Wanneer posten op social media

Wanneer kun je het beste posten op sociale media?

Wat is nu het beste tijdstip om iets te delen op social media? Wanneer posten op social media verstandig is, is niet zo maar te zeggen. Er gaan allerhande geruchten over op diezelfde social media. Maar vaak spreken ze elkaar tegen. Wat is nu de waarheid?

Er is geen ideaal tijdstip om te posten op social media

Het is vervelend om te moeten zeggen, maar is geen ideaal tijdstip om berichten te delen op social media. Sorry. Dat wil zeggen. Er is geen uniek ideaal tijdstip dat voor iedereen en voor alle media geldt. 

Toch zijn er nog wel wat richtlijnen te ontdekken, als je alle onderzoeken op dit gebied bestudeert. 

Aanwezig zijn is het belangrijkst

Aanwezig zijn werkt sowieso. Je kunt beter af en toe iets posten, dan helemaal niets posten. En je kunt beter drie keer iets op een "verkeerd tijdstip" plaatsen, dan eenmalig iets op exact het juiste moment (wat dat moment ook is).

Maar wat betekent aanwezig zijn?

In deze tijd, juist al die informatie, is het lastig om op te vallen. Hoe vaak moet je nou iets plaatsen voordat je aan iedereen getoond wordt? En… ook belangrijk, hoe vaak moet je doelgroep iets zien, voor ze je herkennen? En jouw informatie onthouden.

Je moet vooral vaak aanwezig zijn.

Hoe werkt het algoritme?

Elk social medium werkt met een algoritme: dat is een rekenmethode waarop ze baseren wie wat te zien krijgt. Je nieuwe volgers zien je eerste berichten vaak allemaal. Als ze die liken, is de kans groter dat ze input van jou blijven zien. Als ze die negeren, verdwijn je al snel uit hun tijdslijn. Daar is het algoritme verantwoordelijk voor.

En dat algoritme blijft je helpen, dan wel tegenwerken: Als veel mensen je berichten liken, worden al jouw berichten vaker getoond. En andersom: als je weinig likes krijgt, heeft dat gevolgen voor alle berichten die daarop volgen. Zeker Facebook is daar berucht in. 

Wanneer posten op social media? Kijk wat werkt voor jou

Ik zei het al: er zijn wel een aantal richtlijnen die je kunt afleiden uit alle onderzoeken op gebied van social media. Elk sociaal medium heeft zijn eigen populaire tijdstippen. En… de berichten hebben ook een verschillende levensvatbaarheid. Hoe meer er gepost wordt, hoe korter een bericht zichtbaar blijft. En hoe meer je weer moet posten dus…

Voor ik die tijdstippen met je deel, adviseer ik je om eerst naar je eigen statistieken te kijken. Die zijn altijd belangrijker dan algemene richtlijnen. Als jij in jouw statistieken ziet dat jouw doelgroep vooral maandag je berichten graag leest, plaats dan vooral je berichten op maandag. En niet op woensdag omdat dat voor veel anderen het beste werkt. 

Elk social medium heeft wel een statistiekenfunctie. Duik erin, en kijk wat jouw beste momenten zijn.

Geen goede statistieken?

Heb je nog geen statistieken? Of lopen ze erg uiteen? Maak dan gebruik van de algemene richtlijnen hieronder. 

Check in deze blog hoe vaak posten op social media het beste is.

Wanneer posten op Facebook

De beste dag om te posten op Facebook, blijkt woensdag te zijn. En de meeste interactie is tussen 19 en 21 uur. Om mee te gaan in die interactie, kun je daarom het beste net iets voor 19 uur posten.

Zorg ook altijd dat je online bent als je iets gepost hebt hè. Hoe eerder je reageert op eventuele reacties, hoe meer mensen je bericht te zien krijgen. 

De levensduur van een gemiddeld bericht is zo’n 5 uur. Daarom is vaker per dag posten voor Facebook heel belangrijk.

Wil jij meer reacties op jouw sociale media? Lees dan vooral dit bericht.

Meer blogtips ontvangen?

Schrijf je nu in voor mijn blogmail. Dan ontvang je ze rechtstreeks in je mailbox!

Wanneer posten op Instagram

Ook voor Instagram geldt dat woensdag de beste dag is. De beste tijdstippen zijn 10 uur ’s morgens en 22 uur ’s avonds.

Uit mijn statistieken blijkt dat mijn eigen beste tijdstippen veel eerder op de dag liggen: rond 8 uur 's morgens en 5 uur 's middags. Dat heeft waarschijnlijk met het onderwerp van mijn blog te maken: bloggen voor ondernemers. Daar werken mensen vooral overdag aan. Check dat dus altijd. 

De levensduur van een bericht is zo’n 22 uur. Dat verklaart wel waarom 1 bericht per dag voldoende is.

Wanneer posten op LinkedIn

LinkedIn is echt in opkomst voor veel ondernemers. Het algoritme is een stuk vriendelijker dan dat van Facebook, simpelweg omdat er veel minder op gepost wordt.

Op LinkedIn is het vooral belangrijk dat je op een werkdag post. In het weekend krijg je veel minder verkeer. ’s Morgens rond 9 uur blijkt het beste tijdstip te zijn om te posten. De meeste interactie is een uurtje later én ’s avonds.

De statistieken van LinkedIn zijn wat minder transparant. Je kunt alleen zien hoe vaak een bericht gelezen is, niet wanneer jouw doelgroep online is. 

De levensduur van een bericht is 24 uur, een stuk langer dan op Facebook dus.

Zijn wij al geconnect op LinkedIn? Je vindt me hier.

Wanneer posten op Pinterest

Pins gaan maar liefst een maand of 4 mee, gemiddeld. Kun je nagaan hoeveel rendement een pin je op kan leveren. Vanwege de aard van dit medium zijn de weekend-dagen de beste dagen. Tenminste… voor de meeste pinners. Ik heb geen onderzoek gevonden waaruit blijkt of dat ook geldt voor zakelijke pins, zoals die op mijn Pinterest-account. Waarschijnlijk doen die het doordeweeks het best.

Meer blogtips ontvangen?

Schrijf je nu in voor mijn blogmail. Dan ontvang je ze rechtstreeks in je mailbox!

Wanneer posten op YouTube

Zondag is de populairste dag om te kijken. Maar… ook hierbij maken de onderzoeken geen onderscheid tussen zakelijke filmpjes en meer entertainment. En ook is er nergens naar leeftijden gekeken. Het zou dus kunnen zijn dat zondag zo populair is omdat er dan relatief veel kinderen mogen kijken.

Voor dit kanaal geldt dus nog wel het meest dat je echt zelf heel goed moet testen wat voor jou de beste dag is, voor je hier een hele strategie aan ophangt.

De levensduur van een YouTube filmpje is gemiddeld zo’n 20 dagen.

Wanneer posten op Twitter

Zelf ben ik geen fan van Twitter, omdat de berichten zo vluchtig zijn. Uit onderzoek blijkt dat ze slechts een levensduur hebben van 18 minuten. 

De beste dag om te posten is opnieuw woensdag, en het beste tijdstip is rond 20 uur ’s avonds.

De richtlijn in het kort

In onderstaand schema kun je precies nakijken hoe vaak en wanneer je het beste kunt posten op deze zes sociale media, en wat de beste dagen zijn.

Dit fijne overzicht hebben?

Wil je deze handige infographic en bijbehorende informatie uit deze blog als pdf ontvangen?

Schrijf je dan hier in voor mijn handige blog- en ondernemerstips. Dan ontvang je het direct in je mailbox.

Wat zijn de beste tijden om te posten op sociale media? En hoe vaak moet je posten?

Wil jij 100 warme leads in je mailbox?


Doe mee met mijn cursus Je eerste 100 mailadressen en haal  ze zonder moeite binnen!

Typende vingers - wanneer is bloggen verstandig?

Leave a Comment:

1 comment
In 7 stappen naar een geweldige online strategie - Profbloggers.nl says 11 February 2021

[…] En lees Hoe vaak kun je het beste posten op sociale media? en Wanneer kun je het beste posten op sociale media?  […]

Reply
Add Your Reply