Ik help je meer klanten te vinden met een ijzersterke blogstrategie.

Geef je nu op voor mijn praktische blogtips, dan help ik je direct op weg.

Sjoukje Bakker - Profbloggers
mei 18, 2021
Wat elke ondernemer moet weten over e-mail - Sjoukje Bakker - Profbloggers

Afgelopen tijd was het weer feest. Pinterest heeft zijn algoritme aangepast. Waar ik voorheen honderden bezoekers per maand binnen kreeg, zijn het nu ineens tientallen. En door een ruzie tussen Facebook en Apple blijkt ook adverteren via Facebook ineens weer een stuk lastiger. Iedereen die zijn strategie volledig had gebouwd op het adverteren via Facebook, zit nu met de handen in het haar. 

Het enige platform waar je zelf alle controle over hebt, is je eigen website in combinatie met je eigen mailinglijst. Daarvan bepaal je zelf het algoritme. Jij bent degene die jouw content deelt. Die mails verstuurt. Wat de grote jongens ook veranderen, zolang jij een mailinglijst hebt, kun je altijd je leden bereiken. En… ze verleiden om klant van je te worden. 

Dat vereist alleen wel dat je een mailinglijst hebt… Daarom vertel ik je in deze blog alles over het maken en slim inzetten van je mailinglijst: hoe start je een e-maillijst? Hoe zorg je ervoor dat mensen zich inschrijven? Wat stuur je ze, als ze zich inschrijven? Hoe zorg je ervoor dat ze op je lijst blijven staan? En wat kun je doen om te zorgen dat je leden ook daadwerkelijk de stap naar klant zetten?

Meer lezen over het nut van een mailinglijst? Check mijn blog Waarom heb jij een e-maillijst nodig? 3 redenen waar je niet omheen kunt En check ook gelijk mijn blog over De 3 misverstanden over het verzamelen van e-mailadressen.

Stap 1: Kies een goede mailprovider

De eerste stap bij het inrichten van je mailinglijst is het kiezen van een mailingprovider. Dat is een systeem dat jouw mails automatisch verstuurt. Natuurlijk kun je ook al je mails handmatig versturen, maar dan ben je daar veel te veel tijd aan kwijt. Hoe meer je kunt automatiseren, hoe makkelijker het wordt om je leden te bereiken.

Een goede e-mailprovider regelt de volgende dingen voor je:

  • formulieren waarmee mensen zich kunnen inschrijven op je lijst
  • automatische link waarmee mensen zich ook weer kunnen uitschrijven
  • mooie mailtemplates die je kunt gebruiken om je lijst te mailen
  • automatiseringen om mails te sturen zodra mensen zich aanmelden
  • inplannen van je mails
  • segmenteren van je lijst, zodat je verschillende groepen inschrijvers verschillende mails kunt sturen
  • statistieken van wie wanneer je mails opent en doorklikt

Mijn advies: Active Campaign

Ik maak al sinds het begin van mijn onderneming gebruik van Active Campaign. Er zijn veel meer e-mailproviders, maar ik ben hier erg tevreden over. Ze zijn relatief goedkoop, zeker als je een flinke mailinglijst hebt. En de automatiseringen zijn vele malen beter dan bijvoorbeeld van concurrent Mailchimp. 

Stap 2: Nodig mensen uit op je lijst

Als je eenmaal mensen op je site hebt, is het handig als ze ook hun gegevens achter kunnen laten. Hiervoor maak je formulieren die je op je site plaatst. 

Die formulieren maak je eerst in je mailprovider. Daarna zorg je dat de mailprovider gekoppeld is aan jouw website, zodat de formulieren ook zichtbaar zijn. En de opgehaalde mailadressen doorsturen aan jouw lijst. 

Meer lezen over slim e-mailadressen verzamelen? Lees Wat is een mailfunnel? (en waarom jij er zeker een nodig hebt!)

Het mooi maken van je formulieren

Soms biedt het thema van jouw website ook de mogelijkheid om je formulieren mooier vorm te geven. Mijn thema heeft die mogelijkheid. Daardoor kan ik allerhande vormen gebruiken.

Als jouw thema die mogelijkheid niet heeft, is dat ook geen probleem. Ook in Active Campaign zelf kun je je formulieren van kleurtjes en verschillende lettertypes voorzien. 

Als je tevreden bent over het uiterlijk van je formulieren, kun je ze overal op je site plaatsen. Bijvoorbeeld op je homepage en in en onder je blogs. En in je zij-widget. 

Op mijn website maak ik gebruik van allerhande vormen en manieren om mailadressen op te halen. Vooral het formulier bovenaan al mijn pagina’s werkt erg goed. Voorheen maakte ik ook veel gebruik van pop-ups. Hoewel veel mensen die irritant vinden, vullen toch ook veel mensen die in. Ik varieer er een beetje in hoe vaak ik ze inzet. 

Test alles goed

Voor je de formulieren overal op je website zet, is het wel belangrijk dat je ze test. Dan weet je zeker dat ze goed werken. Het zou zonde zijn om je hele website vol te gooien met mooie formulieren, om dan toch geen inschrijvers binnen te halen. 

Je kunt ze testen door ze zelf in te vullen en te kijken of alles precies zo werkt als je bedacht had. Als dat zo is, kun je ook anderen vragen je formulieren eens in te vullen. Om te checken of alle knoppen ook logisch zijn en mensen snappen wat jij bedoelt. 

Maak een weggever

De allermakkelijkste manier om mensen op je lijst te krijgen, is het ze gewoon te vragen. Verreweg het grootste deel van mijn inschrijvingen is binnengekomen met de vraag “wil jij mijn tips ontvangen”.

Ook werkt het meestal goed om mensen een cadeautje te geven om zich in te schrijven. Zo kun je bijvoorbeeld een download aanbieden, zoals een stappenplan of een handig invulformulier. Ook checklists werken vaak heel goed.

Mijn 7-stappenplan voor een geweldige blog is een zeer gewilde download. En ook mijn lijstje met 4 briljante weggevers wordt vaak aangevraagd. 

4 briljante weggevers

Stap 3: Maak een welkomst-sequence

Nu is het vullen van je lijst natuurlijk niet een doel op zich. Het idee is dat je een band opbouwt met je leden, zodat ze op een gegeven moment ook graag klant van je worden. 

Een band opbouwen begint al direct na het inschrijven. Dan stuur je ze de weggever toe én een aantal mails om ze welkom te heten. Op die manier leren ze jou direct goed kennen. 

En het is ook fijn als jij hen leert kennen natuurlijk! Hoe meer je ervoor zorgt dat deze mails tweerichtingsverkeer zijn, hoe groter de kans is dat je inschrijving een fan en op een gegeven moment een klant wordt. Daarom is het handig om regelmatig een vraag te stellen. En om jezelf in stapjes voor te stellen. 

Doordat je wat tijd tussen de informatie die jij deelt laat, geef je de ander ook de tijd om te reageren (met een mail, of door middel van een klik op een link). 

Extra snel mailadressen verzamelen? Organiseer een challenge!

Stap 4: Stuur wekelijkse mails

Door je leden vervolgens wekelijks te mailen, versterk je de band steeds meer. Bovendien krijg je hiermee ook de gelegenheid om langzamerhand jouw producten of diensten te introduceren. 

Wat kun je mailen?

Wat je kunt mailen is helemaal afhankelijk van wat jouw doelgroep belangrijk vindt. En natuurlijk ook wat bij jou past.

Je kunt in ieder geval elke week een leuke tip delen. Of een anekdote die leidt tot een tip of advies. Ook kun je verwijzen naar iets dat je gelezen hebt, met jouw visie erop. 

En natuurlijk kun je ook vragen stellen. Mogelijk inspireren de antwoorden je wel tot nieuwe blogs.

Let op: noem je weekmail geen nieuwsbrief

Deze wekelijkse mail klinkt verdacht als een nieuwsbrief. Maar waak ervoor om het ook zo te noemen. Een nieuwsbrief gaat over jou, over jouw bedrijf en over wat jij nieuw vindt. 

Een weekmail gaat over je lezers. Waar zij behoefte aan hebben. En waar zij meer over willen weten. Als jij je lezers wekelijkse tips aanbiedt, worden ze daar veel enthousiaster van dan als jij hen wekelijks je nieuws geeft. Vandaar dat ik afraad om je weekmail een nieuwsbrief te noemen. 

Wacht niet te lang met mailen

Die wekelijkse mail kun je al direct vanaf het begin sturen. Wacht niet met mailen tot je minimaal 100 mensen op je lijst hebt! Die eerste inschrijvers weten per slot van rekening niet dat ze de eersten zijn. En ook zij willen je graag beter leren kennen. Het kunnen zomaar je eerste klanten zijn!

Verzamel jij nog geen e-mailadressen omdat je denkt dat dat voor jou niet handig is? Lees mijn blog De 3 misverstanden over het verzamelen van e-mailadressen

Stap 5: Start met verkopen

Heb je je leden regelmatig van nieuwe tips en ideeën voorzien? Dan is het tijd om je mailinglijst in te zetten om te gaan verkopen. 

Je kunt bijvoorbeeld een lancering doen, door je leden eerst te wijzen op een actie die over een paar weken begint. Daarna meld je het nog eens om ze enthousiast te maken. 

Vervolgens stuur je een aantal mails waarin je je diensten daadwerkelijk aanbiedt. Je laatste mails wijzen je lezers erop dat je actie bijna voorbij is.

Wat je ook kunt doen is in je mails af en toe een dienst introduceren. Je biedt het dan niet per se een korte periode aan, maar vertelt er wat meer over. Je kunt bijvoorbeeld klantervaringen delen. Of iets bijzonders over het product vertellen. Zeker als je veel nieuwe leden hebt, die nog niet van jouw dienstverlening op de hoogte zijn, werkt dit goed. 

Als er geen urgentie in je mail staat, zullen mensen het mogelijk niet direct kopen. Maar ze weten dan wel van het bestaan. En dat is ook al dikke winst. Als je dan een tijdje later een actie houdt, is de kans dat ze het kopen een stuk groter, omdat het al ergens in hun achterhoofd rondzingt. 

Wil je weten hoe je echt veel uit je mail kunt halen? Lees Hoe verkoop je doorlopend via de mail (zonder constant aan het werk te zijn)

Klaar om jouw mailinglijst op te starten?

Ben jij ook enthousiast geworden om jouw mailinglijst op te starten? Vraag dan mijn lijst met mailsuggesties aan. Dan ben je direct voor een half jaar klaar met het bedenken van onderwerpen.

Ontvang Gratis 

Meer dan 60 onderwerpen voor je mails!

Schrijf je nu in en ontvang gratis mijn lijst met meer dan 60 onderwerpen om over te mailen. Je zit nooit meer zonder ideeën.

Over de auteur

Sjoukje Bakker

Hallo, mijn naam is Sjoukje Bakker en ik help jou met al je blog- en online marketingvragen.

Wil je meer klanten? Ik kijk graag met je mee. Samen ontwikkelen we een online strategie die jou langdurig succes brengt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}