Ik help je meer klanten te vinden met een ijzersterke blogstrategie.

Geef je nu op voor mijn praktische blogtips, dan help ik je direct op weg.

Sjoukje Bakker - Profbloggers
september 3, 2020
Wat is een blog - waarom bloggen als ondernemer

“Misschien is het een hele suffe vraag… Ik durf het ook bijna niet te vragen.” De net nog zo vrolijke en enthousiaste interieurstyliste met wie ik op een netwerkbijeenkomst in gesprek was geraakt, was ineens stil. Ik knikte en wachtte af. Toen kwam haar eigenlijk best hele goede vraag (want dat zul je altijd zien, na zo’n aankondiging). “Maar wat is een blog nu eigenlijk?”

Ik brandde los...

De geschiedenis van bloggen

In 1994 werd de allereerste blog gepubliceerd, door de Amerikaanse Justin Hall, een student van het Swarthmore College. Het was eigenlijk meer een persoonlijke homepage, maar het had de kenmerken van een blog.

In 1997 bedacht Jorn Barger de term weblog. Hij wilde letterlijk een logboek aanleggen van zijn zoektocht over internet. En in 1999 kortte de programmeur Peter Merholz dit af tot “blog”.

In de beginjaren was een blog vooral een verslag van iemands persoonlijke verhalen. Mensen schreven vooral over hun leven, en postten dat in chronologische volgorde.  Tegenwoordig is een blog veel meer dan een persoonlijk levensverslag. (Bron)

Wat is een blog?

Nu is een blog een regelmatig geüpdate website of webpagina. En de inhoud kan echt overal over gaan. Er zijn nog steeds persoonlijke blogs en levensverslagen. Maar de meeste blogs zijn geen levensverslagen meer. Eerder uitlegteksten. Of… als je pech hebt hele commerciële onzinteksten.

Als je als ondernemer een blog schrijft, heb je meestal als doel dat mensen jouw website beter kunnen vinden. En dat ze ontdekken hoeveel jij weet van jouw vakgebied. Dat jij de aangewezen persoon bent om mee aan de slag te gaan. 

Een blog is dus eigenlijk een online verzameling van teksten.

En wat is een blogpost?

Een blogpost of blogtekst is één online tekst uit zo’n verzameling. Maar meestal worden de termen blog en blogpost door elkaar gebruikt. 

Wat is blog content precies?

De inhoud van een blog wordt blogcontent genoemd. Dat is dus het totaal van de blogtekst en eventuele plaatjes, filmpjes, grafieken en alles waarmee jij je blog hebt opgeleukt. 

Moet een blog een tekst zijn?

Dat leidt automatisch tot de vraag: moet een blog eigenlijk een tekst zijn? Nee. Ik ben van mening dat een blog geen tekst hoeft te zijn. Daar heb ik zelfs een hele blog aan gewijd. 🙂 Een blog kan ook een verzameling foto’s met toelichting zijn. Of een filmpje dat je tussen je teksten plaatst. Als het maar een regelmatige aanvulling op je website is.

Lees meer over bloggen zonder tekst in de blog Geen schrijver? Zo kun je toch bloggen.

Zou een blog altijd op je eigen site moeten staan?

Een ander veelvoorkomend misverstand is dat een blog op je eigen website zou moeten staan. Dat is niet zo. Toen ik begon met bloggen, schreef ik meesterwerkjes (ahum) op Hyves. En tegenwoordig bloggen nog steeds veel mensen op sociale media. 

LinkedIn heeft een uitstekende blogfunctie. En ook op Facebook en Instagram wordt veelvuldig geblogd. Op Instagram wordt een blog door de maximale toegestane lengte van de tekst alleen vaak een microblog genoemd. 

Check deze foto op Instagram om te zien wat bedoeld wordt met een microblog.

En wat is bloggen nu precies?

Bloggen is het schrijven van blogposts. En ook het plaatsen van blogteksten op je site (of op andere sites). En het promoten van die blogs. Dat hoort er ook bij.

Was dat het antwoord op je vraag?

Na mijn uitgebreide relaas bleef het even stil. Ik begon al te grappen. “Ja, als je een kwartje in mij gooit, komt er voor een euro aan informatie uit.” De styliste schoot in de lach, maar was nog niet klaar met haar vragen. Ze vroeg zich ook af of zij zou moeten bloggen. En mijn antwoord (wij van WC-eend…) was natuurlijk ja. Maar ik denk ook echt dat elke ondernemer zou moeten bloggen. Los van of ze dat van mij leren. 

Waarom zou je moeten bloggen?

Er zijn in ieder geval drie belangrijke redenen waarom je zou moeten bloggen. 

Reden 1: Zakelijk bloggen is de goedkoopste en makkelijkste vorm van marketing

Of je nou al een website hebt, of niet: zakelijk bloggen kost je niets. Als je al een website hebt, kun je makkelijk een blog toevoegen. De meeste sites hebben daar automatisch een pagina voor.

Maar ook als je nog geen website hebt, is een blog zo geplaatst. Zoals gezegd kun je per slot van rekening prima bloggen op LinkedIn. Of micro-blogs schrijven op Instagram.

Het levert je gratis websiteverkeer op via Google. En input voor je social media.

Lees hier welke 3 blogs elke ondernemer zou moeten schrijven.

Reden 2: Het is nooit zo makkelijk geweest om zakelijk te bloggen

Juist omdat je gebruik kunt maken van sociale media om je blog op te plaatsen is zakelijk bloggen heel makkelijk. 

Maar ook als je gebruik maakt van je eigen platform is het een fluitje van een cent. Elk content management systeem heeft een optie voor een blog. 

Leuke blogfeitjes ontdekken? Lees Interessante blogstatistieken die mij – en jou ook – verbazen

Reden 3: Zakelijk bloggen geeft je een beter verhaal 

En tot slot helpt zakelijk bloggen je aan een beter verhaal. Als je een blog schrijft, breng je onder woorden wat je wil vertellen over je dienstverlening. Een blog is daarmee een ideaal uitgangspunt voor allerhande andere marketingacties

Lees verder over het nut van zakelijk bloggen in de blog Heeft zakelijk bloggen nog zin? Ja zeker! 

Stel dat ik ga bloggen… hoe begin ik dan?

En als je nu wil gaan bloggen als ondernemer, hoe doe je dat dan? Het begint in ieder geval met het schrijven van een tekst. Deze kun je op je website zetten. Of op je sociale media. 

In de blog Hoe start je een blog als ondernemer vertel ik je precies uit hoe je zo’n blog op je website publiceert. 

Overtuigd?

De styliste was tevreden met mijn antwoorden op haar vraag. Is ze nu al aan het bloggen vraag je je af? Nee. Ze doet eerst mijn blogtraining natuurlijk. Hahaha. 

En jij? Kun jij hiermee aan de slag?

Meer leren over bloggen?

Wil jij meer leren over bloggen? Schrijf je dan in voor mijn blogtips en ontvang wekelijks een handige blogtip in je mailbox.

Meer blogtips ontvangen?

Schrijf je nu in voor mijn blogmail. Dan ontvang je ze rechtstreeks in je mailbox!

Dit bericht nog eens lezen? Bewaar het op Pinterest

Wat is een blog - waarom zakelijk bloggen
Wat is een blog

Over de auteur

Sjoukje Bakker

Hallo, mijn naam is Sjoukje Bakker en ik help jou met al je blog- en online marketingvragen. Wil je meer klanten? Ik kijk graag met je mee. Samen ontwikkelen we een online strategie die jou langdurig succes brengt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}