De momenten dat de blogideeën achter elkaar door je hoofd schieten, zijn meestal niet de handigste momenten, tenminste, bij mij niet. Dat is als ik onder de douche sta. Of ’s morgens vroeg de hond uit laat en het nog overal donker is. Als ik in de file sta (of nog erger, met 120 km per uur over snelweg dender). En ook heel praktisch, als ik op het schoolplein sta, een minuut voor de hele bende naar buiten stuift.
In ieder geval altijd van die momenten dat je geen pen en papier bij de hand hebt. Of het not done is om je telefoon te pakken en alles snel in zo’n notitielijstje te knallen. Wat zou het handig zijn als je dat soort momenten kon kiezen hè…
Guess what… Dat kan ook gewoon. Je kunt zo’n moment namelijk ook best creëren als je achter je bureau zit, met je pen en een stapel post-its in de hand. Of een groot vel papier. Of gewoon een laptop voor je. Wat jij wil.
Waarom zou je een lijst maken?
Op die dagen dat de onderwerpen vanzelf komen, kun je je niet voorstellen dat je het nodig hebt. Maar soms… Kost het zooooveel moeite om iets te bedenken. Dan is het toch wel heel handig als je een lijst met onderwerpen hebt. Dan kun je veel sneller aan de slag kunt, als je zo’n inspiratiedip hebt.
Het voordeel van zo’n lijst is bovendien dat je strategisch kunt plannen. Als je al weet wat je wanneer wil publiceren, kun je er namelijk voor zorgen dat er genoeg afwisseling zit tussen je verschillende blogcategorieën. En dat jouw blog aansluit op je nieuwsbrief bijvoorbeeld. Of dat ze juist allebei over een heel ander onderwerp gaan, als je dat handiger vindt.
Tot slot geeft zo’n lijst je vaak de inspiratie om vooruit te werken. Als je allemaal onderwerpen bedacht hebt, kun je ze mooi groeperen. En als sommige ideeën erg op elkaar lijken, maar toch een eigen uitgangspunt hebben, kun je ook een serie over een onderwerp schrijven. Dat is vaak niet veel meer werk dan er 1 blog over schrijven. En zo’n serie kun je dan in delen laten verschijnen.
Meer lezen over het maken van een blogplanning? Lees Hoe én waarom maak je een blogplanning.
Hoe maak je zo’n lijst?
Het is een misverstand dat inspiratie altijd natuurlijk komt, zelfs als dat altijd al jouw ervaring was. Dat was namelijk ook mijn ervaring. Ik schreef als ik inspiratie had. Maar toen ik Profbloggers begon, leek het me goed om eerst eens een lijst met onderwerpen te maken. Ik ging er een uurtje voor zitten. En toen bleek dat ik wel degelijk op commando tientallen onderwerpen kon verzinnen. Je moet het alleen goed voorbereiden. Daar heb ik 7 tips voor.
Tip 1: Plan maandelijks een brainstormuurtje in
Plan elke maand op een vast moment een brainstormuurtje in. Doe dat altijd op momenten dat je je op je productiefst bent. Het verschilt per persoon wanneer dat is. Voor mij is dat ’s morgens als iedereen thuis weg is (of nog slaapt).
Als je het elke maand doet, heb je altijd meer dan voldoende ideeën.
Tip 2: Maak een mindmap
Heb jij een aantal vaste categorieën op je blog? Schrijf er eentje op in het midden van een vel papier, en ga er uitgebreid op verder associëren. Zo maak je een mooie mindmap met allerhande onderwerpen, die je ook weer verder uit kunt diepen.
Bewaar je hersenspinsels in een mapje. Elke keer als je opnieuw gaat brainstormen, kun je deze erbij pakken en kijken welk subonderwerp je nog niet uitgediept hebt, of welke je nog verder zou kunnen uitdiepen.
Tip 3: Houd een snel lijstje bij op je telefoon
Maak een lijstje op je telefoon waarop je snel ideeën kunt noteren (bijvoorbeeld via notities of via Trello). Elke keer dat er iets in je op komt, en je hebt je handen vrij, noteer het dan gelijk. Als je wacht tot je brainstormuurtje, ben je het anders zeker weer vergeten.
Tip 4: Maak een swipe file
Je hoeft niet altijd het wiel opnieuw uit te vinden. Je kunt ook best je verdiepen in onderwerpen die anderen al geschreven hebben. Dat kun je op verschillende manieren doen:
- Op Pinterest
- Op Facebook
- Offline
Let op: het idee hierbij is altijd dat jij je eigen visie op zo’n onderwerp geeft. Ik bedoel niet dat je anderen moet citeren (of zelfs over mag schrijven). Je kunt wel gebruik maken van de ideeën die jij krijgt door het lezen van artikelen van anderen.
Een geheim bord op Pinterest
Maak een (geheim) bord op Pinterest waarop je blogs van anderen bewaart waarover jij wil schrijven. Elke keer als jij een pin tegenkomt, waarvan de titel je triggert, bewaar die dan op dat geheime bord. Je hoeft de tekst niet eens te lezen vaak (al kan dat ook weer tot nieuwe ideeën leiden).
Het hoeven ook geen onderwerpen te zijn waar jij ook over wil schrijven, het is voldoende als de titel je aan het denken zet. Vaak kom je met zo’n trigger-titel op de mooiste andere ideeën.
Lees ook andere leuke blogs die je al kent, met een soortgelijk onderwerp als waar jij over schrijft. Scroll eens door de onderwerpen die hier al aan bod zijn geweest. Waar kun jij ook je visie op geven? Die blogs kun je ook op je geheime bord pinnen. Of.. op een open bord, dat je bijvoorbeeld “inspirerende blogs” noemt.
Bewaarde artikelen op Facebook
Wat voor Pinterest geldt, werkt op Facebook natuurlijk ook. Daar kom je soms ook links naar inspirerende onderwerpen tegen. Je bewaart ze door op de drie puntjes naast het artikel te klikken, en vervolgens op “Bewaar artikel”. Zo gebeurd.
Offline kan ook
Op mijn bureau staat een bak waarin ik tijdschriftartikelen en kranten en zo bewaar, speciaal voor dit doeleinde. Als ik iets tegenkom waar ik ook wel over zou kunnen schrijven, scheur ik het artikel uit en leg het in het bakje. Of ik zet het hele tijdschrift erin, als ik het zonde vind om erin te scheuren.
Je kunt tijdschriftartikelen ook in een map bewaren, met van die plastic insteekhoesjes. Of, ook handig, maak een foto van zo’n inspirerend artikel en sla het die op je computer op (of in Trello, Evernote of iets dergelijks).
Tip 5: Google een overkoepelend onderwerp
Wat ook goed werkt, is om je overkoepelende blogonderwerp te googelen. Zo zou ik voor mijn personal finance blog (Meer geld, minder stress) bijvoorbeeld kunnen googelen op bespaartips. Of op tips om te ontspannen, om maar twee categorieën te noemen.
Vaak kom je wel leuke dingen tegen waarover je verder kunt brainstormen.
Tip 6: Check je statistieken
Kijk ook eens naar je statistieken. Zijn er onderwerpen die heel goed scoren? Maak hier een mindmap van, en bedenk zoveel mogelijk ideeën die hierop aansluiten, maar toch nieuwe inzichten zouden kunnen geven.
Tip 7: Vraag het je lezers
Vraag regelmatig aan je lezers waarover ze meer willen weten. Maak er bijvoorbeeld een speciale blog over, en noteer de reacties. Je kunt ook je nieuwsbriefleden een enquete toesturen met de vraag waarover ze meer willen lezen.
Krijg je regelmatig vragen van lezers op Facebook? Noteer die ook in een lijstje. Dat zijn vaak ook briljante tips voor onderwerpen om over te schrijven.
Komt er niets in je op?
Heb je al deze tips gevolgd, maar komt er toch niets in je op tijdens je brainstormuurtje? Ga dan een eind wandelen, hardlopen of fietsen. Juist als je even buiten bent en nergens mee bezig kan zijn, komen de ideeën vaak omhoog. Zorg wel dat je een pen en papier bij je hebt om ze even snel te noteren. Of neem ze op via een voicerecorder op je telefoon.
Geen zin om naar buiten te gaan? Zoek dan een andere manier om even te relaxen. Neem een douche bijvoorbeeld. Of zet een lekker kopje thee en ga even wat anders doen. Als je jezelf even een kwartiertje gunt, komen de ideeën vaak ook vanzelf.
Zet je wekker en brainstormen maar!
Als je een uur reserveert om zoveel mogelijk ideeën te verzinnen, en je maakt gebruik van al deze tips, dan komen er zeker meer dan 100 onderwerpen langs.
Schrijf ze allemaal op post its, categoriseer ze per onderwerp, en maak een lijst van het eindresultaat. Je zult jezelf nog weken dankbaar zijn!
Handige brainstormvragen ontvangen?
Wil je handige brainstormvragen ontvangen? Schrijf je dan hier in!
Heb jij geen idee waarover je kunt bloggen?
Download nu mijn SUPERHANDIGE en inspirerende BRAINSTORM-vragen:

Dit artikel nog eens teruglezen? Bewaar het op Pinterest


