Ik help je meer klanten te vinden met een ijzersterke blogstrategie.

Geef je nu op voor mijn praktische blogtips, dan help ik je direct op weg.

Sjoukje Bakker - Profbloggers
mei 6, 2020

“Ik wil heel graag bloggen, maar ik weet gewoon niet hoe ik moet beginnen! Schrijven is nog niet eens de grootste uitdaging, ik loop al tegen de techniek op.” Toen ik pas met een nieuwe klant in gesprek ging, realiseerde ik me dat zij niet de enige was die tegen de techniek van een blog op ziet. Daarom hierbij een korte uitleg hoe je een blog maakt. 

Wat heb je nodig?

Om een blog te kunnen publiceren heb je twee dingen nodig:

Daarnaast is het handig om ook wat foto’s of andere beelden te hebben, maar dat is niet noodzakelijk. 

Heb je nog geen website?

Heb je nog geen website? Maak er dan eentje in wordpress of laat er eentje bouwen. Lees er meer over op mijn pagina Tools en tips.

Waarom wordpress?

Er zijn ook nog tientallen andere opties om een website in te maken, naast wordpress. Als je daar het fijne van wil weten, adviseer ik je om het te googelen. Ik werk alleen met wordpress websites, omdat die het meest veelzijdig zijn. 

Het grote voordeel van een wordpress website is namelijk  is dat je die heel makkelijk zelf kunt aanpassen. Alles wat je maar kunt bedenken aan extra’s is mogelijk, via plugins. Dat zijn kleine stukjes software die door allerhande software ontwikkelaars worden gemaakt. Je kunt het zo gek niet bedenken of iemand heeft er wel een oplossing voor geprogrammeerd. 

Een ander groot voordeel van wordpress is dat je er heel makkelijk een webshop aan kunt koppelen. En die heb je ook nodig als je diensten verkoopt, omdat daar de betaling in geregeld wordt. 

Heb je wel al een website? 

Heb je wel al een website? Dan is het afhankelijk van wie hem beheert wat je volgende stap is. 

Beheer je je site zelf?

Beheer jij je site zelf? En kun jij zelf dingen aanpassen aan je website? Dan kun je ook blogs toevoegen. In het standaardmenu van wordpress (links in beeld) staat de optie Berichten (of Posts als je een engelstalig menu hebt). 

Dit is de standaard optie voor het toevoegen van blogs. Je kunt je bericht hier schrijven, net alsof je in Word schrijft. Je kunt letters vet maken, en ook schuin zetten. Je kunt opsommingen maken met bullets. En je kunt kopjes maken. Dat is ook standaard onderdeel van wordpress. 

Zorg er wel voor dat je gebruik maakt van de vaste kopjes van wordpress, zodat je ze achter de schermen de juiste code meegeeft. Dat is goed voor je SEO: Google herkent namelijk wel die codes en niet jouw zelf vet gemaakte kopjes. 

Vind je het lettertype van de kopjes niet mooi? Ga dan op zoek naar een thema met een beter lettertype, of vraag een webbouwer om het voor je aan te passen. 

Zo maak je een kopje

Om een kopje te maken, selecteer je de tekst en klik je op het paragraaf-teken. Vervolgens kies je voor de optie Kop.

Heeft iemand anders jouw site in beheer?

Kun je niet zelf iets aanpassen op je website? Stuur dan een mail naar degene die jouw website ontwikkeld heeft en vraag hoe je zelf een blog kunt toevoegen. Het is belangrijk om hier altijd zelf bij te kunnen, zodat je dan niet voor elke spelfout weer opnieuw je webbouwer in hoeft te schakelen. 

In wordpress is een standaard-rol beschikbaar voor een editor: iemand die alleen de berichten of posts kan aanpassen. Als je bang bent dat je per ongeluk iets verkeerd doet of verpest op je website, kun je vragen om een editor rol. Daarmee kun je echt niets verkeerd doen. En dan kun je wel altijd zelf de teksten van je blogs aanpassen, als je een paar woorden om wil gooien.

Ook als je website niet in wordpress is gebouwd, is er hoogstwaarschijnlijk een berichtenfunctie. 

Waar zet je je blogs op je site?

In wordpress is standaard een berichtenpagina beschikbaar waarop al jouw blogteksten in chronologische volgorde verschijnen. Elke blog die plaatst, komt hier automatisch op terecht. Je kunt hier een link in je menu naar opnemen. Je kunt die gewoon “Blogs” noemen. Je kunt er ook voor kiezen om een iets creatievere naam te gebruiken, afhankelijk van je doelgroep en product. “Inspiratie” is een mooi alternatief dat ik regelmatig zie. 

Een andere optie is om je blogs op je homepage te zetten. Zet daar dan wel altijd een bedrijfsintroductie boven. Je blogs zijn belangrijk, maar niet het allerbelangrijkste dat mensen zoeken als ze op je homepage komen. 

Meer blogtips ontvangen?

Schrijf je nu in voor mijn blogmail. Dan ontvang je ze rechtstreeks in je mailbox!

Hoe publiceer je een blog?

Weet je waar je een blog kunt plaatsen en hoe? Dan is het tijd om je eerste blogpost te publiceren. Je kunt de tekst in wordpress zelf schrijven of bijvoorbeeld in Word of Google Docs. Ik schrijf mijn teksten meestal eerst in Google docs, omdat die altijd direct alles opslaat. De tekst kopieer ik vervolgens naar wordpress. 

Als je tekst in wordpress staat, check je eerst of alles goed staat. Heb je kopjes in H2 gemaakt? Heb je beelden toegevoegd? Staan er linkjes in?

Daarna klik je rechts in beeld op Publiceren. Je tekst staan dan op de blogpagina van je website. 

That’s it. 

Laat de techniek je niet tegenhouden

Zo zie je maar: Een blog publiceren is echt niet moeilijk. Toch hoor ik vaak van mijn klanten dat ze daar enorm tegen aan hikken, omdat ze bang zijn dat ze iets verkeerd doen. Of omdat ze denken dat het ingewikkeld is. 

Als je niet blogt omdat je de techniek lastig vindt, vraag dan om hulp. Het is echt zonde om daar je bedrijf op te laten hangen!

Wil je meer leren over hoe je blogs moet schrijven?

Wil je meer weten over hoe je een goede blogtekst schrijft, die leidt tot meer klanten? Dan ben je bij mij aan het goede adres. 

Lees bijvoorbeeld deze blog over het schrijven van een goede blogtekst.

Of deze blog over de link tussen bloggen en klanten krijgen.

Meer handige tips ontvangen?

Wil jij regelmatig een mail met handige blogtips ontvangen? Schrijf je dan nu in voor mijn blogmails boordevol tips! 

Dit bericht nog eens lezen? Bewaar het op Pinterest

Hoe start je een blog als ondernemer
Hoe begin je een zakelijke blog als ondernemer
Bloggen als ondernemer_ Waar begin je_
hoe start je met bloggen als ondernemer

Over de auteur

Sjoukje Bakker

Hallo, mijn naam is Sjoukje Bakker en ik help jou met al je blog- en online marketingvragen. Wil je meer klanten? Ik kijk graag met je mee. Samen ontwikkelen we een online strategie die jou langdurig succes brengt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Verder lezen

Heb jij geen idee waarover je kunt bloggen?

Vraag nu mijn handige brainstormvragen aan.  Die helpen je op weg naar de beste blogideeën om jouw ideale klant binnen te slepen.