[:nl]Blogplatform[:]

Welk blogplatform kies je?

Op welk systeem of blogplatform kun je het beste bloggen? Deze vraag wordt me heel vaak gesteld. Zeker als je nog niet zoveel geld hebt, lijkt een gratis platform een voor de hand liggende keus. Maar is dat wel zo?

De meest genoemde systemen zijn WordPress en Blogger. Ook Wix komt wel eens langs. En er zijn bloggers die Facebook als hun platform beschouwen, en daar succesvol een groot publiek opbouwen.

Over platformkeuze zijn niet alleen veel vragen over, maar er is ook altijd veel discussie over. Logisch ook wel. Iedereen die een keuze heeft gemaakt, blijft daar graag achter staan. Zo werkt het menselijk brein nu eenmaal. 🙂 Toch zijn er wel een aantal redenen om voor het een of het ander te kiezen.

Wat is leidend bij de keuze voor een blogplatform?

Hoewel bijna iedereen met de keuze voor het platform begint, is het eigenlijk pas stap 2. Eerst moet je kiezen wat je met je blog wil bereiken. Pas als je daar uit bent, ga je verder naar de keuze voor het medium. Tenminste… dat is wel het meest efficiënt.

Als je hobbymatig wil bloggen, is de keus net zo groot als het aantal platforms dat er te vinden is. Dan maakt het eigenlijk niet zoveel uit of je nu Facebook, Blogger of wat je verder ook aan gratis platforms kunt vinden kiest.

Als je van je blog je beroep wil maken, dan is er maar 1 keus: een eigen domein, met wordpress.org als ontwerpsysteem erop.

Kun je alleen met wordpress geld verdienen?

Nee, zeker niet. Ook met de andere platforms kun je prima geld verdienen. Op Blogger is het zelfs makkelijker dan bij een eigen domein om geld te gaan verdienen. Blogger is van Google, dus zodra jij een paar duizend pageviews hebt, komt Google al langs met Adsense.

Waarom dan toch een eigen domein?

Het grote nadeel van Blogger, Facebook en alle andere gratis platforms is dat ze niet van jou zijn. Facebook is daar het beste voorbeeld van denk ik. Daar heeft het je vast al vaker geïrriteerd dat maar een beperkt aantal mensen jouw status zien. Als je daar een blog op bouwt, moet je veel harder werken dan ergens anders om gezien te worden. Alleen als je echt trouwe fans hebt, zien ze je nieuwe bericht altijd staan.

Facebook is sowieso lastig

Zodra Facebook weer een nieuwe algoritme-wijziging doorvoert, ben je de helft van je lezers weer kwijt. Ook is het behoorlijk lastig om er promotie voor te maken, veel Facebook-groepen staan het niet toe. Dan moet je er flink geld tegenaan gooien wil je dat mensen het zien (in de vorm van geponsorde post).

En Blogger?

Dat werkt bij Blogger natuurlijk anders. Dan heb je wel je eigen url per slot van rekening (waarbij het zelfs mogelijk is om het zo onsierlijke .blogspot eruit te laten halen). Maar Blogger bepaalt wel welke widgets jij kunt laten zien. Als jij bijvoorbeeld een hele handige widget hebt, ben je hem kwijt, zodra Blogger jouw widget opheft. Het is (in theorie) ook best mogelijk dat Blogger op een gegeven moment besluit dat alleen advertenties via Adsense nog vertoond worden.

Dat loopt op zich niet zo’n vaart, maar… het kan wel. Je bent geen eigenaar van het domein, je hebt het niet gekocht.

Geen eigen producten

Het laatste nadeel van Blogger vind ik dat het veel moeilijker is om je eigen producten erop te verkopen. Je kunt er geen webshop aan koppelen. En dat is nu juist hetgeen waar je als professioneel blogger naar mijn idee uiteindelijk het meest mee kan verdienen.

Ik moet dus voor een eigen domein kiezen?

Nee, zeker niet.

Je moet eerst kiezen wat je met je blog wil bereiken. Wil je een succesvolle hobbyblog waar je een extra zakcentje mee verdient? Ga dan zeker voor Blogger. Dan heb je geen investeringen, je kunt het er heel snel heel professioneel uit laten zien, en je kunt er ook advertenties op zetten en je teksten laten sponsoren. Een mooi voorbeeld van een professionele Blogger-blog is die van Janine: Simpel & rijk leven. Daaraan zie je al dat je zelfs geen .blogspot in je url hoeft te zetten.

Wil je je beroep maken van je blog?

Ja, dan wel. De goedkoopste hosting kost je maar een paar euro per maand. Dat heb je zo terug verdiend, als je gebruik maakt van Google Adsense en bijvoorbeeld van Euroclix of van het partnerprogramma van Bol.com.

.NL Registratie bij Xel Media

Wat nou als ik al een Blogger-blog heb en toch een eigen domein wil?

Geen punt. Overstappen is veel makkelijker dan je denkt. Adine van Lekker Leven met Minder heeft het gedaan. Ze heeft er zelfs een hele handige handleiding voor geschreven: Van Blogger naar WordPress in 5 handige stappen.

Nog even voor de zekerheid

WordPress.com is eigenlijk net zoiets als Blogger.

Als je een eigen domein koopt, dan maak je gebruik van wordpress.org. Daaraan kun je elke denkbare domein-naam verbinden (als die nog vrij is natuurlijk) met elke beschikbare extensie (.com .nl .org .amsterdam .tv wat jij maar wil).

Je koopt dan dus een domeinnaam bij een hosting partij en installeert daar wordpress op.

Waar zit ik?

Ik heb een eigen domein via Xel voor al mijn websites. Ze helpen me met al mijn WordPress-vragen en lossen alle issues zo voor me op. Mocht je ook een eigen domein aan willen schaffen, dan zijn zij echt een hele goede keus.

Leave a Comment:

2 comments
Leontien says 1 May 2018

Je noemt Euroclix om geld te verdienen met je blog,, naast bijvoorbeeld het partnerprogramma van Bol. Hoe werkt dat dan met Euroclix?

Reply
Wat is een blog? Waarom zou je bloggen als ondernemer - Profbloggers.nl says 9 November 2020

[…] ook als je gebruik maakt van je eigen platform is het een fluitje van een cent. Elk content management systeem heeft een optie voor een […]

Reply
Add Your Reply