en top 3,4,5,6,…. overzichten. Soms past dat wel eens maar niet altijd. Ik moet zeggen dat ik al veel tips toepas maar het kan altijd nog beter.

 2. ik denk dat ik de meeste tips al toepas, maar toch blijf ik het lastig vinden. Ik kan het wel helder en interessant vinden, maar vinden de mensen dat ook? En hoe breng ik mijn blog bij de mensen? Zeker nu het nieuwe algoritme van facebook er is, vind ik dat nog het lastigste…

 3. Feedback is natuurlijk altijd fijn om te krijgen op je blog en je artikelen. Goed artikel is dit, dit ga ik er zeker nog eens bij pakken als ik weer ga schrijven voor mijn blog. Wat betreft het Nederlands, wanneer ik niet zeker ben van de grammatica (jou/jouw d/dt en dat soort dingen) dan zoek ik op google altijd naar ezelsbruggetjes om zo die lastigheden te kunnen ondervangen.

 4. Kijk, hier heb ik nou wat aan. Dit is zo’n post waarvan je weet dat je gebruik gaat maken van wat er verteld is maar dat het even tijd nodig heeft. Waarschijnlijk moet ik het zelfs later nogmaals lezen.

  Bedankt, I’ll be back.

 5. Fijne tips! 🙂 Voor mijn gevoel schrijf ik wel blogs met 1 centraal punt en bij de rest van de tips scoor ik denk ik ook wel prima, haha. Maar alsnog is ieder artikel als een speld in een hooiberg… Er bestaan zo veel blogs.

 6. Goede tips! Dat van die fouten overkomt iedereen natuurlijk. Ik maak ook fouten (ook al ben ik juf), maar ik kan me inderdaad irriteren aan verhalen boordevol fouten en waarbij de zinnen niet eens goed lopen.

 7. Wat een fijne tips. Het meeste probeer ik wel al toe te passen wanneer ik zelf blogs schrijf, maar ik denk ook dat er altijd iets te leren valt en dat je jezelf altijd kunt blijven ontwikkelen. Deze blog sla ik even op om later nog eens terug te kunnen kijken als ik een spiekbriefje nodig heb. 😉

 8. Wat een super fijne tips, dat feedback vragen doe ik nooit, maar wellicht wel handig om er een keer naar te gaan kijken! Dankjewel 🙂

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}