Ik help je meer klanten te vinden met een ijzersterke blogstrategie.

Geef je nu op voor mijn praktische ondernemers- en blogtips, dan help ik je direct op weg.

Sjoukje Bakker - Profbloggers
november 17, 2020
Sjoukje Bakker - persoonlijke blog

“Dat ga ik dus gewoon niet doen!” Mijn klant keek me aan met een vastbesloten blik en ik kon kiezen. Mijn voorstel terugtrekken, of… nog een keer uitleggen wat ik bedoelde. 

Ze volgde me al een tijdje op Facebook, maar bleek niet alle adviezen op te volgen. Persoonlijk schrijven? Daar deed ze niet aan. Toen ik haar blogs eens ter check bekeek, was dat ook het belangrijkste dat ik haar terug gaf. Ze schrijft superinformatieve blogs. Ze zijn echt heel toepasbaar. Maar… ze waren zacht gezegd een beetje saai… Feitelijk. Droog. 

En dat leidde ertoe dat ze wel aan de lopende band blogs publiceerde, maar dat er nauwelijks lezers op af kwamen. En als ze al langs kwamen… renden ze gauw weer weg. Zonder klant te worden in ieder geval.  

Toen ze een coachingscall met me in plande om haar online probleem eens te bespreken, bleek ze een bijzonder leuk mens. Grappig, warm en zeer kundig. Dat was me direct duidelijk. Toen ik haar vroeg waarom ze zichzelf in haar blogs niet liet zien, verdween de glimlach van haar gezicht. “Het gaat mensen niets aan hoe ik thuis ben!”

Schrijf persoonlijke blogs

Eén van mijn belangrijkste blogtips is dat je blogs persoonlijk maakt. Alleen blogs met een “menselijke touch” worden steeds opnieuw gelezen, gedeeld en echt onthouden. Toch lopen veel mensen hier tegenaan. Hoe schrijf je nu mooie persoonlijke blogs, teksten over jezelf, zonder je privéleven op straat te gooien? Kan dat eigenlijk wel? Zeker. 

Mensen willen je leren kennen

Als je klanten uit je blog wil halen, is het cruciaal dat je persoonlijke blogs schrijft. Het punt is namelijk: mensen willen geen zaken doen met jouw tekst. Ze willen zaken doen met jou: de persoon achter de blog. Als jij jezelf nooit laat zien, hebben ze geen idee wie jij bent. En dan worden ze dus ook geen klant

Hoe word je persoonlijk zonder privé te worden?

Persoonlijk zijn, dat kan inderdaad door je hele privéleven op je blog te gooien. Maar… het kan ook anders: door over jezelf te schrijven zonder dat je daar privé-details aan toevoegt. Bijvoorbeeld door te schrijven over je ervaringen. Of over je mening. Of over hoe jij iets hebt aangepakt, en waarom je dat op die manier doet. 

Voorbeelden van persoonlijke blogs die niet privé zijn, zijn bijvoorbeeld deze blogs:

Hoe schrijf je over jezelf?

Mijn belangrijkste advies bij het schrijven van persoonlijke blogs is: Gebruik jezelf als kapstok, niet als etalage. Er zijn namelijk twee manieren van persoonlijk schrijven Je kunt schrijven:

  • wat je meemaakt
  • over hoe je de wereld ziet, wat je leert, en wat je anderen mee wil geven vanuit jouw wereldbeeld.

Je avonturen: jezelf in de etalage

Als je over je belevenissen schrijft, zet je jezelf in feite in een etalage. Jij als persoon bent in dit geval het onderwerp van je blogs. Je deelt foto’s van je eigen leven. En je neemt je lezer mee op avontuur. 

Als je door over je eigen leven te schrijven een heel goed beeld geeft van jouw bedrijf en producten of diensten, kan dat best goed werken. Zeker als je een heel persoonlijke dienst of product verkoopt. Alles wat je privé meemaakt, kan een haakje zijn om over te schrijven. 

Het risico is dat je al snel te veel deelt. Dat je mensen mee neemt in een wereld waar ze helemaal niet in horen. 

En precies dat is wat veel van mijn - wat zakelijker schrijvende klanten - angst aanjaagt. Dat ik vind dat ze moeten schrijven over hun weekend. Over hun kinderen. En over hun persoonlijke sores. Dat is naar mijn idee helemaal niet nodig.

Jouw wereldbeeld: jezelf als kapstok

Je kunt ook heel persoonlijk schrijven zonder dat je ook maar iets over je privéleven deelt. Dat doe je door te schrijven over hoe jij naar de wereld kijkt. Je kunt dan ook wel een gebeurtenis als haakje nemen, maar het gaat er hierbij vooral om wat jij daarvan leert en wat jouw lezer daar uit kan halen.

In de blogs die ik hierboven noem, doe ik dat ook heel bewust. In de eerste, over SEO, deel ik een persoonlijk vooroordeel, waar ik anders over ben ga denken. En in de tweede deel ik mijn eigen ervaringen en link ik dat aan het resultaat dat anderen hiermee kunnen behalen. 

Persoonlijke blogs zijn niet per se privé: de etalage versus de kapstok

Als je jezelf als kapstok ziet, kun je dus heel persoonlijk worden, zonder dat je over je eigen grenzen hoeft te gaan. En dan kun je zelfs over een privésituatie schrijven, zonder dat je daarin echte feiten noemt: 

  • Je kunt bijvoorbeeld schrijven over "je gezin", in plaats van over je kinderen met naam en toenaam. 
  • Je kunt schrijven over je opleiding, in plaats van over je exacte studierichting en iets te lange studententijd. “Toen ik in Leiden Nederlands studeerde” versus “ik studeerde taalkunde aan de universiteit van Leiden van 1994 tot en met 2000…”
  • Je kunt schrijven over je weekend (zelfs dat ja!) zonder dat je vertelt wat je precies gedaan hebt. “Ik heb echt genoten dit weekend! Echt even tot rust gekomen.” versus “Ik ben dit weekend naar de Veluwe geweest met mijn kinderen en de hond.”

Een voorbeeld uit de praktijk

Als voorbeeld deel ik hierbij twee (semi-fictieve) voorbeeldblogs. De input is hetzelfde: een lawaaiig onverkoopbaar huis, een baby en dubbele lasten….

Etalage-blog: De ellende van mijn verhuizing

Tien jaar woonde ik met mijn partner en baby in een klein appartementje in het Zeeheldenkwartier in Den Haag. Hoewel we het er jarenlang geweldig vonden, was dat over toen onze baby geboren werd. We sliepen aan de straatkant en werden bijna dagelijks gewekt door dronken jongeren die uit de kroeg aan de overkant gezet werden. Dat leverde veel stress en slapeloze nachten op, terwijl de baby ook al het uiterste van ons energieniveau eiste. We moesten daar echt weg!

Toen we ons appartement eindelijk verkocht hadden, kochten we al snel een ander huis. Alles was daarmee al rond, toen bleek dat de koper van ons appartement zijn financiën niet op orde had. En toen konden we niet meer van ons nieuwe huis af! Wat een stress! Zeker ook omdat de woningmarkt volledig in was gestort in de tussentijd. Twee jaar lang hadden we dubbele lasten, en dat eiste een flinke tol. Zeker in het begin vloog ons spaargeld de deur uit. Gezellig was anders... 

Kapstok-blog: Drie handige tips om om te gaan met dubbele lasten

Tien jaar geleden woonde ik met mijn gezin in een klein appartementje in een hippe wijk in een grote stad. Aan de overkant zat een gezellige kroeg. Je kunt je wel voorstellen wat dat met mijn nachtrust deed… 

Toen we het appartement verkochten, bleek dat onze nieuwe woonsituatie ook zo zijn eigen uitdagingen had. Zeker toen de koper zijn hypotheek niet rond kreeg. Het was vooral een leerzame tijd, waarin we ontdekten hoe we steeds meer konden doen met minder geld. Daarom geef je ik graag drie tips over hoe je kunt omgaan met dubbele lasten.

De nieuwe blogs: persoonlijk én nog steeds waardevol

Toen ik vertelde hoe je blogs persoonlijk maar niet privé maakt, bond mijn klant in. Haar nieuwste blogs zijn een stuk leesbaarder. Grappig, warm, én nog steeds heel informatief. 

Meer blogtips ontvangen?

Hoe zien jouw blogs eruit? Vind je het lastig om een goede balans te maken tussen een persoonlijk schrijven en niet teveel privédetails delen?

Geef je dan op voor mijn blogmail. Dan ontvang je mijn blogtips rechtstreeks in je mailbox.

Meer blogtips ontvangen?

Schrijf je nu in voor mijn blogmail. Dan ontvang je ze rechtstreeks in je mailbox!

Over de auteur

Sjoukje Bakker

Hallo, mijn naam is Sjoukje Bakker en ik help jou met al je blog- en online marketingvragen. Wil je meer klanten? Ik kijk graag met je mee. Samen ontwikkelen we een online strategie die jou langdurig succes brengt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}