Heb je weinig tijd om te schrijven? Of… weinig zin om te schrijven? Zelfs de meest enthousiaste schrijvers (ja, ik kijk hier in de spiegel) loopt er wel eens op vast. Lastig, zeker als je wel graag wekelijks een blog online wil hebben.
Gelukkig zijn er wel oplossingen voor te bedenken. In deze blog deel ik 5 manieren om ook in drukke tijden een leuke blog te publiceren.
Blog 1: Een eigen round-up blog
Heb je al meer over een bepaald onderwerp geschreven? Maak dan een round-up blog: een blog waarin je al deze blogs kort samenvat. Je kunt de belangrijkste punten eruit halen en dan linken naar de oorspronkelijke blog.
Ook kun je verschillende onderwerpen creëren, en dan per onderwerp een aantal links onder elkaar zetten. Een speciale variant van een round-up blog is bijvoorbeeld de blog 15 slimme brainstormvragen die jou aan nog meer originele blogpost ideeën helpen, waarin ik laat zien hoe ik mijn blogvragen zelf op mijn blog heb toegepast.
Zo’n round-up blog is een heel handig startpunt voor nieuwe bezoekers van je website. En het geeft Google ook een goed beeld van wat er allemaal bij elkaar hoort.
Bovendien is het zo gebeurd. Dus dan heb je ook niet veel tijd nodig om je blog te schrijven.
Overigens maak ik ook wel eens round-up-blogs omdat ik ze handig vind voor mijn lezers. Zelfs als ik wel genoeg tijd en inspiratie heb. Het is ook gewoon een leuke en handige manier van je content nog eens onder de aandacht van je lezers te brengen.
Blog 2: Een round-up blog van andere blogs
Een andere optie is om een blog te maken met links naar andere blogs, bijvoorbeeld van mensen met wie jij samenwerkt. Of van experts uit jouw veld.
Als je tekst van de betreffende schrijvers overneemt, is het wel verstandig om ze te vragen of je ze mag citeren. Als je alleen linkt naar andere blogs en je eigen woorden gebruikt, hoeft dat niet per se. Natuurlijk is het wel slim om dat ook in zo’n geval te doen. Wie weet promoten ze je blog dan ook voor je op hun social media.
Blog 3: Een korte blog
Heb je nog weinig blogs geschreven? Of zijn er geen onderwerpen waarover je een “round-up” kunt maken? Dan kun je ook altijd een keer een wat kortere blog schrijven. Bijvoorbeeld over een probleem dat je snel voor je lezer kunt oplossen. Of een ander onderwerp waar je niet zoveel woorden aan kwijt wil.
Zeker als je normaal gesproken langere blogs schrijft, is het echt niet erg als er af en toe een wat kortere blog op je site verschijnt.
Het goede nieuws is ook: je kunt zo’n blog later altijd nog uitbreiden, als je meer informatie over het onderwerp wil toevoegen. Of als je wat meer tijd hebt.
Wat je ook zou kunnen doen, is geen blog schrijven, maar er eentje inspreken, als audiobestand. Of een filmpje opnemen. Zeker als je dat makkelijk doet (lees: in 1 take), scheelt dat een hoop tijd. Dan heb je toch input voor je website en je social media.
En als je wil, kun je de inhoud altijd later nog tot een tekst uitwerken voor je blog.
Zie ook de blog Geen schrijver? Zo kun je toch bloggen voor meer informatie hierover.
Blog 4: Klant aan het woord
Je kunt ook weinig schrijven door iemand anders aan het woord te laten. Zo kun je bijvoorbeeld een klant vragen om wat vragen te beantwoorden. Dan kun je daar een interview-blog van maken.
Nu ligt het wel aan de geïnterviewde in kwestie of het echt tijdbesparend is, zo’n interview. De ene klant zal mooiere teksten opleveren dan de ander en het kan zijn dat je nog veel tijd kwijt bent aan redigeren. Maar zeker als je weinig inspiratie hebt, kan het toch een hoop tijd schelen om een paar interviews te regelen.
Blog 5: Gastblog
Tot slot kun je ook nog helemaal iemand anders aan het woord laten, door te vragen of er iemand misschien een gastblog voor je wil schrijven.
Ook hierbij geldt dat het aan de schrijver ligt of je snel klaar bent of er toch nog wat meer tijd in moet stoppen. Bovendien kan het ook nog wel wat tijd kosten om leuke gastbloggers te vinden. Maar als je eenmaal een paar keer met gastbloggers hebt gewerkt, zal het je niet zoveel tijd meer kosten om nieuwe (of herhaal)gastbloggers te vinden. En dat maakt je blog alleen maar afwisselender.
Zelf schrijf ik veel en snel, daarom maak ik niet zo vaak gebruik van gastbloggers. Toch heb ik er wel een paar op deze site staan. Voorbeelden vind je hier:
- Hoe kom je hoog in Google… Zonder problemen
- Hoe bepaal je of LinkedIn het juiste medium voor jou is (en wat dan)?
Beste tip: werk vooruit
Mijn allerbeste tip in geval van tijdnood of inspiratiegebrek is overigens een hele andere dan het schrijven van deze blogs: werk vooruit. Als je altijd een stuk of 5 blogs op de plank hebt liggen, is het helemaal niet zo erg als je een weekje het schrijven overslaat.
Meer blogtips ontvangen?
Wil je meer blogtips ontvangen? Schrijf je in voor mijn blogmail en ontvang de beste tips rechtstreeks in je mailbox.
Wil jij Sneller
en Beter Bloggen?

Wil jij sneller én beter leren bloggen? Schrijf je nu in voor mijn blogtips.
Dan ontvang je direct mijn
7 stappenplan voor een geweldige blog