"Maar hoe zorgt een blog nu eigenlijk voor klanten?" De vraag is bijna tastbaar. En degene die hem stelt, kijkt me met grote, bijna wanhopige ogen aan.
De situatie: een klein koffietentje in een winkelstraat. Ik zit aan een tafeltje met een glas muntthee en praat met een lieve ondernemer die zo graag verder wil. Al maanden werkt ze aan haar nieuwe bedrijf. Ze heeft al van alles geprobeerd, maar de klanten... die blijven nog een beetje weg. Of eigenlijk helemaal weg.
Geweldige plannen...
Toen ze een paar maanden geleden begon, had ze geweldige plannen. Ze werd de nieuwe Sonja Bakker, alleen dan gezonder. Ze wilde heel Nederland aan een nieuwe manier van eten helpen. Mensen motiveren om nu eens echt iets aan hun gewicht te doen.
En bijna alles al geprobeerd
Ze heeft al honderden euro's in Facebook-advertenties gepompt. En tientallen cursussen en bijna evenveel dure trainingsprogramma's gevolgd. Funnels, leads, webinars, allerhande ingewikkelde marketingbegrippen zijn al langs gekomen. Allemaal prachtige beloftes, maar tot op heden blijft het stil. Heel stil.
En nu praat ze met mij. Omdat ze gehoord heeft dat bloggen kan helpen. En ik "blogcoach" op mijn kaartje heb staan.
Hoe leidt bloggen tot meer klanten?
Het antwoord op haar prangende vraag is niet dat bloggen goed is voor je zichtbaarheid of je merkbekendheid. (Het helpt zeker, maar hoeft niet). En zelfs niet dat Google het fijn vindt. (Ook hierbij helpt het, maar het is niet het enige schakeltje...)
Door te bloggen breng je onder woorden wat je wil dat je potentiële klant van je weet. Je kunt vertellen waarom je iets doet, wat je doet en hoe jij je klanten kunt helpen. Als je dat goed doet, zet je blog iets in gang:
Je laat zien wat je kan betekenen voor iemand. Je zet de eerste stap in een gesprek.
Meer blogtips ontvangen?
Schrijf je nu in voor mijn blogmail. Dan ontvang je ze rechtstreeks in je mailbox!
Geen eindstation
Een blog is echter geen eindstation. Het is niet zo dat als je een blog hebt gepubliceerd, je kunt gaan zitten afwachten. Dat is net zoiets als in een leeg huis "hallo" roepen. Er komt alleen antwoord als er iemand is.
Of anders gezegd: De blog is de benzine, maar je moet de auto ook starten om hem te laten rijden. Pas als je zelf proactief aan de slag gaat met je content, wordt je blog gelezen. En daarna komt het proces pas op gang.
Door te blijven bloggen en je potentiële klanten van informatie te blijven voorzien, gaat het proces van vertrouwen kweken lopen. En gaan ze op een gegeven moment de stap zetten om te kopen.
Kan dit niet zonder blog?
Nu zou je kunnen denken dat je ook gewoon met sociale media aan de slag kunt zonder te bloggen. Een post is zo getypt. Fotootje erbij en klaar.
Technisch gesproken kan dat ook wel, maar het is wel een stuk moeilijker. Als je random content op sociale media plaatst, hoe groot is dan kans dat de juiste mensen doorklikken naar jouw website?
En... als ze dan doorklikken naar je website, wat gebeurt er dan?
Alleen als je een goed verhaal op je website hebt, is het voor mogelijke klanten mogelijk om zich echt te herkennen in jouw oplossingen. Dan zien ze resultaten in plaats van producten.
Kopen gaat op gevoel
Als je iemand vraagt waarom ze iets kopen, krijg je meestal een rationeel antwoord. De prijs was goed, het product zou precies moeten doen wat ze willen, et cetera. Maar als je dan vraagt waarom ze nu juist dit product hebben gekozen en niet precies hetzelfde van de concurrent, krijg je het echte antwoord. Dan blijkt het bijna altijd te gaan om de uitstraling. Het gevoel dat mensen erbij kregen.
En juist dat gevoel, dat kun je oproepen in je blogs. Door situaties te schetsen. De problemen van jouw klanten te benoemen en de resultaten die ze halen uit jouw producten. Door de transformatie heel helder te maken.
Daarna wordt alles makkelijker
Als je een goede blog hebt geschreven, die iets oproept bij jouw gewenste doelgroep, dan wordt alles makkelijker. Je hebt meer om te delen op sociale media. En anderen delen het ook sneller voor je. Je weet wat je kunt vertellen aan geïnteresseerden. En... mensen onthouden je ook beter.
Sonja Bakker, kijk uit!
Voor mijn klant was het een afdoende antwoord. Ze werd er blij van. Haar eerste blog staat inmiddels online. En... die heeft al geleid tot een volgende stap: ze heeft haar eerste leads al binnen. Nu is ze bezig met het vervolg om te zorgen dat die leads ook echt klanten worden.
Nu ze haar verhaal duidelijk heeft en een goede strategie heeft ingericht, zie ik het wel gebeuren. Sonja Bakker, watch out!
Werken blogs ook voor jou?
Heb jij al eens geblogd? En? Heeft dat ook tot concreet resultaat geleid?
Meer blogtips ontvangen?
Schrijf je nu in voor mijn blogmail. Dan ontvang je ze rechtstreeks in je mailbox!