Ik help je meer klanten te vinden met een ijzersterke blogstrategie.

Geef je nu op voor mijn praktische blogtips, dan help ik je direct op weg.

Sjoukje Bakker - Profbloggers
juni 8, 2020
Hoe verkoop je doorlopend via de mail (zonder constant aan het werk te zijn) - Sjoukje Bakker Profbloggers

Ken je dat, dat je bij de kassa van de supermarkt staat te wachten en dat je dan even je mail checkt. En… dat je dan zelf ook iets verkocht blijkt te hebben? Of dat je op het schoolplein staat te wachten op je kinderen en je telefoon pakt, en nog net ziet dat er iemand heeft afgerekend op je site? 

Nee? Ik lange tijd ook niet. Maar sinds ik mijn sales funnels via de mail heb ingericht… komt dit regelmatig voor. Bijna elke keer als ik mijn mail op een verloren moment check, heeft iemand haar portemonnee getrokken voor één van mijn cursussen of trainingen. Op een moment dat zij daar behoefte aan hadden. Zonder dat ik me daar bewust van was. 

Een funnel is de weg die jouw ideale klanten afleggen, vanaf het moment dat ze jouw website bezoeken totdat ze betaald hebben voor jouw dienstverlening. Als je die automatiseert, kun je dus doorlopend verkopen. Zonder dat je er actief mee aan de slag bent op dat moment.

Zo’n funnel kun je zo ingewikkeld en makkelijk maken als je wil. In deze blog leg ik je uit hoe je een makkelijke funnel ontwerpt, die gegarandeerd verkopen oplevert. 

Waarom zou je doorlopend verkopen? Werkt lanceren niet beter?

Af en toe een product lanceren werkt als een trein! Sterker nog, ik zou iedereen aanraden om je agenda zo in te richten dat je elke paar maanden een lancering doet. Met een lancering kun je een dienst perfect in de markt zetten. Je kunt de hype opkloppen, en mensen een sense of urgency meegeven. Dan verkoop je vaak stukken meer dan wanneer je al je producten doorlopend verkoopt. 

Maar… je kunt niet constant lanceren. Dan verlies je al snel de aandacht van je doelgroep. En verkoop je steeds minder. Elke paar maanden een lancering werkt veel beter.

Zeker als je het combineert met een doorlopende verkoop op de achtergrond. Via een mailfunnel.

Waarom werkt een sales funnel doorlopend?

Elke dag kunnen er mensen zich inschrijven op je site. Die komen dan je mailfunnel binnen. En doorlopend ontvangen er dus kleine groepjes mensen een aanbod, als ze op dat punt in de mailfunnel zijn aangekomen. In plaats van een grote brede lancering waarbij je zoveel mogelijk mensen wil aanspreken, spreek je nu alleen de mensen aan die op dat punt in je funnel zitten. Alleen zij krijgen dat aanbod. En als je dat goed hebt ingericht, kun je dus doorlopend inkomsten verwachten. 

Duidelijk? Dan gaan we nu aan de slag met de 7 stappen van perfect werkende verkoopfunnel.

Stap 1: Kies een product dat je wil verkopen

Als eerste stap kies je een product dat je kunt verkopen en zet je het klaar in je winkel.  

Niet elk product leent zich voor een doorlopende sales funnel. Vaak is het zo dat hoe ingewikkelder en duurder een product of dienst is, hoe meer aandacht je nodig hebt bij de verkoop. Vergelijk het maar met het verschil in verkoop tussen een pakje kauwgom bij de kassa versus het verkopen van een nieuwe fiets. In het eerste geval kopen mensen het bijna zonder nadenken. In het tweede geval gaan mensen vaak eerst op onderzoek uit tot ze een goede gevonden hebben. 

Hoe minder advies mensen nodig hebben bij het kopen van een product, hoe makkelijker je het via een doorlopende funnel kunt verkopen. 

In geval van online dienstverlening kun je bijvoorbeeld een webinar, een e-book, of een korte cursus prima via een doorlopende sales funnel verkopen. Een uitgebreide training of een persoonlijk coachingstraject kun je beter via een lancering of een persoonlijk verkooptraject verkopen. 

Let op: maak het een speciaal product in je winkel

Heb je een product gekozen? Zorg dan dat het ook als speciaal aanbod verborgen in je winkel staat. Het product moet namelijk alleen (tegen deze prijs) beschikbaar zijn voor de mensen die in de salesfunnel zitten. Als het altijd voor iedereen beschikbaar is, werkt het niet. 

Je hebt daarbij twee opties:

  • Het product is echt alleen beschikbaar voor mensen in je salesfunnel. Anderen kunnen het niet op je site bestellen.
  • Het product is wel voor iedereen beschikbaar, maar tegen een hogere prijs. In je salesfunnel bied je het tegen een speciale prijs aan.  

In het eerste geval verberg je het hele product in je winkel. Het is dan alleen vindbaar via de link in de mails van je salesfunnel. 

In het tweede geval verberg je alleen het product met de aanbiedingsprijs. Het gewone product is wel vindbaar voor iedereen, maar de kloon met de lagere prijs niet. 

Hoe verberg je een product in je winkel?

Een product verbergen doe je bij het publiceren van je product. Je gaat naar Productzichtbaarheid en kiest dan voor Verborgen.

Product verbergen in wordpress - stap 1

Product verbergen in wordpress - stap 1

Product verbergen in wordpress - stap 2

Product verbergen in wordpress - stap 2


Stap 2: Ontwerp een salespagina

Om je product daadwerkelijk te kunnen verkopen, heb je een salespagina nodig. Dit is een landingspagina waarop je het product dat je in deze salesfunnel verkoopt introduceert.

Het doel van een salespagina is om je al opgewarmde klant het laatste zetje te geven. Als het goed is, zijn ze al bijna klaar om te kopen. Daar zijn de mails (die je later schrijft) voor. De salespagina hoeft dus - als het goed is - alleen nog maar de laatste twijfels weg te halen. 

Op een salespagina zet je in ieder geval het product, de voordelen van het product, een hele duidelijke en grote koop-knop en de prijs van het product. Daarnaast is het slim om er een aantal testimonials op te zetten: bevestigingen van tevreden klanten. Ook kun je er bijvoorbeeld veelgestelde vragen op zetten, als het om een wat uitgebreider product gaat.

Voorbeelden van succesvolle salespagina’s vind je hier (voor een korte cursus) en hier (voor een training). 

Stap 3: Maak je product schaars

Het menselijk brein is zo ingericht dat we vaak pas beslissingen nemen als de deadline in zicht is. Daarom is het handig om een ultimatum op te nemen in je salesfunnel: een moment waarop het aanbod afloopt. Dan voorkom je dat je bijna-klant blijft twijfelen, en zichzelf dwingt om een besluit te nemen. 

Er zijn verschillende tools waarmee je dit kunt doen. Ik maak hiervoor altijd gebruik van Thrive Ultimatum omdat die goed integreert met de landingspagina’s die ik maak. Ook op andere wordpress-sites kun je hier prima gebruik van maken. 

Hiermee maak je een mooie aflopende timer, die je zowel op je salespagina als in je mails kunt opnemen. Dit ziet er bijvoorbeeld als volgt uit:

Hoe verkoop je doorlopend via de mail (zonder constant aan het werk te zijn) - Sjoukje Bakker Profbloggers - Timer

Stap 4: Kies een goede mailprovider

Alles rondom het verkopen van je product is nu klaar. Nu kun je je mailfunnel gaan inrichten. Hiervoor heb je een e-mailsysteem of mailprovider nodig, die jouw mails verstuurt. Zo’n systeem helpt je met het registreren van de gegevens van je bezoeker, en vervolgens met het (automatisch) mailen van alle stappen van de funnels. 

Ik adviseer altijd om hiervoor gebruik te maken van Active Campaign, omdat dit een heel gebruiksvriendelijk en intuïtief systeem is, met perfect werkende automatiseringen. In geen ander systeem dat ik tot nu toe in de markt tegen ben gekomen, kun je zoveel automatiseren met zo weinig moeite. 

Stap 5: Maak een logische lead magnet (die de juiste mensen op jouw lijst krijgt)

Je kunt mensen op je mailinglijst krijgen door ze een weggever aan te bieden: een lead magnet. Maar… als je graag wil dat die mensen uiteindelijk jouw producten gaan kopen, is het wel handig om te beginnen bij het eindpunt. Alleen als jij een weggever maakt die aansluit op jouw producten, schrijven mensen zich in die behoefte hebben aan jouw producten. 

En andersom: als jij alleen nadenkt over een weggever die veel nieuwe inschrijvers trekt, maar deze niet aan laat sluiten bij jouw producten… Dan is de kans groot dat je veel nieuwe inschrijvers binnen haalt, die zich uitschrijven van je lijst voordat ze hun portemonnee trekken. Gemiste kans dus!

Begin dus met het eindpunt in gedachten. Welk probleem lossen jouw producten op? Wat voor mensen hebben behoefte aan jouw product? En met welke handige weggever help je ze vast een stukje op weg?

Meer blogtips ontvangen?

Schrijf je nu in voor mijn blogmail. Dan ontvang je ze rechtstreeks in je mailbox!

Stap 6: Richt een aantrekkelijk inschrijfformulier in

Met alleen een mooie weggever ben je er niet. Je website bezoeker moet ook een mooie plek hebben om haar mailadres achter te laten. Je kunt dat op verschillende manieren aanpakken:

  • een eenvoudig invulformulier: twee vakjes waarin de inschrijver naam en mailadres kan achterlaten en een button waarmee je toestemming geeft om in te schrijven
  • een mooie hellobar, pop-up, widget of slider (dit zijn allemaal mooi opgemaakte inschrijfformulieren die je op verschillende plaatsen op je site terug laat komen)
  • een aparte landingspagina

Een voorbeeld van een eenvoudig invulformulier is bijvoorbeeld deze:

Eenvoudig inschrijfformulier

En hier vind je voorbeelden van een hellobar, een widget en een pop-up. 

Widget, hellobar en pop-up

Een landingspagina tot slot is een hele pagina gewijd aan jouw lead magnet. Een voorbeeld hiervan vind je op mijn homepage. 

Hoe maak je mooie inschrijfformulieren en landingspagina’s?

Je kunt in je mailsysteem vaak wel basis-inschrijfformulieren maken. Die zien er meestal niet zo mooi uit. Daarom maak ik gebruik van Thrive Leads, een hele fijne plug-in waarmee je alle inschrijfformulieren en landingspagina’s naar je eigen smaak in kunt richten.

Hierbij krijg je ook allemaal voorbeelden die je zelf aan kunt passen voor eigen gebruik. Ook als je grafisch niet zo sterk bent, kun je daarmee dus toch mooie en aantrekkelijke formulieren en landingspagina's maken. 

Stap 7: Schrijf een welkomstsequence

Zijn de mensen op je lijst beland? Dan is het tijd om ze welkom te heten met een serie e-mails, waarin je hen beter leert kennen, en waarin ze jou beter leren kennen. 

Die zien er globaal als volgt uit:

Mailstap 1: aandacht

In de eerste mail(s) heet je je inschrijver welkom introduceer je jezelf.

Mailstap 2: Interesse & verlangen

In de volgende mail(s) zorg je voor interesse en verlangen. maak je je lezer bewust van een probleem, en schets je het resultaat van het oplossen van dat probleem. Ook geef je alvast wat tips, om de inschrijver te laten weten dat jij snapt hoe het op te lossen is. 

Tip: In deze mail(s) kun je wel vast de naam van je product introduceren, zodat je inschrijver deze later herkent. Je zet er echter nog geen link onder. 

Mailstap 3: Verlangen en actie

Daarna stuur je een of meerdere mails waarin je het probleem verdiept en de oplossing introduceert (jouw product).

Mailstap 4: Actie

In de laatste mails roep je op tot actie: het kopen van jouw product. Dit zijn meestal minimaal 2 mails. Eentje waarin je de urgentie van aankoop benoemt, en eentje waarin je aankondigt dat het moment van de aanbieding bijna afloopt. 

Klaar om geld te verdienen

Heb je al deze stappen gezet? Dan is je geldverdienende salesfunnel klaar! Laat de verkopen maar binnenstromen.

Wil je deze blog als pdf ontvangen?

Vind je deze blog handig en wil je hem als naslagwerk bewaren? Laat hier je gegevens achter, dan stuur ik hem direct toe. 

Dit artikel nog eens teruglezen? Bewaar het op Pinterest

In 7 handige stappen kun je online verkopen. In deze blog leg ik je precies uit wat de 7 stappen zijn naar online verkoopsucces. #onlineverkopen #bloggen #onlineverkoopsucces #profbloggers
In 7 handige stappen kun je online verkopen. In deze blog leg ik je precies uit wat de 7 stappen zijn naar online verkoopsucces. #onlineverkopen #bloggen #onlineverkoopsucces #profbloggers

Over de auteur

Sjoukje Bakker

Hallo, mijn naam is Sjoukje Bakker en ik help jou met al je blog- en online marketingvragen.

Wil je meer klanten? Ik kijk graag met je mee. Samen ontwikkelen we een online strategie die jou langdurig succes brengt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}