Ik help je meer klanten te vinden met een ijzersterke blogstrategie.

Geef je nu op voor mijn praktische blogtips, dan help ik je direct op weg.

Sjoukje Bakker - Profbloggers
maart 23, 2021
Wekelijks bloggen doe je zo - Sjoukje Bakker - Profbloggers

Elke week een blog live zetten, is niet per se nodig. Maar… het helpt wel natuurlijk. Hoe meer verse content, hoe meer aandacht je van Google krijgt. En hoe meer input je hebt om te delen. Je hebt meer kans om een onderwerp te behandelen dat de juiste mensen aanspreekt. En je gaat er ook nog steeds beter van schrijven. 

Toch lukt het veel mensen niet om wekelijks te bloggen. En als ik heel eerlijk ben… het lukte mij hier lange tijd ook niet. 

Toen ik nog op mijn bespaarblog blogde, waren de regels anders. Bij een persoonlijke blog is het zelfs aan te raden om minimaal 3 keer per week te bloggen. En op mijn hoogtijdagen, zette ik zelfs zo’n beetje dagelijks een nieuwe blog online. Dus het is niet dat ik het niet kan. Maar toch deed ik het hier op Profbloggers niet.

De reden? Koudwatervrees…

Op Profbloggers vond ik het lang veel lastiger om vaak te bloggen. Natuurlijk heb ik het ook druk met klanten (gelukkig!) en met mijn gezin. Maar destijds schreef ik mijn blogs naast mijn fulltime baan. En die kinderen… die had ik toen ook al. 

Het grote verschil: op mijn persoonlijke blog lag de lat veel lager. Toen schreef ik best goede blogs hoor, begrijp me niet verkeerd. Maar als ik een keer een wat minder sterke tekst eruit rammelde, dan zette ik hem gewoon live. 

Als Profblogger… dan doe je dat dus niet, had ik het idee. Je kunt niet claimen dat je mensen kunt leren bloggen als je zelf slechte teksten plaatst. En op de een of ander manier legde ik die lat steeds hoger. Dan is het lastig wekelijks bloggen, kan ik je vertellen. 

Gelukkig had ik dat op een gegeven moment zelf ook door. En toen hakte ik de knoop door. Het hoeft niet perfect, het mag ook gewoon goed genoeg zijn. Ik paste mijn eigen advies maar weer eens toe. En sindsdien rollen de blogs er (soms zelfs meer dan) wekelijks uit.

Hierbij deel ik mijn vijf stappen naar een wekelijkse blog.

Stap 1: begin gewoon

De eerste stap is een mentale. Je tekst hoeft niet gelijk perfect te zijn. Het leuke van een blog is namelijk dat je hem altijd kunt herschrijven. Ga gewoon schrijven. Zelfs al is het in eerste instantie een onzintekst. 

Je kunt hem altijd teruglezen en aanpassen, zelfs als hij al online staat. Maar ook voor die tijd hoeft het niet in één keer goed. Van deze blog bestaan inmiddels ook 5 versies. En dat is prima. 

Wil je graag gelijk goede blogs schrijven? Lees mijn blog 10 blogfouten die jij wil vermijden

Stap 2: Brainstorm een lijst onderwerpen bij elkaar

Een ander probleem dat ik had afgelopen half jaar, is dat mijn brainstormlijst een beetje leeg was gelopen. Kan gebeuren natuurlijk. Maar dan is het heel moeilijk om goede blogs te schrijven. Want dan loop je er al snel tegenaan dat je niet weet waarover je moet schrijven. 

Toen ik er even voor ging zitten, met mijn 15 brainstormvragen, rolden er zo weer 50 onderwerpen uit mijn pen. En die ben ik nu dus allemaal aan het schrijven. 

Check ook mijn blog 33 briljante blogideeën voor ondernemers

Stap 3: Vul mijn blogtemplate in

Voor ik ga schrijven, vul ik standaard mijn blogtemplate in. Soms zet ik daar al hele zinnen in, en soms alleen maar wat steekwoorden (zoals nu) als het verhaal al logisch in mijn hoofd zit. In allebei de gevallen helpt het erbij om mijn blog veel sneller op te schrijven. En hoe sneller je schrijft, hoe groter de kans dat je wekelijks een blog kunt afleveren natuurlijk.

Ook mijn blogtemplate gebruiken? Vraag hem hier aan

Wil jij Sneller
en Beter Bloggen?

Wil jij sneller én beter leren bloggen? Schrijf je nu in voor mijn blogtips.

Dan ontvang je direct mijn
7 stappenplan voor een geweldige blog

Stap 4: Maak gebruik van inspiratiemomenten

Soms heb je zo’n dag dat de blogs zo door je hoofd schieten. Of misschien heb ik dat alleen. Hahaha. Toch heeft iedereen wel van die momenten dat schrijven makkelijker gaat dan anders. Als je merkt dat je zin hebt om te schrijven, doe dat dan! Schrijf die tekst. Ook als je eigenlijk een heel ander onderwerp gepland had. Alles wat je al op papier hebt staan, is meegenomen per slot van rekening.

Lees ook Inspiratie laat zich niet plannen! Toch?

Stap 5: Werk vooruit

Ik maak eigenlijk altijd gebruik van een blogplanning, zodat ik afwisselende onderwerpen kan publiceren. Maar dat betekent niet dat ik ook afwisselend schrijf. Soms heb ik enorm veel zin om te schrijven over de kracht van e-mailen. En andere keren zit ik in een “zo start je met bloggen”-fase, en gaan al mijn blogs daarover.

Als je net een blog hebt geschreven, kan het heel verleidelijk zijn om die ook direct live te zetten. Dan wil je die gouden woorden ook graag snel met anderen delen. Als jij iemand bent die na een tijdje haar blogs niet meer live durft te zetten, dan zou ik dat ook zeker doen trouwens. 

Maar als je net als ik van die perioden hebt waarin je veel meer schrijft dan anders, dan is dat een beetje zonde. Dan kun je ze veel beter naast elkaar zetten, bekijken welke volgorde ze het best geplaatst kunnen worden, en ze dan inplannen. Op die manier kun je een paar weken vooruit werken. En dat vergroot natuurlijk de kans dat er ook daadwerkelijk wekelijks een blog live gaat.

Ik streef er nu naar om 10 blogs vooruit te werken. En dat gaat goed, ik heb er nu 5 klaar staan en schrijf er gemiddeld 2 per week. Zodra ik er meer dan 10 in de wachtrij heb staan, ga ik nadenken hoe ik verder ga: vaker publiceren? Of misschien wel weer minder schrijven. We zullen het zien. 

Perfect is de vijand van goed

Vind jij het lastig om vaker te bloggen? En komt dat vooral omdat je denkt dat je blogs niet goed genoeg zijn? Realiseer je dan dat perfect de vijand is van goed. Het hoeft echt niet perfect. Beter regelmatig een blog live die goed genoeg is, dan nooit een blog live omdat de concepten niet perfect zijn.

En het leuke is: hoe meer je schrijft, hoe beter je teksten worden. Dus ga aan de slag. Dan kom je steeds dichterbij die perfecte blog. Beloofd.

Twijfel je aan jouw blogs?

Vind je dit toch nog erg lastig? Twijfel je of je blogs goed genoeg zijn? Plan dan eens een blogscan in. Dan kijk ik met je mee en geef ik je concrete tips. 

Of doe mijn cursus Hoe schrijf je snel een geweldige blog. Dan leer ik je hoe je in korte tijd veel betere én veel meer blogs op kunt leveren. 

Wil jij Sneller
en Beter Bloggen?

Wil jij sneller én beter leren bloggen? Schrijf je nu in voor mijn blogtips.

Dan ontvang je direct mijn
7 stappenplan voor een geweldige blog

Over de auteur

Sjoukje Bakker

Hallo, mijn naam is Sjoukje Bakker en ik help jou met al je blog- en online marketingvragen.

Wil je meer klanten? Ik kijk graag met je mee. Samen ontwikkelen we een online strategie die jou langdurig succes brengt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}