Kun je in Nederland leven van je blog? Zeker! Als je deze strategie volgt wel #bloggen #zakelijkbloggen #geldverdienenmetjeblog

Kun je in Nederland leven van je blog?

Eigenlijk geloven we het niet hè, met zijn allen. Dat je in Nederland echt zoveel geld kunt verdienen met je blog dat je er niet naast hoeft te werken. Het is de vraag die ik verreweg het meest krijg. Veel bloggers dromen ervan, maar ergens blijft die onderliggende gedachte: “In Nederland… kan dat gewoon helemaal niet.”

Het kan dus wel

Dat het niet kan, dat misverstand help ik graag als eerste uit de wereld. Je hoeft maar op de tarievenkaarten van grote mediabureaus te kijken om te zien dat er ook in Nederland echt geld betaald wordt voor goede blogs (en vlogs).

Zo heeft bijvoorbeeld Femmefab de tarieven van haar blogs gewoon online staan. En ook op de site van Adfactor kun je precies zien wat grote bloggers voor hun betaalde content vragen.

Openbare gegevens

Nu moet ik er voor de volledigheid wel bij zeggen dat dit openbare gegevens zijn, ik ken de meeste van deze bloggers niet persoonlijk, noch kan ik in hun portemonnee kan kijken. En ook weet ik niet wat er verder aan de strijkstok bij de bureaus blijft hangen. Bovendien zullen er ook flink wat kosten worden gemaakt voor promotie, en mogelijk allerhande props (en ingrediënten, in geval van een culinaire blog). Tot slot publiceren ze ook niet elke dag een gesponsorde blog.

Het is zeker mogelijk

Maar als er bedragen van € 5000 voor en sponsorblog en tot € 8000 voor een video worden betaald, dan kun je hier wel uit afleiden dat het mogelijk zal zijn om een net maandinkomen uit zo’n blog te halen. En misschien ook nog wel meer dan dat.

Je hoort er niets over

Zeker weten, kunnen we het op basis van die gegevens dus niet. En het punt is, als je al hoort van bloggers dat ze van hun blog leven, dan zijn dat eigenlijk ook altijd Amerikanen. Of in ieder geval geen Nederlanders.

Dat leidt tot twee makkelijke misverstanden:

  • Je kunt alleen succesvol bloggen als je in het Engels schrijft: dan zijn er veel meer lezers beschikbaar
  • Je kunt veel makkelijker geld verdienen als je in het Engels schrijft.

Meer vis, maar ook meer vissers

Meer verdienen met je blog?

Bestel nu mijn praktische cursus, boordevol money making tips!

Ik snap wel waar deze misverstanden vandaan komen. Er zijn zoveel meer Engelssprekende mensen. Er is zoveel meer vis in de Engelstalige zee. Het moet wel makkelijker zijn voor Engelstalige bloggers om veel publiek te trekken en om veel geld te verdienen.

De concurrentie is moordend

Maar wat gebeurt er op plekken waar meer vis is? Juist. Daar zijn ook veel meer vissers. De concurrentie is zoveel groter in de Engelstalige markt. Er zijn zo gigantisch veel Engelstalige blogs. En wat daar nog bij komt: de meeste van die mensen schrijven ook nog eens veel beter Engels dan wij als niet-moedertaalsprekers.

De betaling per blog is lager

Daarnaast zijn er ook niet echt veel meer kansen om geld te verdienen in de Engelstalige markt. Juist omdat er zoveel blogs zijn, krijg je, bijvoorbeeld als sponsorblogger, veel minder hoge bedragen voor hetzelfde aantal lezers dan in Nederland.

Het gras is niet groener

Met andere woorden: als jij in het Engels wil gaan bloggen, vooral doen. Maar verwacht niet dat het makkelijker wordt om veel geld te verdienen. Sterker nog, ik denk eigenlijk dat je het jezelf alleen maar nodeloos moeilijk maakt. (Zeker als je niet vloeiend Engels schrijft...)

Meer verdienen met affiliate marketing?

Bestel nu mijn online cursus en leer in 7 stappen hoe jij direct meer verdient.

Het grote verschil tussen Nederlandse en Engelstalige bloggers

Het grote verschil tussen Nederlandstalige en Engelstalige bloggers is dan ook niet hoe groot de mogelijke doelgroep is. Het is iets heel anders…

Amerikaanse bloggers:

Nederlandse bloggers

  • Vertellen niet hoeveel ze verdienen. We weten het dus vaak eigenlijk meestal niet.
  • Als ze al geld verdienen, is dat meestal afkomstig uit sponsorblogs en wat verkopen via Bol.com.

Dat is dus appels met peren vergelijken! Die Amerikanen verdienen hun geld heel anders. Als zij, net als de meeste Nederlandse bloggers, zich alleen zouden richten op sponsoring en af en toe een Amazon affiliatelinkje, dan zouden er veel minder succesverhalen online rondzwerven.

Geld verdienen met je blog? Ga ondernemen

Als je echt op lange termijn geld wil verdienen met je blog, beschouw je blog dan, net als die Amerikanen, als een onderneming. Ga op zoek naar kansen om met je blog geld te verdienen, en grijp ze ook!

Het is niet makkelijk, dat wil ik zeker niet claimen. Een blog starten en zo inrichten dat je er langdurig geld mee verdient, is kei- en keihard werken! Maar het kan zeker. Als je maar de goede stappen zet.

Meer verdienen met je blog?

Bestel nu mijn praktische cursus, boordevol money making tips!

Kun je in Nederland leven van je blog? Zeker! Als je deze strategie volgt wel #bloggen #zakelijkbloggen #geldverdienenmetjeblog

Leave a Comment:

1 comment
Melissa says 29 July 2019

Leuk artikel!

Reply
Add Your Reply