Als ik vertel dat 99,9% van de bezoekers op mijn website organisch zijn, krijg ik vaak verbaasde reacties. #HOEDAN? (Lees daarover bijvoorbeeld deze blog). Toch ben ik helemaal niet tegen adverteren. Sterker nog, voor veel bedrijven denk ik dat het slim is om advertenties op sociale media in te zetten om meer bezoekers naar hun site te krijgen. Het is alleen niet zo vanzelfsprekend als dat het vaak gebeurt.
Al duizenden euro’s weggespoeld in Facebook advertenties
Veel van mijn klanten hebben in het verleden al honderden, en soms zelfs duizenden euro’s in Facebook advertenties gestopt. Ze hebben gehoord dat ze moeten adverteren om aandacht te krijgen op social media. Als je googelt op succes op Facebook of op meer bezoekers op je site, is dat ook zo’n beetje het enige dat je tegenkomt.
Maar voor de meeste ondernemers levert dat bijzonder weinig op. Op het moment dat ze bij mij aankloppen, zijn ze daarom vaak al behoorlijk gedesillusioneerd. Ze hebben het idee dat ze niet goed genoeg zijn. Dat hun producten niet goed genoeg zijn. En dat ze nooit succesvol gaan worden.
Vaak zijn ze echt wel goed genoeg
En bijna altijd blijkt dat onzin te zijn. De meeste van mijn klanten zijn heel goed in hun vak. Ook zijn hun diensten prima. Ze zijn alleen veel te snel in de advertentieval getrapt. De “promoot deze post en de klanten vliegen binnen!”- verleiding.
Want je kunt een hoop zeggen van Facebook, maar niet dat het goed is voor je zelfvertrouwen.
Meer blogtips ontvangen?
Schrijf je nu in voor mijn blogmail. Dan ontvang je ze rechtstreeks in je mailbox!
Waarom werkt adverteren op social media zo vaak niet?
Als het je organisch niet lukt om reacties te verzamelen op jouw posts, is het via advertenties vaak niet veel beter. Het is net als het oude adagium: vrienden kun je niet kopen. Je kunt er nog zoveel geld tegenaan smijten, maar als mensen het niet goed snappen wat jij verkoopt, reageert niemand.
Bovendien moet je de social media ook goed laten weten wie jouw ideale doelgroep is. Dat is een stuk makkelijker als dat al duidelijk is uit de reacties die je op je posts krijgt.
Wanneer werkt het dan wel? Wanneer is het slim om te adverteren op Facebook?
Dan komen we bij de hamvraag: wanneer werkt het dan wel? Wanneer is het slim om te adverteren op Facebook? Naar mijn idee heeft adverteren pas zin als je echt een goed verhaal hebt. Let op: dat is niet hetzelfde als een goed product. Of goede dienstverlening. Dat moet je sowieso hebben om langdurig succesvol te kunnen verkopen. Maar het is niet genoeg. Je moet heel goed duidelijk kunnen maken wat er bijzonder is aan jouw dienstverlening en waarom het de oplossing is voor de problemen van jouw gewenste klant.
En dat merk je door organisch verkeer binnen te halen. Als mensen spontaan op je reageren, dan is de kans vele malen groter dat een advertentie ook gaat werken. En dan bij een veel grotere doelgroep nog.
Met andere woorden: als je in staat bent om organisch veel bezoekers binnen te halen op je website, dan heeft adverteren wel degelijk zin. Sociale media kunnen je vervolgens helpen bij het onder de aandacht brengen van jouw verhaal bij nog veel meer van de juiste mensen. En dan is je succes daadwerkelijk binnen handbereik.
Samengevat: begin met een goed verhaal
Zorg eerst voor een goed verhaal, en test dat bij je huidige lezers. Als je merkt dat het aanslaat, dan kun je los met adverteren.
En gebeurt dat niet? Ga dan terug naar de tekentafel. En bespaar je dat geld.
Alle klanten die me hun horrorverhalen over verdwenen advertentiebudgetten vertellen, hebben hun verhaal sindsdien bijgesteld. En zonder uitzondering behalen ze nu betere resultaten met hun organische posten dan ze ooit haalden met adverteren. Sommige van hen zijn inmiddels weer begonnen met adverteren. Maar dan met het juiste verhaal. En met veel meer succes.
Wil jij ook succesvol adverteren op social media?
Geef je dan op voor mijn blogtips. Dan leer ik je hoe je aan de slag kunt met jouw verhaal.
Dit bericht nog eens lezen? Bewaar het op Pinterest


