Iedereen maakt fouten op het gebied van SEO. Het rijtje van veelvoorkomende SEO-fouten is dan ook lang. Zeker als je net blogt, als je letterlijk alles nog onder de knie moet krijgen, val je vaak in de SEO-valkuilen. Het is handig: als je goed op je SEO let, verbeter je direct ook de gebruikerservaring. En dan stuurt Google niet alleen meer lezers door, maar willen die lezers ook langer blijven!
Weet je niet goed wat SEO is? Lees eerst dit artikel!
Wat zijn nu veelvoorkomende SEO-fouten?
De meeste SEO-fouten die ik op blogs en bedrijfspagina’s tegenkom, zijn:
- doodlopende links en een woud aan categorieën: een rommelblog dus als Google er naar kijkt
- onregelmatige gepubliceerde en/of achterhaalde content
- een te langzame laadtijd
- te weinig interne links
- te korte en nietszeggende zoekwoorden
- mobiel onleesbare sites
Het is niet moeilijk deze veelvoorkomende SEO-fouten te verbeteren. Ik licht eerst even toe waarom het een fout is, en geef je daarna de oplossing.
Fout 1: je maakt een rommeltje van je blog
De eerste grote website waarin ik veel bijdroeg is Mama in Limburg. Wat hebben we daar ontzettend veel SEO fouten gemaakt! We moesten op een gegeven moment de halve website verwijderen omdat al die informatie niet meer relevant was en onze rating naar beneden trok. Daarvoor hebben we Yoast Premium gekocht, zodat we netjes een header 401 naar Google konden sturen om de penalty nog een beetje in te perken.
Google heeft een hekel aan een website met dode content, aangezien dat niet relevant is voor zijn gebruikers. Maar Google heeft ook een hekel aan grote wijzigingen in één keer, aangezien het veel tijd kost om alle dode plekken in kaart te brengen. Daarnaast is het ook geen fijne gebruikservaring om steeds op een 404 pagina te komen in de periode dat het nog niet gecrawld is.
Oplossing: houd je blog netjes
Doe dus niet zoals wij deden! Houd je blog netjes. Breng oude artikelen up-to-date of verwijder de stukken die maar een beperkte houdbaarheidsdatum hebben. Doe dit regelmatig zodat je niet na drie jaar de halve website moet verwijderen…
Fout 2: je content is achterhaald
Google houdt van relevante websites. Dat betekent: bij de tijd. Dat houdt in dat je regelmatig nieuwe content moet toevoegen om hoog te blijven scoren op het gebied van SEO. Dat is ook de reden dat veel bedrijfspagina’s een blog hebben, naast de reguliere informatie. Op die manier kunnen ze niet alleen hun klanten van nieuws blijven voorzien, maar houden ze voornamelijk ook Google te vriend. Als blogger doe je dat natuurlijk sowieso.
Oplossing: voeg vaak nieuwe content toe
Hoe vaak je moet posten om uptodate te blijven, wisselt sterk van je bedrijfstak. Voor een blogger in Nederland zou ik zeggen dat, als je een grote stabiele website hebt, één keer per week meer dan genoeg is. Dat houdt de boel levendig en up-to-date. Zelf post ik nu nog 3 keer per week op mijn blog Mergendise, maar zodra ik ergens tussen de 200 en 300 berichten op mijn website heb staan, zal ik het terugschroeven en meer werken aan oude posts up-to-date houden, nieuwe producten maken en andere takken van sport binnen het bloggen.
Fout 3: je site laadt niet snel genoeg
Weet je nog, vroeger? Toen las mijn broer de Donald Duck tijdens het opstarten van computer of inbellen met de modem. Nu ben ik al ongeduldig als het langer duurt dan 2 seconden voor mijn laptop is opgestart of een website geladen is. Het is zelfs mijn eerste eis voor laptop: een SSD. Ik gebruik mijn gaming pc echt niet voor het bloggen, gewoon omdat ik dan moet wachten tot hij is opgestart.
Google geeft voorrang aan wat mensen willen en dat zijn dus snelle websites. De grens is een laadtijd van 3 seconden, duurt het laden langer dan krijg je een penalty van Google. En ja, ik heb deze fout ook gemaakt en zat met laadtijden van 8 a 9 seconden. Dat er werkelijk mensen zijn die wel 8 seconden wilden wachtten tot ze mijn blogs konden lezen! Ik voel mij zeer vereerd bij dat idee.
De oplossing: maak je site sneller
Gebruik een plugin om afbeeldingen te comprimeren en een cache plugin voor snelle laadtijden. Dat helpt vaak direct.
Fout 4: je bindt je lezer niet
Samenhangende blog met één niche vinden lezers leuk en dat vindt Google ook. Je moet dus zowel je lezers als Google duidelijk maken dat de inhoud van jouw website een samenhangend geheel is. Dat houdt ook nog eens je bounce laag en verhoogt de pageviews (wat weer leuk is voor advertenties). Maar naast meer geld en een betere gebruikerservaring zorgen interne links dus ook nog voor een betere SEO-rating. En dat leidt weer tot meer bezoekers. Doen dus!
De oplossing: houd je lezer binnen met relevante interne links
Door in al je blogs één of meerdere interne links te plaatsen, wijs je je lezer op andere relevante content. Handig!
Fout 5: je gebruikt te korte zoekwoorden
Als je korte woorden gebruikt bij het maken van je slug, vindt Google je informatie te algemeen. Een langer zoekwoord maakt jouw website gericht op een kleinere niche en zorgt er dus voor dat het relevanter is in de ogen van Google. Longtail slugs, oftewel langstaartige slakken zijn namelijk goed voor SEO. Diemoetjenietaanelkaarplakkentrouwens. Wat hier wel mee bedoeld wordt, is dat je meerdere woorden gebruikt als zoekterm voor Google.
De oplossing: gebruik longtail slugs
Gebruik als slug en als zoekwoord wat je zelf zou intypen op Google om jouw artikel te vinden. Dus bijvoorbeeld: “veelvoorkomende SEO-fouten” als zoekwoord, in plaats van “SEO fouten” of zelfs “SEO” voor dit artikel.
Fout 6: je blog is mobiel niet te lezen
Meer dan de helft van mijn lezers komen via hun mobiel op mijn blog. Zelf ben ik ook zo: schrijven doe ik via laptop, lezen via mobiel. En ik klik ook snel weg van een pagina als ik moeilijk moet gaan doen met inzoomen of kantelen (of ik moet extreem nieuwsgierig zijn naar de inhoud). En dan denkt Google dat die site niet genoeg relevante informatie biedt (anders zou je lezer wel langer blijven hangen). Daarom is het belangrijk dat je blog goed leesbaar is op mobiel.
De oplossing: zorg voor een goede weergave op mobiel
Zorg ervoor dat je website er mooi uit ziet op mobiel en tablet. Als je een thema uitzoekt, let er dan ook op dat deze responsive is, oftewel goed mobiel te lezen is.
Voorkom deze veelvoorkomende SEO-fouten, het is zo gebeurd
Je ziet het, het is niet echt moeilijk om je SEO te verbeteren. Als je een paar van deze verbeterpunten doorvoert, en de veelvoorkomende SEO-fouten oplost, zul je zien dat je verkeer via Google omhoog schiet. Veel succes!
Kijk jij wel eens naar je SEO? Of let je er nooit op? Welke veelvoorkomende SEO-fouten maak jij ook wel eens?
Superleuke tips.. Ik ga er mee aan de slag.
#birdysboeken