Ik help je meer klanten te vinden met een ijzersterke blogstrategie.

Geef je nu op voor mijn praktische blogtips, dan help ik je direct op weg.

Sjoukje Bakker - Profbloggers
oktober 6, 2020
Is SEO belangrijk

Jarenlang had ik dus echt een enorme hekel aan SEO. Echt een schurfthekel. En dat had twee redenen:

  • ik snapte het niet (hahaha, ja sorry, niets menselijks is me vreemd)
  • anderen snapten het ook niet, en dachten dat ik er verstand van had. En die moest ik dan teleurstellen, want… zie uitleg hierboven. 

En de laatste jaren kwam daar een derde bij:

  • het gewicht dat veel mensen aan search engine optimization en Google hechten. 

En dat wil ik nu graag voor eens en voor altijd mee afrekenen. Want ja, Google is heeeel belangrijk. En SEO is belangrijk. Heilig ook en zo. Maar alleen rekening houden met je positie in Google helpt echt niemand aan betere blogs. Noch aan meer klanten. Echt niet.  

Hoe kwam het allemaal zo?

Toen ik begon met bloggen, had ik geen idee van het bestaan van SEO. 

Ik schreef gewoon mijn verhalen, en publiceerde ze. En op een dag - ergens in 2016 was het - kreeg ik een leuke mail: ik had een SEO-training gewonnen! Ik mocht een hele dag over Google leren en kreeg daar nog een lekkere lunch bij ook (en als je mij kent, dan weet je dat die lunch me over de streep trok, maar dat terzijde).

De hele ochtend werd ik ondergedompeld onder in vermoeiende en ingewikkelde termen als algoritme-updates (iets met dieren? panda, penguin en zo), link juice en crawlen. Gelukkig maakte de lunch veel goed. 

Toen was het tijd voor de praktijk. De trainer vroeg ons op welke zoekwoorden we graag gevonden wilden worden met onze sites. IJverig noteerden we allerhande mooie zinnen. En daarna kwam de klapper: hij ging laten zien hoe hoog we scoorden met die gewenste zoektermen. 

Zonder kennis bovenaan

Wat er toen gebeurde, had hij niet aan zien komen. En ik ook niet trouwens. Zonder enige kennis van SEO scoorde ik met al mijn gewenste zoekwoorden op de eerste pagina van Google. En in sommige gevallen stond ik zelfs bovenaan. 

Ik veegde de nieuw opgedane kennis direct weer uit mijn hoofd, en nam nog een muffin. Het was een geslaagde dag. 

Veel vragen over SEO

Als blogcoach krijg ik echter bijna dagelijks de vraag: Hoe zit het met SEO? Is SEO belangrijk?Wat moet ik doen om beter gevonden te worden? Welke tools kan ik gebruiken om meer klanten te vinden?

En dan komen de misverstanden. “Ok, dus dan schrijf ik een leuke blog en dan gooi ik die vol met de zin “fietsen met apen”?”

Eh nee. Je schrijft een leuke blog over fietsen met apen. En dan ben je klaar. 

Of: “ik kan echt niet bloggen, want ik krijg nooit alle bolletjes groen in Yoast.” Ook nee. Waarschijnlijk kan jij prima bloggen (of niet hè, dat kan ook), maar groene bolletjes zijn daar echt niet de graadmeter voor. Daar is Yoast het overigens roerend mee eens, weet ik toevallig. Het is een richtlijn! Geen test.

(En wil je leren bloggen, check dan mijn training Start met bloggen eens.)

Focus op SEO leidt niet tot sterke teksten

Wat ik gemerkt heb is , is dat al dat gefocus op SEO de meeste mensen geen sterke schrijvers maakt. Sterker nog, hoe meer mensen bezig zijn met SEO, hoe minder ze over strategisch goed schrijven lijken te willen leren. En hoe beroerder hun blogs worden.

Het leidde er toe dat ik echt een enorme hekel aan SEO begon te krijgen. En dat ik me er zelfs tegen ging verzetten. Zodra iemand begon over SEO, ging ik zuchten, en riep ik snel dat het niet om Google ging, maar om de inhoud. En laten we wel wezen… Dat is natuurlijk ook zo. 

Als jij complete bagger schrijft, maar wel alle “bolletjes groen hebt”, dan vliegen de klanten nog altijd niet binnen. Het is zelfs geen garantie dat je goed gevonden wordt door Google. Zelfs niet als jij 100 keer de zin fietsen met apen in je blogs vlecht… (Want zie hoe goed dat hier nu gaat! Ik ben benieuwd hoe hoog ik op die fietsende apen scoor als ik over een half jaar terugkijk…)

Toch is SEO wel belangrijk

En toch… ben ik me de laatste maanden enorm aan het verdiepen in SEO. Want laten we wel wezen, al dat verkeer dat zomaar gratis via Google je website op fietst… Daar kan toch geen aap tegenop. 

Zeker als het de juiste mensen zijn. Die zich vervolgens ook nog eens inschrijven voor mijn blogtips!

Meer blogtips ontvangen?

Schrijf je nu in voor mijn blogmail. Dan ontvang je ze rechtstreeks in je mailbox!

Geen free pass meer

Maar… nu ik niet meer over goedkoper boodschappen doen schrijf, maar over bloggen, blijkt het zo makkelijk nog niet, spontaan SEO goed doen. Sterker nog, toen ik begin dit jaar eens ging kijken, bleek ik  zelfs op mijn belangrijkste expertisegebied (meer klanten door te bloggen) niet hoog te scoren. Mijn eerste link stond met moeite onderaan de eerste pagina. 

Nu zoekt er ook niemand op die term, dus dat scheelt dan weer, maar toch. 

En ook op andere termen - waar mensen wel degelijk naar zoeken -  bleek ik slecht te worden gevonden. 

Het grote verschil met mijn eerdere geluk zit hem in twee dingen:

  • Er zijn veel meer mensen die schrijven over bloggen dan over boodschappen. En andersom zijn er veel minder mensen geïnteresseerd in zakelijk bloggen (ondernemers) dan in goedkoper boodschappen doen (zo’n beetje iedereen). Dus het aanbod is veel groter en de vijver veel kleiner. 
  • Mensen die schrijven over bloggen zijn veel meer geneigd om zich te verdiepen in SEO dan mensen die schrijven over boodschappen. En ze doen er dus ook veel meer aan. Met als gevolg dat het veel lastiger is om te concurreren.

Met andere woorden: als ik gevonden wilde worden op Google, moest ik ook echt aan de bak met SEO. En alhoewel er nog altijd niemand zoekt op de term Meer klanten door te bloggen, sta ik tegenwoordig (zo goed als) bovenaan op de eerste pagina. Whoopwhoop.

Inmiddels verdiep ik me dus in termen waar mensen wel op zoeken. Hahaha. (Nee, dat blijkt ook niet op fietsen met apen te zijn. Who knew?)

Hoe zit dat met jou?

Nu kan ik me voorstellen dat je het wat lastig vindt te vertalen in acties, dit hele verhaal. Want de boodschap is: ja, SEO is belangrijk als je meer verkeer wil naar je website. En NEE, je mag het niet leidend maken. Maar wat doe je dan wel?

  1. Zorg dat je heel goed weet wie jouw doelgroep is. Wie wil je bereiken? 
  2. Verdiep je in de problematiek van jouw doelgroep. Welke vragen hebben ze? Wat leeft er onder jouw doelgroep?
  3. Schrijf steengoeie blogs waarin je die vragen beantwoordt
  4. Doe een zoekwoordenonderzoek. Op welke termen wordt er gezocht door jouw doelgroep? 
  5. Schrijf nog meer steengoeie blogs en maak gebruik van je gevonden termen. 

Met andere woorden: bedien EERST je doelgroep. Ga eerst aan de slag met de onderwerpen waarvan jij weet dat je mensen ermee helpt. Leer goed schrijven. Focus je daar eerst op. 

Daarna is het zeker slim om je blogs te optimaliseren. Goede zoektermen te verwerken in je teksten. Te linken naar je eerdere blogs. En meer van dat soort dingen. Gebruik vooral Yoast als richtlijn.

Maar laat je lezer altijd het uitgangspunt zijn. Zelfs als ze meer willen leren over fietsen met apen. 

Meer blogtips ontvangen?

Schrijf je nu in voor mijn blogmail. Dan ontvang je ze rechtstreeks in je mailbox!

Over de auteur

Sjoukje Bakker

Hallo, mijn naam is Sjoukje Bakker en ik help jou met al je blog- en online marketingvragen.

Wil je meer klanten? Ik kijk graag met je mee. Samen ontwikkelen we een online strategie die jou langdurig succes brengt.