Maar als je over besparen schrijft, of over afvallen, kan dat alweer lastiger zijn. Laat staan als je schrijft over ziektes of over echte taboeonderwerpen. Ook bij zakelijke blogs is het een grotere uitdaging. De meeste volgers zullen dan veel minder snel reageren op een prikkelende vraag op je pagina, omdat hun reactie bij al hun vrienden in hun timeline voorbij zou kunnen komen. En daar zit lang niet iedereen op te wachten.
In een groep doen mensen dat vaak wel, omdat ze juist om die reden lid zijn geworden van die groep. Ze willen graag hun verhaal kwijt, en praten met anderen die zich in hun verhaal herkennen. Op mijn grootste groep (Bespaartips) stelde ik dagelijks een paar vragen. Diezelfde vragen stelde ik (op andere momenten, lang leve mijn publicatieplanner) ook op mijn pagina. Op de groep komen er gemiddeld 10 keer zoveel likes en reacties als op de pagina. En die reacties zijn vaak nog zinvoller én aardiger ook.
Gunfactor is groter in een groep
Het voordeel van zo'n groep is tot slot dat de gunfactor groter is. De leden leren je steeds beter kennen, door al die interactie, en liken je berichten daarom sneller. En als het goed gaat, willen mensen ook graag bij je groep blijven. Daarom zijn de reacties vaak aardiger en iets beter over nagedacht.
Wil jij je Facebook-pagina omzetten in een groep? Lees in deze blog of dat kan...
Welke soort groep kun je het beste kiezen?
Iets off topic, maar wel een vraag die nu misschien door je hoofd speelt: wat voor groep moet ik nu kiezen? Het handige van Facebook is, dat hoef je niet direct vanaf het begin vast te leggen. Je kunt het namelijk altijd later nog wijzigen. Tenminste... zolang je onder de 5000 leden zit. Daarboven kun je de privacy niet zomaar meer aanpassen. Je kunt een groep dan nog wel meer afschermen, maar niet meer minder. Van besloten naar openbaar kan dus niet.
Ik raad overigens altijd aan om een besloten groep met openbare vindbaarheid te starten. Dan heb je alle voordelen van een groep, zoals de beschermde onderlinge interactie. En dan ben je toch zichtbaar in de zoekresultaten.
Alleen als je een groep met betalende lezers start (bijvoorbeeld als onderdeel van een cursus) waarbij andere mensen niet zomaar aan kunnen sluiten, is een besloten en niet-vindbare groep handiger.
Is een groep nu echt veel werk?
Tot slot het probleem waar mijn klant uit de inleiding mee worstelde. Zo'n groep lijkt wel heel veel werk. En eerlijk gezegd moet je het ook niet onderschatten. Het is behoorlijk wat werk om goed te doen. Zeker als je wil dat je leden zich netjes gedragen, moet je willen ingrijpen.
Gelukkig zijn er wel hulpmiddelen voor beschikbaar. Zo kun je al je posten, zowel je vragen als je links, vooraf inplannen op Facebook. Dat kost wel even een uurtje per maand, maar dan ben je al een heel eind. Daarnaast kun je je aspirant leden vragen stellen voor je ze in je groep toelaat. Tot slot kun je - als er echt veel interactie op gang komt - anderen vragen om je te helpen als moderator. Actieve leden zijn daar vaak wel voor in. Zo verdeel je het werk een beetje.
Mijn strategie levert je tijd, lezers én meer plezier op
Toen ik haar mijn groep- en pagina-strategie liet zien, was mijn klant om. In plaats van handmatig haar Facebook-pagina te vullen en te promoten, ging ze aan de slag met een groep. Ze is inmiddels helemaal om en heeft nu net zoveel leden op haar groep als volgers op haar pagina. En als grootste winst ook een stuk meer plezier in Facebook.
Vraag jij je af of een Facebook-groep voor jou ook een slimme zet is?
Is voor jou een Facebook-pagina of groep de beste keus? Doe mijn sociale media test en vind het uit!