"Sorry hoor, ik heb geen tijd om te bloggen. Ik ben al zoveel tijd kwijt aan social media!" Het was de inleiding van een verontschuldigend mailtje. De schrijver ervan wilde graag mee doen met mijn blogtraining, maar ze had er simpelweg de tijd niet voor. En alhoewel ik snap dat dat haar heel veel tijd kost, zou ik het eigenlijk om willen draaien.
Omdat ze niet blogt, kost haar social media haar zoveel tijd. En leads. En dus ook klanten. Gemiste kans dus! Toen ik haar daarop wees, was ze helemaal verbaasd. "Hoe maak je social media posts van blogs? Als je je linkje hebt geplaatst, is het toch klaar?"
Nou nee dus. Het is een veelvoorkomend misverstand. Je kunt elke blog als input voor je social mediastrategie gebruiken. Het handigst is als je dat direct nadat je een blog hebt geschreven doet. Op dat moment zit het onderwerp nog vers in je hoofd, en heb je waarschijnlijk het meeste inspiratie. En dan weet je ook nog wat je al geschreven hebt. Handig dus!
Maar ook later kun je een blog erbij pakken en deze als basis voor je social media gebruiken. Dat is nog steeds veel efficiënter dan allemaal losse posts bedenken.
Hoe je dat doet, leg ik uit in deze blog.
Stap 1: Maak een samenvatting van de alinea's
De eerste stap is dat je een samenvatting maakt van alle alinea's van je blog. Niet alle teksten lenen zich hiervoor, maar je zult zien dat je uit een gemiddelde blog van 7 alinea's toch zeker een stuk of 5 mooie samenvattingen kunt halen. Elke samenvatting is een social media post.
Vind je bloggen lastig? Check hier welke 10 blogfouten je vanaf nu kunt voorkomen.
Stap 2: Stel vragen over het onderwerp
Bedenk een paar vragen over het onderwerp van je blog. Dat kunnen natuurlijk vragen zijn die in je blog beantwoord worden, maar ook vragen die je zou kunnen stellen nadat je het gelezen hebt. Bijvoorbeeld over het vervolg van je blog.
Stap 3: Verzin stellingen over het onderwerp
Zeker bij blogs waarin je je lezer van een bepaald standpunt wil overtuigen, is het goed mogelijk om een paar stevige stellingen over het onderwerp te bedenken. Ook deze vormen mooie input voor social media posts.
Stap 4: Wat staat er niet in je blog?
Vaak als je aan het schrijven bent, ga je ook schrappen. Dan realiseer je je dat het misschien toch wat veel wordt. Of introduceer je een argument dat eigenlijk niet helemaal bij je inhoud past. Dat soort "losse flodders" kun je prima kwijt op social media. Als er veel reactie op komt, kun je hier altijd nog een blog van maken.
Stap 5: Kies welke post een linkje nodig heeft
Als je al deze stappen doorlopen hebt, heb je waarschijnlijk al minimaal 10, en misschien wel 20 leuke social media posts geschreven.
Het doel van je blog was echter dat mensen jouw site zouden bezoeken. Graag wil je natuurlijk ook het linkje van die mooie blog in je posts delen.
Niet nodig en niet handig om elke post van een link te voorzien
Het is meestal niet handig om elke post van een link te voorzien. De meeste social media houden er niet van als je teveel links deelt omdat die de bezoeker van hun site afhaalt. Daarom krijgen posts met links vaak minder ruimte dan posts zonder link.
Het doel van een social media post is ook niet per se mensen naar je site trekken, maar vooral zichtbaar zijn: mensen laten weten wie je bent en wat ze bij jou kunnen halen. Daarom hoeft ook niet elke post een link te bevatten. Zeker vragen en stellingen kun je beter zonder link posten.
Weet jij welke drie blogs elke ondernemer zou moeten schrijven? Check het hier
Kies welke post een link nodig heeft
Kijk dus je lijstje met net gemaakte posts eens door en kies welke een link zou kunnen gebruiken. Je zou als richtlijn kunnen nemen dat je globaal 1 link per 5 berichten publiceert.
Ben jij al lid van mijn Facebook-groep? Daar deel ik dagelijks handige blogtips.
Wil je een voorbeeld ontvangen?
Vraag dan mijn handige case study aan. Daarin laat ik je precies zien hoe ik van één blog maar liefst 15 social media posts maak.
