Instant success met je blog – hoe doe je dat? - Profbloggers.nl
succesvol lanceren

Instant success met je blog – hoe doe je dat?

Elke dag verschijnen er nieuwe blogs. Overal in het land is er wel iemand die denkt: "JA! Met mijn verhaal online wordt de wereld een beetje beter!" Veel van die nieuwe bloggers gaan enthousiast van start. En... bijna net zoveel stoppen vlak daarna alweer.

Bloggen is natuurlijk vooral leuk als er mensen jouw verhalen lezen. En als je profblogger wil worden... Dan is dat niet alleen leuk, maar ook wel een beetje noodzakelijk. Van je blog leven kan per slot van rekening alleen als er ook daadwerkelijk mensen langskomen (en klikken).

Basisingrediënten voor het succesvolle lanceren van je blog

Wat heb je nodig om een blog te lanceren? In ieder geval de volgende ingrediënten:

  • Blogs. En een hele berg ook.
  • Een goed verhaal.
  • Flink wat drive en durf.
  • Meerdere social media-accounts.
  • Andere blogs rondom hetzelfde onderwerp.
  • Tijd. En eerlijk is eerlijk: ook wel wat geduld.

Stap 1: Schrijf flink wat blogposten

Het lijkt een open deur, dat je alvast wat blogs hebt geschreven voor je live gaat. Toch zie ik vaak nieuwe blogs met maar 1 tekst. "Wereld, hier ben ik!" Joepie, denk ik dan. Saai. Doei. De eerste kennismaking kan je maken en breken. Als je direct je nieuwe lezers weet te boeien, is de kans veel groter dat ze snel terug komen. Zorg dus voor een basisvoorraadje voor je je blog live zet en met de wereld deelt.

Een basisvoorraad wil zeggen dat je minimaal 10 teksten gepubliceerd hebt en nog eens iets van 10 alvast klaar hebt staan om de dagen of weken erna te publiceren. Tot slot is het ook handig om een lijst van nog minimaal 50 tot 100 onderwerpen te hebben waar je de weken na eerste lancering aan kunt werken.

Stap 2: Verzin een goed verhaal

Er komen letterlijk duizenden nieuwe blogs bij elke maand. Om te zorgen dat jouw blog positief opvalt, is een goed verhaal noodzakelijk. Wat voegt jouw blog toe aan de online wereld? Waarom moeten we bij jou zijn? Wat maakt jouw blog nu zo bijzonder?

Het verhaal van mijn personal finance-blog Meer geld minder stress

Toen ik startte  met bloggen, zag ik een gat in de markt voor blije personal finance blogs voor beginnende bespaarders in Nederland. Er waren wel veel personal finance-blogs al, maar die waren allemaal zo serieus. Of voor mensen die zelf al heel ver waren met besparen. Ik wilde daarom een blije blog schrijven voor mensen, die het wel leuk vonden om beter op hun geld te letten, maar voor wie het geen harde noodzaak was. En daarnaast wilde ik een platform creëren om op een gegeven moment mijn eigen producten op te verkopen.

Dat was toen mijn verhaal - en is het nog steeds: Meer geld, minder stress is een blije personal finance-blog voor beginnende bespaarders, waarop ik mijn eigen financiële cursussen lanceer.

Het verhaal van Profbloggers

Profbloggers is een platform waarop je alles kunt leren over hoe je van je blog je bedrijf maakt, en waar je blogadvies kun krijgen en blogcursussen kunt kopen. Kort en krachtig dus. Herken je het?

Wat doe je met dit verhaal?

Dit verhaal schrijf je in je "over mij", én vertel je overal. Het is je elevator pitch. Als je dat goed in je hoofd hebt, kun je het na de lancering makkelijk overal vertellen en weten mensen direct waarom ze bij je langs willen komen.

Stap 3: Verzamel drive & durf

Om een blog te maken, heb je op zich alleen wat enthousiasme en schrijfzin nodig. Maar om een blog succesvol te lanceren, zul je ook een flinke drive nodig hebben om te blijven schrijven en promoten. Alleen als je in een behoorlijk tempo kwalitatief goede content blijft opleveren, zal je blog blijven plakken. Anders spoelt hij zo weg in de grote wereld van het internet. Om een succesvolle blog te krijgen, moet je echt doorzetten, omvallen en weer verder doorzetten. Het komt niet vanzelf.

Spannend!

En die durf.... nadat ik mijn eerste blogweken bij Meer geld minder stress overleefd had, besloot ik het met de wereld te delen. Ik maakte een officiële blogpagina op Facebook en deelde die met mijn vrienden. ENG! Met serieuze hartkloppingen klikte ik op "plaatsen". En toen... leefde ik nog steeds.

Maar wat was dat spannend! Inmiddels ben ik een paar duizend volgers en letterlijk miljoenen likes & comments verder, dus achteraf was die angst nergens voor nodig. Toch heb ik het nog wel eens hoor, als ik enorm mijn best heb gedaan op een artikel en bang ben dat mensen het niet goed vinden. Dan prevel ik nog steeds "be nice" als ik op "plaatsen" klik... 🙂

Stap 4: Creëer meerdere social media-accounts

Alle social media hebben hun eigen geschreven en ongeschreven regels. Wat op de een werkt, werkt bij de ander totaal niet. En het is vaak heel persoonlijk wat je het prettigst vindt. Ik ben groot geworden op Facebook, maar geef inmiddels sterk de voorkeur aan Pinterest (wat eigenlijk geen social medium is, maar dat terzijde). Zorg in ieder geval dat je overal vertegenwoordigd bent. Dan kun je na een tijdje wel kiezen welke voor jou het beste werkt en waar je de voorkeur aan geeft.

Meer leren over hoe je succesvol wordt met Pinterest? Doe mee met mijn Pinterest-challenge en groei direct.

Stap 5: Vind vrienden in de blogwereld

Door contact te sluiten met andere bloggers leer je snel wat werkt en wat niet werkt. De meeste bloggers vertellen graag over hun begintijd en wat zij hebben gedaan om hun blog de wereld in te krijgen. Bovendien helpt het bij het krijgen van naamsbekendheid als je regelmatig op andermans blogs reageert. Zeker bij gerelateerde blogs werkt dit heel goed, omdat hun lezers jouw blog mogelijk ook leuk vinden. Er zijn daarbij wel een paar regels waar je je aan moet houden.

Reageer echt

Als je reageert op een blog, lees die blog dan ook, en reageer er echt op. Als je er niets op weet te zeggen, laat de kans dan voorbij gaan. Beter geen reactie dan een onzinreactie. De lezers van die blog komen niet voor niets daar. Als jij er enthousiast op reageert, zullen ze mogelijk best doorklikken naar jouw blog. Als jij een onzinreactie achter laat  - in het kader van "leuke blog!" - of zoiets, dan hebben ze ook geen enkele reden om te achterhalen wie jij bent en wat jij op jouw blog te melden hebt.

Laat alleen een url achter in het daarvoor bestemde vakje

Je kunt bij je reactie je naam noemen en je blognaam, en daaronder kun je vaak je url plakken (die dus niet zichtbaar is, maar wel je naam aanklikbaar maakt). Als je je url al achter kan laten in het reactieveld zelf, wekt alleen maar irritatie op bij de betrokken blogger.

En als je het netjes doet, en een goede reactie geeft, is de kans groter dat die blogger ook gezellig bij jou langs komt.

Vrienden zijn belangrijk

Ik heb al zo ontzettend veel geleerd van mijn blogvrienden. Samen staan we veel sterker. Zie andere bloggers niet als concurrenten, maar als collega's met wie je samen aan een online wereld bouwt. Als je elkaar helpt waar het kan, groeien jullie beide blogs sneller.

Zoek jij ook blogvrienden? Word dan lid van mijn weekmail én ontvang een uitnodiging voor mijn besloten Facebook-groep. Dan vind je direct gelijkgestemde bloggers om mee te sparren.

Neem de tijd en werk door

Tot slot is het belangrijk dat je de tijd neemt voor het lanceren van je blog. En... geduld betracht daarna. Een blog succesvol lanceren kost tijd. Veel tijd.

Natuurlijk, er zijn voorbeelden van blogs te bedenken die al na een maand ik weet niet hoeveel duizenden bezoekers hadden. En bloggers al na een paar maanden ik weet niet hoeveel duizenden euro's verdienden. Maar er zijn echt ik weet niet hoeveel duizenden (of waarschijnlijk zelfs miljoenen) voorbeelden van blogs te bedenken die dat niet hadden. En van bloggers die dat niet verdienden.

Misschien groei je niet zo snel als je hoopt. Of als je om je heen wel eens ziet.

Als jij professioneel blogger wil worden, moet je zorgen dat je een kwalitatief goede blog neerzet. Met een stevige basis. Een goed verhaal. En een goede structuur. Hardlopers zijn doodlopers, moet je maar denken. Ook op bloggebied. Neem de tijd om een goed plan te maken. En om een lanceerstrategie uit te werken.

Deze post als handige pdf ontvangen?

Wil je dit stappenplan nog eens na kunnen lezen? Download het dan als handige pdf.

Dan ontvang je ook wekelijks mijn gratis tips om jouw blog nog professioneler te maken. 

Extra snel van start?

Wil jij snel van start met je blog en direct de goede stappen zetten? Een strategie uitwerken waar je blijvend succes mee behaalt?


Neem contact met me op voor blogcoaching. Dan help ik je direct op weg.

Blijvend blogsucces - wil jij langdurig succesvol zijn? Zet deze 5 stappen


Leave a Comment:

2 comments
Annemie says 4 May 2018

Ik begrijp je helemaal. Ik blijf het toch spannend vinden om vrienden te vertellen over mijn blog. Vraag me dan toch altijd af wat ze er eigenlijk van vinden.

Als ik het goed begrijp ben je eerst begonnen met je blog meer geld minder stress en heb je later profbloggers opgericht?

Reply
Hoe ik honderdduizenden lezers binnenhaalde – en wat jij hiervan kunt leren - Profbloggers.nl says 9 November 2020

[…] in de eerste week na lancering van mijn blog, kwamen er bijna 1000 mensen langs op mijn website (die samen maar liefst zo’n 3000 pagina’s […]

Reply
Add Your Reply